Το δυσμενές σενάριο των περυσινών stress test είναι πολύ λιγότερο πιθανό, δήλωσε ο επικεφαλής επόπτης, Αντρέα Ενρία. «Εχουμε ένα πολύ ισχυρότερο βασικό σενάριο και ακόμη και το δυσμενές σενάριο είναι πολύ πιο κοντά στο βασικό από ό,τι πέρυσι τον Ιούλιο», πρόσθεσε
Είναι νωρίς για να μειώσουν οι τράπεζες τις προβλέψεις καθώς δεν έχουμε δει ακόμη την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, αν αισθάνεται άνετα με την ανακοίνωση από ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες καλύτερων των αναμενόμενων κερδών στο πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω χαμηλότερων προβλέψεων, ο Ενρία απάντησε:
«Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς αναμένουν να αρχίσει η μείωση των προβλέψεων από τράπεζες της Ευρωζώνης. Αναγνωρίζω ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις δείχνουν μία ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο. Είναι, όμως, λίγο νωρίς να χαλαρώσουν οι προβλέψεις. Αυτή είναι μία ιδιόρρυθμη ύφεση, διαφορετική από όσες έχουμε δει στο παρεθόν.
Στις συνήθεις υφέσεις, οι τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τις προβλέψεις όταν πλησιάζει η κορύφωση των χρεοκοπιών. Τώρα, όμως, δεν έχουμε καν αρχίσει να βλέπουμε την εμφάνιση προβλημάτων σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού και οι πτωχεύσεις μειώνονται.
Εξακολουθούμε να μη βλέπουμε το peak στην υλοποίηση του πιστωτικού κινδύνου. Συνεπώς, είναι νωρίς να παίρνουμε υπερβολικά θετικά μέτρα».
Το δυσμενές σενάριο πολύ κοντά στο βασικό
Ο Ενρία τόνισε, πάντως, ότι εμμένει στη δήλωση που έκανε τον Ιανουάριο πως είναι απίθανο να χρειαστεί μία «κακή τράπεζα», σημειώνοντας ότι είναι απίθανο να υλοποιηθεί το κακό σενάριο των περυσινών stress test για αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη στα 1,4 τρισ. ευρώ.
«Το δυσμενές σενάριο, στην άσκηση που κάναμε πέρυσι τον Ιούλιο είναι πολύ λιγότερο πιθανό. Εχουμε ένα πολύ ισχυρότερο βασικό σενάριο και ακόμη και το δυσμενές σενάριο είναι πολύ πιο κοντά στο βασικό από ό,τι πέρυσι τον Ιούλιο.
Παρά ταύτα, οι εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου (σ.σ.: οι «κακές» τράπεζες) είναι καλά εργαλεία και χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή, με κάποια επιτυχία, παρά την πανδημία.
Στην Ιταλία, η AMCO αγοράζει σημαντικά ποσά προβληματικών δανείων το τελευταίο διάστημα και έχουμε και άλλα εργαλεία, όπως τις τιτλοποιήσεις που στηρίζονται από κρατικές εγγυήσεις, που χρησιμοποιούνται κατά κόρο στην Ιταλία και την Ελλάδα για να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)».
Η πλειονότητα των τραπεζών αντιμετωπίζουν σωστά τα κόκκινα δάνεια
Ο Ενρία είπε ότι η πλειονότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σωστά τα κόκκινα δάνεια αλλά «δύο στις πέντε» υστερούν, μη αναγνωρίζοντας, για παράδειγμα, έγκαιρα ποια δάνεια είναι απίθανο να αποπληρωθούν. «Η πλειονότητα των τραπεζών έχουν εναρμονιστεί τώρα με τις προσδοκίες μας. Ωστόσο, περίπου δύο στις πέντε… έχουν σημαντικά κενά αναφορικά με ό,τι περιμένουμε», είπε.
«Η αίσθησή μου», πρόσθεσε, «είναι ότι υπάρχει μία τάση του βλέποντας και κάνοντας, οι τράπεζες λένε ότι δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση, οπότε ας περιμένουμε έναν μήνα, τότε ίσως αρχίσει η ανάκαμψη», είπε ο Ενρία, προσθέτοντας: «Μπορεί, όμως, να υπάρχουν τράπεζας που πραγματικά προσπαθούν να σπρώξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί».
Ο επικεφαλής επόπτης είπε ότι η ΕΚΤ έχει εξετάσει αναλυτικά την έκθεση των τραπεζών στις εταιρείες catering και παροχής καταλυμάτων και στη συνέχεια θα εξετάσει αυτή που αφορά στις εταιρείες commercial real estate και λιανικού εμπορίου που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα και τη στροφή στις ηλεκτρονικές πωλήσεις.