Να συνεχιστεί ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, μέχρι να αρχίσει το στάδιο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, στις περιοχές που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση και έχει λήξει η σχετική προθεσμία εξετάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σταδιακά αρχίζουν και οι αναρτήσεις των πρώτων στοιχείων των δικαιωμάτων, που δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες.
Υπολείπεται περίπου ένα 25% κατά μέσο όρο, για το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει δήλωση ιδιοκτησίας, το οποίο όμως θα μπορεί να δηλωθεί χωρίς πρόστιμο μέχρι τον Οκτώβριο.
Στο μεταξύ εξετάζονται μέτρα για να αναζωπυρωθεί η συμμετοχή των ιδιοκτητών και να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, καθώς λόγω ιδιοκτησιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων αλλά και των δυσκολιών που προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας σημειώθηκε κάμψη στην πορεία κτηματογράφησης της χώρας, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά µόνο το 33% έχει ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργεί.
Στις περιοχές της χώρας που ξεκίνησε η κτηματογράφηση και εξέπνευσαν οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας «τρέχει» σιωπηρή παράταση, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2020 και προβλέπει την επιβολή κλιμακωτών προστίμων ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης και της αξίας του ακινήτου.
Οι αδήλωτες ιδιωτικές ιδιοκτησίες στο Κτηματολόγιο καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», με προοπτική να περάσουν στο δημόσιο, ενώ τα χαμηλά ποσοστά δηλώσεων ιδιοκτησίας φαλκιδεύουν την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.
Τα προβλήματα μεγεθύνονται καθώς σταδιακά ολοκληρώνουν τη λειτουργία τους τα γραφεία κτηματογράφησης και κλείνει ο κύκλος εντός του οποίου οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και να διασώσουν τις περιουσίες τους.
Σχετικά ο Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Γνώμη της Πάτρας» ανακοίνωσε ότι θα διευρυνθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ιδιοκτησίας και συνέχιση λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας ακόμα και για εκπρόθεσμες αιτήσεις.
Εξετάζονται οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για το Κτηματολόγιο
Αναφερόμενος στις προτάσεις για την ολοκλήρωση και εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου, που κατέθεσε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο κ. Στύλιος είπε ότι «όσον αφορά τώρα στην πρόταση για διατήρηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής δήλωσης μέχρι τη φάση της ανάρτησης, αυτή θα εξεταστεί άμεσα».
Σχετικά η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι «η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ιδιοκτησίας και μάλιστα με δυνατότητα εντοπισμού του δηλωθέντος ακινήτου διευκόλυνε το κοινό σε σχέση με την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τις πρώτες φάσεις του κτηματολογίου, πλην όμως μετά την παρέλευση των προθεσμιών υποβολής των αιτήσεων και ενώ τα γραφεία κτηματογράφησης εξακολουθούν να δέχονται έντυπες εκπρόθεσμες δηλώσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής».
Και προτείνει: «τη διατήρηση λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τουλάχιστον μέχρι την φάση της ανάρτησης, έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να δει ή ακόμα και να διορθώσει τις υποβληθείσες δηλώσεις του, γεγονός το οποίο θα διευκόλυνε σημαντικά το κοινό και θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τον φόρτο των γραφείων κτηματογράφησης κατά την φάση των ενστάσεων».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος άνοιξε θέμα να εξεταστούν οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ και για τα δύσκολα θέματα του Κτηματολογίου, όπως τα ιδιοκτησιακά και αναλυτικά είπε ότι:
«Η ΠΟΜΙΔΑ κατέθεσε προτάσεις πάνω σε πολύ σημαντικά θέματα σχετικά µε την ολοκλήρωση και λειτουργία του Κτηματολογίου. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος, σε θέματα κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. καθώς και σε ζητήματα πριν και μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στα λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία. Το έργο της κτηματογράφησης που έχουμε μπροστά µας είναι σύνθετο, δύσκολο και µε πολλές προκλήσεις. Η στρατηγική µας επιλογή είναι να µην αρκεστούμε σε παθητική διαχείριση, αλλά να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και να προχωρήσουμε μπροστά. Σε αυτή µας την προσπάθεια, η εμπειρία και οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ αποτελούν πολύτιμους συμμάχους. Οι προτάσεις που µας κατατέθηκαν είναι τεκμηριωμένες και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό µας. Όσον αφορά τώρα στην πρόταση για διατήρηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής δήλωσης μέχρι τη φάση της ανάρτησης, αυτή θα εξεταστεί άμεσα. Η πλειονότητα των λοιπών προτάσεων της ΠΟΜΙΔΑ θα τεθεί στην κρίση των αρμόδιων επιτροπών, κατά την επερχόμενη κωδικοποίηση και τροποποίηση του Νόμου για τη Λειτουργία του Κτηματολογίου (Ν. 2664/1998). η οποία υλοποιείται υπό την εποπτεία του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη».
Πορεία κτηματογράφησης
Σχετικά με την πορεία κτηματογράφησης ο κ. Στύλιος ανακοίνωσε μέτρα επιτάχυνσης αναφέροντας ότι:
«Η σύνταξη του Κτηματολογίου είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κύρωση δασικών χαρτών. Επιπλέον τα ακίνητα κάθε περιοχής έχουν τη δική τους ιστορία. Κάποιες αγροτικές περιοχές προήλθαν από τσιφλίκια, άλλες ακολουθούσαν το ιταλικό κτηματοκεντρικό σύστημα, στην επαρχία πολλά ακίνητα μεταβιβάζονταν διά λόγου και άλλες περιπτώσεις. Η διαδικασία, λοιπόν, επιβραδύνθηκε, αλλά, κυρίως, επειδή η προσέλευση των πολιτών και των φορέων να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους ήταν πολύ χαμηλότερη της αναμενόμενης. Ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός µε τον θεσμό του Κτηματολογίου διότι το αντιλαμβανόταν ως µια διαδικασία που του προσέθετε ταλαιπωρία, βάρη και υποχρεώσεις. Με νέα προγράμματα ενημέρωσης και επικοινωνίας σχεδιάζουμε και φιλοδοξούμε να αντιστρέψουμε αυτή την αντίληψη. Με αλλαγές του συστήματος, στοχευμένες επιτροπές για τα ιδιαίτερα ζητήματα κάθε περιοχής και ανοικτό διάλογο µε τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, αναδόχους και στελέχη/υπαλλήλους του Κτηματολογίου, θα επιταχυνθεί η κτηματογράφηση».
https://www.imerisia.gr/oikonomia/13359_ktimatologio-paratasi-gia-tis-diloseis-katoikias