Το έργο ύψους 200 εκατ. ευρώ, προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία, ενώ συνολικά θα ψηφιοποιηθούν 600 εκατομμύρια σελίδες που φυλάσσονται τώρα σε 390 υποθηκοφυλακεία
Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάχθηκε η ψηφιοποίηση των αρχείων του Κτηματολογίου, έργο προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ κι αναμένεται να απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το έργο, μάλιστα, προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία, ενώ συνολικά θα ψηφιοποιηθούν 600 εκατομμύρια σελίδες που φυλάσσονται τώρα σε 390 υποθηκοφυλακεία.https://43e08bc921a2dcc8e7fbd5e83b8db725.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Η χρηματοδότηση της επένδυσης που αφορά στην ψηφιακή μετάβαση είναι μία από τις προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόκειται για έργο μείζονος σημασίας δεδομένου ότι θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τίτλους ιδιοκτησίας από τον υπολογιστή τους, δίχως να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία.
Όταν ολοκληρωθεί, ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων θα αποτελεί υπόθεση λίγων λεπτών.
Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε το 1998 και σήμερα παρέχει στοιχεία μόλις για το 1/3 των συνολικών δικαιωμάτων που υφίστανται επί ακινήτων στην ελληνική επικράτεια. Η ποσότητα, όμως, των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα: οι ψηφιακές δυνατότητες που παρέχονταν ήταν περιορισμένες και όχι φιλικές στο χρήστη.
Αποτέλεσμα ήταν οι ιδιοκτήτες και οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τις δηλώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις μεταβολές επί ακινήτων να είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται για τις περισσότερες υποθέσεις στα Κτηματολογικά Γραφεία.
Ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προγραμματίσει τη λειτουργία πολλών νέων ψηφιακών υπηρεσιών εντός του προσεχούς εξαμήνου, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών που συνεργάζονται με το Κτηματολόγιο. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι ο πολίτης και ο επαγγελματίας να μην χρειάζεται να επισκέπτεται τα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία αν εξαιρέσουμε τις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές με τον φορέα οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ψηφιακό τρόπο.
Ποια άλλα έργα θα ενταχθούν
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ως επικεφαλής της πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής που έχει την εποπτεία για όλες τις δράσεις που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει συνεχείς επαφές με τους επικεφαλής των υπουργείων, ώστε να δρομολογηθούν τα έργα που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, με ιδίους πόρους, μέχρις ότου εγκριθεί το πρόγραμμα από την Κομισιόν.
Εκτός από την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, το υπουργείο Ενέργειας θα «τρέξει» το νέο «Εξοικονομώ» το οποίο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ θα υπάρξουν δράσεις από τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Η επόμενη ένταξη στο ΠΔΕ θα αφορά, σ’ ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης, όπου και θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτών.