«Δυστυχώς, παρά τη σημειωθείσα πρόοδο, η ικανότητα εποπτείας των διοικητικών συμβουλίων στις περισσότερες τράπεζες δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή», δήλωσε ο επικεφαλής του SSM
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη ικανοποιημένη, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, από τον τρόπο που παίρνουν τις αποφάσεις τους τα διοικητικά συμβούλια των περισσότερων τραπεζών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας (SSM), Αντρέα Ενρία.
Σε ομιλία του, με θέμα: «Η αποτελεσματικότητα των διοικητικών συμβουλίων των ευρωπαϊκών τραπεζών: πρόοδος και αδυναμίες», ο Ενρία δήλωσε: «Δυστυχώς, και παρά τη σημειωθείσα πρόοδο, η ικανότητα εποπτείας των διοικητικών συμβουλίων στις περισσότερες τράπεζες δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή».
Ο Ενρία εστιάζει τη διαφωνία του στο χαμηλό ποσοστό των ανεξάρτητων μελών των τραπεζικών διοικήσεων, το οποίο, αν και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αντιστοιχεί μόνο στο 15% των περισσότερων τραπεζών.
Εμποδίζεται η ποιότητα των συζητήσεων
«Αυτό έχει εμποδίσει την ποιότητα της συζήτησης αναφορικά με τις αποφάσεις των εκτελεστικών μελών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μπορεί να βλάψει την ποιότητα μελλοντικών αποφάσεων, όχι μόνο για σχετικά με τον κορονοϊό θέματα, όπως τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και του σχεδιασμού για τα κεφάλαια, αλλά και για μακροπρόθεσμα θέματα που τελικά θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα των τραπεζών από επιχειρηματική άποψη τα επόμενα χρόνια, όπως τον κλιματικό κίνδυνο, την ψηφιακή στρατηγική τους ή την τεχνολογία της πληροφορίας και κυβερνοκινδύνους», τόνισε ο επικεφαλής του SSM.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ένας άλλος τομέας που μπορεί να γίνει περαιτέρω πρόοδος είναι η διαφορετικότητα στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Το ένα τρίτο των τραπεζών της Ευρωζώνης, πρόσθεσε, δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη μία πολιτική διαφοροποίησης, ενώ και αυτές που έχουν μία τέτοια πολιτική έχουν πολύ δρόμο για να την εφαρμόσουν πλήρως.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να καλύπτουν λιγότερο από το ένα τρίτο των θέσεων στα Δ.Σ. των τραπεζών και μόνο το ένα τέταρτο των εκτελεστικών θέσεων.
Ανάγκη εναρμόνισης των εθνικών πλαισίων
Για τον επόπτη της ΕΚΤ, πρέπει να υπάρξει και ενοποίηση των εθνικών πλαισίων αναφορικά με την εποπτεία της καταλληλότητας των μελών που στελεχώνουν τα Δ.Σ., καθώς οι διαφορές που υπάρχουν κάνουν δύσκολο το έργο της ΕΚΤ να διασφαλίσει μία ισότιμη εποπτεία.
«Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε, «θα θέλαμε πολύ να δούμε μία περαιτέρω ώθηση για εναρμόνιση στον τομέα αυτό στο επόμενο νομοθετικό πακέτο.
Για παράδειγμα, ο χρόνος της αξιολόγησης της καταλληλότητας πρέπει να είναι ο ίδιος σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης, δηλαδή πριν αναλάβουν τις θέσεις τους οι υποψήφιοι.
Το ίδιο πρέπει να ισχύει για την αξιολόγηση των επικεφαλής των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου».
Η πρόοδος που έχει γίνει
Ο Ενρία είπε ότι τα Δ.Σ. των τραπεζών βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Εγιναν, είπε, πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη συνείδηση του ρόλου τους και με μεγαλύτερη πιθανότητα να αμφισβητήσουν την εκτελεστική διοίκησή τους.
Το ποσοστό των μελών των Δ.Σ. που έχουν τουλάχιστον 5ετή εμπειρία στα τραπεζικά, τα χρηματοπιστωτικά και την οικονομία αυξήθηκε στο 80%. Επιπλέον, ο αριθμός των μελών τους με ισχυρές γνώσεις πληροφορικής και τεχνολογίας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2017 έως το 2020, αντανακλώντας επίσης τις πρόσφατες προσπάθειες ψηφιοποίησης των τραπεζών.
Οσον αφορά τον αριθμό των ανεξάρτητων μελών, ο Ενρία είπε ότι το ποσοστό τους σε σχέση με τα μη εκτελεστικά μέλη αυξήθηκε από το 55% το 2017 στο 70% στο τέλος του 2020.