Χρονιά… επιστροφής φόρου η φετινή, καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες θα λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα και θα εισπράξουν από την εφορία ποσά που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 1.930 ευρώ: Αμέσως μετά το Πάσχα οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους για το 2020, μια χρονιά που «σημάδεψε» η πανδημία και η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα όσον αφορά στους φόρους που αναλογούν σε κάθε πολίτη.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Με τη συνδρομή του κράτους ζουν για πάνω από ένα χρόνο περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες, καθώς εισπράττουν όλο αυτό το διάστημα είτε αποζημίωση 534 ευρώ ή αποζημίωση «κουρεμένου» ενοικίου, είτε «συμπλήρωμα μισθού» λόγω του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ή Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αυτά τα ποσά σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η ώρα της αλήθειας όμως φτάνει, καθώς αμέσως μετά το Πάσχα οι πολίτες θα κληθούν να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση.
Γιατί έρχονται επιστροφές φόρου
Κυρίως ιδιωτικοί υπάλληλοι που για πολλούς μήνες αναγκάστηκαν να επιβιώσουν με 534 ευρώ θα ανακαλύψουν ότι, από την στιγμή που οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητες και σε συνδυασμό με τις κρατήσεις που τους έγιναν στους μισθούς το α’ τρίμηνο του 2020 ή τις περιόδους που εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα αναστολών, φέτος θα έχουν επιστροφή φόρου.
Αυτό θα συμβεί λοιπόν επειδή κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων υπολογίστηκαν όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία. Όμως τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα -σημαντικά μειωμένα- ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Συνεπώς τα επιπλέον χρήματα που παρακράτησε η Εφορία θα πρέπει να επιστραφούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων.
Ποιες ενισχύσεις είναι αφορολόγητες
Ποιες κατηγορίες όμως ενισχύσεων είναι αφορολόγητες;
- Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ, τις οποίες έλαβαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή.
- Η αποζημίωση για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
- Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες
- Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.
- Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής
Και δικαιούχοι επιδομάτων και φορο-απαλλαγών
Πέρα όμως από τις επιστροφές φόρου, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 1.930 ευρώ, χιλιάδες νοικοκυριά θα διαπιστώσουν πως αποκτούν δικαίωμα σε μια σειρά από επιδόματα: Δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις για φορο- εκπτώσεις παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους θα βρεθούν δικαιούχοι σοβαρών εκπτώσεων ή ακόμη και απαλλαγής –μεταξύ άλλων- του ΕΝΦΙΑ. Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά και έτσι θα καταστούν δικαιούχοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι έχουν επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.
Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Ποιοι αποκτούν όμως δικαίωμα στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;
- Οι τρίτεκνοι με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 16.000 ευρώ
- Οι πολύτεκνοι με εισόδημα 17.000 ευρώ – προσαύξηση στο όριο εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (άνω των τεσσάρων)
- Τα άτομα με ειδικές ανάγκες με 80% αναπηρία και φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ.
Το σύνολο της επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 150τ.μ.
Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ
Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
-το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
– η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Και φορο-ελαφρύνσεις για όλους
Κερδισμένες φέτος και οι επιχειρήσεις και αυτό γιατί:
1ον: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από φέτος και σε μόνιμη βάση θα έχουν «κουρεμένη» προκαταβολή φόρου που προσγειώνεται από το 100% στο 55%.
2ον: Οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλλουν αντί για 100% προκαταβολή φόρου το 70%.. Μετά το 2022 η μείωση της προκαταβολής θα «κλειδώσει» στο 80% ..
3ον: Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες καθώς περιορίζεται από το 24% στο 22%.
Επίσης η εξόφληση του φόρου που θα προκύψει για τα νοικοκυριά θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, ενώ για εφάπαξ εξόφληση ισχύει έκπτωση φόρου 3%.