Η 31χρονη φωτογράφος από την Αυστραλία κανόνισε τον Ιούνιο του 2015 να περάσει τις διακοπές της μαζί με τον σύντροφό της στην Σαντορίνη. Έφτασε στο νησί, τους παρέλαβε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που είχαν κλείσει δωμάτιο και στη συνέχεια βγήκε στο μπαλκόνι να απολαύσει τη θέα.
Μόνο, που μόλις ακούμπησε το κιγκλίδωμα του μπαλκονιού, έσπασε και βρέθηκε στο κενό από ύψος περίπου 1,5 μέτρου Από τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί μεταξύ κάταγμα στον καρπό του χεριού της, το οποίο είχε δημιουργήσει και παραμόρφωση.
Σύμφωνα με τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάταγμα στον καρπό του χεριού της, το οποίο είχε δημιουργήσει και παραμόρφωση. Νοσηλεύτηκε σε ιδιωτικό ιατρείο, κατόπιν επιλογής της, όπου ο ορθοπεδικός γιατρός προέβη σε δύο επεμβάσεις ανάταξης του κατάγματος.
Λόγω της κατάστασης της υγείας της, η προγραμματισμένη επιστροφή της στην Αυστραλία που ήταν για 21 Ιουνίου του 2015, έγινε τελικά στις 25 Ιουνίου καθώς αναγκάστηκε να την ακυρώσει και να παραμείνει στην Ελλάδα για ανάρρωση.
Φτάνοντας στην Αυστραλία επισκέφτηκε ορθοπεδικό, ο οποίος της συνέστησε να προβεί σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί μετατραυματική αρθρίτιδα. Πράγματι 2 Ιουλίου 2015 υπεβλήθη σε επέμβαση και εσωτερική στερέωση με πλάκα, η οποία αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 3 Δεκεμβρίου 2015.
Σε μία απόφαση, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε ένα πολύ μεγάλο ποσό ηθικής βλάβης, της τάξεως των 20.000 ευρώ, ενώ όρισε και αποζημίωση ύψους 6.437 ευρώ για υπηρεσίες τρίτου προσώπου.
Όπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι, με τον όρο αυτό συνήθως οι δικαστές αναφέρονται σε νοσοκομειακό προσωπικό που μπορεί να χρειαστεί κάποιος μέχρι την αποκατάστασή του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση όμως, η γυναίκα δέχθηκε τη φροντίδα του συντρόφου και της συγκατοίκου της.
Πλημμελής τοποθέτηση και συντήρηση
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, από τα πραγματικά περιστατικά αποδείχτηκε ότι «η πτώση της δοκού που υπήρχε στον εξώστη, οφείλεται αφενός μεν στην πλημμελή τοποθέτηση του από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, όσο και στην πλημμελή συντήρηση του από αυτόν.
Συγκεκριμένα όπως ο ίδιος ομολόγησε, το 2012 όταν δηλαδή μίσθωσε το επίδικο ακίνητο προκειμένου να το εκμεταλλευτεί ως ξενοδοχείο, τοποθέτησε με δική του πρωτοβουλία την επίδικη ξύλινη κατασκευή, η οποία αποτελούνταν από μία οριζόντια ξύλινη δοκό, μήκους 3,40 μέτρων περίπου, η οποία στηριζόταν σε δύο κάθετες ξύλινες δοκούς ύψους 1,2 μέτρων η καθεμία.
Ολόκληρη η κατασκευή στηρίζονταν με βίδες στο τσιμεντένιο δάπεδο του εξώστη, ο οποίος αποτελεί την οροφή της αποθήκης που βρισκόταν από κάτω, ενώ η μία από τις δοκούς στηριζόταν με βίδες στον τοίχο.
«Η θραύση του δοκαριού οφείλεται αφενός μεν στο γεγονός ότι το ξύλο ήταν ακατάλληλο δεδομένων των γενικότερων καιρικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα υγρασία, που επικρατούν στην Σαντορίνη και της ανεπαρκούς συντήρησης του, καθόσον σε τέτοια κιγκλιδώματα είναι πιο ασφαλής η χρήση μεταλλικής κατασκευής, αφετέρου και στην μέθοδο στήριξης που επιλέχθηκε η οποία ήταν ακατάλληλη αφού δεν υπήρχε μεσαία κάθετη δοκός η οποία να στηρίζει την δοκό των 3,5 μέτρων» αναφέρεται στην απόφαση.
Η αποζημίωση
Τα έξοδα που αναγκάστηκε να κάνει συνολικά η ενάγουσα για την περιπέτεια της υγείας της ανέρχονται σε 9.141 ευρώ. Κατά το χρόνο του τραυματισμού της ήταν 31 ετών και εργαζόταν ως φωτογράφος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με μισθό 4.070 ευρώ το μήνα.
Μετά τον τραυματισμό της οδηγήθηκε σε θέση telemerketer καθώς δεν μπορούσε να κάνει σωστή χρήση της φωτογραφικής μηχανής, λαμβάνοντας το 1/3 του παλιού της μισθού, με αποτέλεσμα το δικαστήριο για το διάστημα αυτό να της επιδικάσει περίπου 13.000 ευρώ, δίνοντάς της επιπλέον 6.500 ευρώ περίπου για υπηρεσίες που της προσέφεραν ο σύντροφος και η συγκάτοικός της.
Μαζί με τις 20.000 ευρώ που της επιδικάστηκαν ως χρηματική ικανοποίηση από ηθική βλάβη, η συνολική αποζημίωση έφτασε τις 46.000 ευρώ.