Πότε θα ανακάμψουν οι ελληνικές επιχειρήσεις
ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ
Η κρίση του κορωνοϊού είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και τα επίπεδα των μισθών, διαπιστώνει η Oxford Economics, καθώς η ανάλυσή της δείχνει ότι τα πραγματικά επίπεδα των αμοιβών έχουν πέσει στα χαμηλά της κρίσης χρέους, ενώ θα χρειαστούν έως και τρία χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ-πανδημίας επίπεδα.
Η οικονομολόγος της Oxford Economics, Katharina Koenz, προβλέπει ότι οι ρυθμοί αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθούν απότομα φέτος και το 2022, όμως αυτό θα είναι κυρίως το «ριμπάουντ» έπειτα από τη βαθιά πτώση του 2020. Οι βαθύτερες τάσεις θα παραμείνουν υποτονικές, λόγω της αυξημένης «χαλάρωσης» της αγοράς εργασίας (πρόκειται για το λεγόμενο «slack», δηλαδή την κατάσταση όπου εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερες ώρες από αυτές που θα ήθελαν, εμφανίζονται ανενεργοί γιατί έχουν αποθαρρυνθεί από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας κτλ) αλλά και των αδύναμων εταιρικών κερδών.
Όπως εξηγεί η Oxford Economics, η φύση αυτής της κρίσης άλλαξε ακόμα και τους δείκτες των αμοιβών, υπό την έννοια ότι οι παραδοσιακοί δείκτες δεν δίνουν πλέον μία σαφή εικόνα της κατάστασης της αγοράς. Οι αναλυτές της εταιρείας θεωρούν ότι αυτή αποτυπώνεται καλύτερα στους μισθούς που προκύπτουν κατόπιν της διαπραγμάτευσης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και αυτοί έχουν πέσει στα χαμηλά που καταγράφηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2010, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτίμηση της Koenz είναι ότι η «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο για την αύξηση των μισθών. Η αυξημένη ανεργία, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή και η μείωση στα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων.
Η Oxford Economics υπολογίζει ότι τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη θα αρχίσουν να μειώνονται ελαφρώς το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όμως θα χρειαστούν έως και τρία χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.
Άλλωστε, οι επιχειρήσεις είδαν τα λειτουργικά περιθώριά τους να συμπιέζονται πέρυσι και παρά την κάποια ανάκαμψη, η Oxford Economics δεν βλέπει περιθώρια για αυξήσεις μισθών.
Πότε θα ανακάμψουν οι ελληνικές επιχειρήσεις
Μάλιστα, η εταιρεία αναλύσεων τονίζει ότι σε κάποιες χώρες η κατάσταση των επιχειρήσεων είναι πολύ χειρότερη από ό,τι σε άλλες, αφού τα εταιρικά κέρδη στην Ολλανδία δεν μειώθηκαν καθόλου, ενώ στη Γερμανία επέστρεψαν στα προ-πανδημίας επίπεδα γρήγορα. Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα των επιχειρήσεων να αυξήσουν τους μισθούς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics, θα χρειαστεί να περάσουν εννέα τρίμηνα για να επιστρέψουν τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων στα επίπεδα που ήταν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να αυξήσουν και τις τιμές τους σε αυτή την αβέβαιη περίοδο, καθώς παρά τη σύντομη αύξηση του πληθωρισμού, η Oxford Economics δεν περιμένει διατηρήσιμες αυξήσεις στις τιμές.
Ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, οι προοπτικές για τους μισθούς είναι χειρότερες κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου οι μισθοί, οι ώρες εργασίας και η συμμετοχή στην αγορά εργασίας επλήγησαν περισσότερο. Τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας αναμένεται να ανακάμψουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα φέτος στη Γερμανία και τη Γαλλία αλλά το 2022 στην Ιταλία και την Ισπανία. «Βλέπουμε τα ποσοστά ανεργίας να παραμένουν αυξημένα για περισσότερο χρόνο, αλλά προβλέπουμε ότι οι μισθοί θα ανακάμψουν στα προ-κρίσης επίπεδα φέτος στη Γαλλία και την Ισπανία και το 2022 στην Ιταλία. Στη Γερμανία, τα εταιρικά κέρδη είχαν ήδη ανακάμψει έως το δεύτερο εξάμηνο του 2020», καταλήγει η Oxford Economics.