Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα γύρω από το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 27 Μαΐου έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου.
“Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου. Έχουμε ακόμα 10 ημέρες μπροστά μας ενώ θα απευθύνουμε προσκλήσεις και στους κοινωνικούς εταίρους, στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις για να συζητήσουμε. Προφανώς και είμαστε ανοιχτοί, όχι στο να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, καθώς κινείται προς μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση, αλλά θα υπάρξουν πιθανόν θέματα για τα οποία θα υπάρξουν παρατηρήσεις, ενστάσεις, συμπληρώσεις κ.α.” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Για τις υπερωρίες
Σχετικά με τις υπερωρίες, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι “οι υπερωρίες έως τώρα ήταν 96 τον χρόνο για τη βιομηχανία και 120 για τις υπηρεσίες. Οι υπερωρίες αυτές υπάρχουν όπου υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ των δύο μερών. Τώρα το 96 και το 120 το κάνουμε 150 και για τις δύο περιπτώσεις που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Οι υπερωρίες αυτές πληρώνονται. Η υπερεργασία την πρώτη ώρα πληρώνεται 20% παραπάνω και οι υπερωρίες 40% παραπάνω. Η λογική λέει ότι από τη στιγμή που πάμε στις 150 ώρες οι εργαζόμενοι βγάζουν παραπάνω λεφτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι από εκεί και πάνω έως τώρα πληρώνονταν με 80% αλλά το από εκεί και πάνω ήταν «μαύρες», ήταν αδήλωτες υπερωρίες. Έτσι, είτε ο εργαζόμενος θα έπρεπε να πάει στο δικαστήριο και να πει δουλεύω πάνω από το όριο άρα πρέπει να πληρωθώ πάνω από το όριο και σε αυτή την περίπτωση έπαιρνε 80% ή να κάνει παρέμβαση το ΣΕΠΕ και να το πιάσει. Άρα κουβεντιάζουμε για παράτυπες και όχι κανονικές υπερωρίες. Εμείς εδώ τώρα στις συγκεκριμένες υπερωρίες πάμε από το 80% που ήταν σήμερα στο 120%”.
Για τον νέο ΣΕΠΕ
“Η ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ μαζί με την ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι δύο πολύ σημαντικά βήματα μπροστά. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα βάλει τάξη στην αγορά και στον έλεγχο καταγραφής του ωραρίου και θέλω να πω ότι άλλο επιχειρηματικότητα και άλλο λαμογιά. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, όχι τη λαμογιά. Με τον νέο ΣΕΠΕ δεν θα μπορεί να κατηγορείται και η εκάστοτε κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει μέσω του υπουργείου, ότι ευνοεί ή αδικεί” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο νέος ΣΕΠΕ θα ξεκινήσει το ταχύτερο. Θα χρειαστεί ένα Προεδρικό Διάταγμα, μόλις αυτό βγει, τότε θα λειτουργήσει. δηλ. μετά από λίγους μήνες”.
Για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις
Σχετικά με τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι “διευρύνουμε τον κατάλογο της άκυρης απόλυσης. Βάζουμε μια κατηγορία που ήταν γκρίζα έως σήμερα και έχει να κάνει με την ενάσκηση δικαιώματος. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι καθώς μέχρι τώρα θα έπρεπε να γίνονται δίκες επί δικών. Ενάσκηση δικαιώματος είναι π.χ. όταν παίρνω την άδειά μου και ο άλλος με απολύει”. Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι “όταν υπάρχει ένταση εργαζομένου- εργοδότη και όταν υπάρχει αναδιάρθρωση της επιχείρησης παίρνουμε το μοντέλο της Γαλλίας και της Ισπανίας και το εφαρμόζουμε και λέμε ότι όταν δεν αλλάζει καμία από τις δύο πλευρές γνώμη, τότε το δικαστήριο έρχεται και επιδικάζει αποζημίωση ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αντοχές της επιχείρησης – αυτό είναι στην κρίση του δικαστή- μέχρι και τριπλάσια αποζημίωση από αυτή που θα έπαιρνε κανονικά”.
Για τις συλλογικές συμβάσεις
“Το νομοσχέδιο αυτό δεν ρυθμίζει καθόλου τα σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις. Όλα αυτά είχαν ρυθμιστεί σε μια πρώτη παρέμβαση της ΝΔ το καλοκαίρι του 2019” επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε σχετικά και με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ότι “πρόκειται για μέτρο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο εισήχθη ως φιλεργατικό μέτρο για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής”. Στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να προστατευθεί ο εργαζόμενος απέναντι σε έναν “κακό” και “αυθαίρετο” εργοδότη ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι “ο εργαζόμενος προστατεύεται αφενός καθώς καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για να ελέγχεται η εφαρμογή και εάν ο εργοδότης ψιθυρίσει στο αυτί του εργαζομένου ότι αν δεν δεχθεί ό,τι του λέει, θα τον απολύσει, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει, δεν γίνεται δεκτό, είναι άκυρη η απόλυση”.