Ορίζεται ότι με την κοινοποίηση ενός εξώδικου, ως απόδειξη επιδίωξης για την είσπραξη του ενοικίου, μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο από τις φορολογικές δηλώσεις 2021, όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανείσπρακτα ενοίκια.
Κλείνουν μια μια οι εκκρεμότητες στο δρόμο για την λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ολοκληρώνει τις διαδικασίες με μια σειρά υποχρεωτικών διευκρινίσεων αναφορικά με τις φετινές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνονται και οι τεχνικές διαδικασίες σχετικά με τις αλλαγές στα έντυπα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Με σχετική εγκύκλιο του ο διοικητής της ΑΑΔΕ έλυσε το μυστήριο σχετικά με τον τρόπο που θα απαλλαγούν από τη φορολογική επιβάρυνση όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Για φέτος η φορολόγηση των ενοικίων θα γίνει με δυο ταχύτητες. Όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την στήριξη από την πανδημία. Για τους υπόλοιπους όμως ο φόρος επιβάλλεται κανονικά.
Ως εκ τούτου όσοι ιδιοκτήτες είχαν ανείσπρακτα ενοίκια θα έπρεπε να πληρώσουν κανονικά το φόρο ακόμα και αν δεν τα είχαν εισπράξει. Ωστόσο, με τη σχετική απόφαση ορίζεται ότι με την κοινοποίηση ενός εξώδικου, ως απόδειξη επιδίωξης για την είσπραξη του ενοικίου, μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα του ιδιοκτήτη, όχι μόνο αν ήταν πληττόμενος ο ενοικιαστής, αλλά και στην περίπτωση που του κοινοποιήσει μέχρι τη λήξη υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.
Στη συνέχεια, εφόσον έχει κοινοποιηθεί εξώδικο στο μισθωτή κατά τα ανωτέρω, ακολούθως, ο φορολογούμενος (εκμισθωτής) πρέπει να προσκομίσει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, (δηλαδή εντός του έτους 2022) διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον ο ιδιόκτητης αποφασίσει να μην οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια ή αν τελικά εισπράξει τα ενοίκια του, θα έχει περιθώριο έως το τέλος του 2022 χωρίς κανένα πρόστιμο. Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οφείλει να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, χωρίς την επιβολή τόκων και προστίμων, δηλώνοντας τα εν λόγω μισθώματα» προκειμένου τότε να φορολογηθούν.
Τέλος επιτηδεύματος
Ελαφρύτερος θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός για χιλιάδες αγρότες και αλιείς. Σύμφωνα με σχετική απόφαση, οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, εξαιρούνται και για το φορολογικό έτος 2020 από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.
Διευκρινίσεις δόθηκαν και σχετικά με την ειδική ρύθμιση για την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος. Μόνο για το έτος 2021, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αλλοδαπών που μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ορίζεται έως την 31η Μαΐου 2021. Η Φορολογική Διοίκηση αφού εξετάσει τις εν λόγω αιτήσεις, εκδίδει αποφάσεις επ’ αυτών το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2021.
Επιπλέον, μισθωτοί και επιχειρηματίες που προέρχονται από το εξωτερικό, μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και προβαίνουν σε ανάληψη υπηρεσίας ή έναρξη εργασιών επιχειρηματικής δραστηριότητας, κάνουν αιτήσεις έως 31 Ιουλίου 2021. Η Φορολογική Διοίκηση θα πρέπει να εκδώσει αποφάσεις το αργότερο ως 30 Νοεμβρίου 2021.
Ποιοι δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο τη Μάιο. Πότε θα πληρωθεί η αποζημίωση του Απριλίου.
Απάντηση στο γρίφο για τα ενοίκια του Μαΐου δίνει η υπουργική απόφαση η οποία ξεκαθαρίζει τους ΚΑΔ που δικαιούνται μείωση ή πλήρη απαλλαγή μισθωμάτων για το μήνα Μάιο. Το μοντέλο παραμένει και τον μήνα Μάιο ίδιο με αποτέλεσμα:
– «Κούρεμα» 100% θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και σε όσες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
-Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
– Η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ που δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους παύει να ισχύει και θα καταβάλουν κανονικά το ενοίκιο, όπως αυτό προβλέπεται στο σχετικό συμφωνητικό.
– Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.
Σύμφωνα με την απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.
Αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύσει τον Ιούνιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το μέτρο των μειωμένων ενοικίων. Ωστόσο, βέβαιο θεωρείται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά περιορισμένος δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αγοράς λειτουργεί πλέον κανονικά. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μείωση ενοικίου να ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως γυμναστήρια, εστίαση με κλειστούς χώρους, εκθεσιακά κέντρα κ.α.
Πληρωμή Απριλίου
Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, πολύ πιθανόν και σήμερα, θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που φτάνουν έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί. Όπως και τον προηγούμενο μήνα έτσι και αυτόν, αμέσως μετά θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τη δήλωση Covid. Όπως και τι προηγούμενες φορές η δήλωση είναι υποχρεωτική για όλους, καθώς όσοι εισπράξουν αποζημίωση αλλά δεν υποβάλλουν δήλωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.
Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
– Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
– Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
– Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος δήλωση
Το πρώτο τους ραντεβού με το TAXIS θα έχουν και φέτος οι 18ρηδες οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Το «ραντεβού» ωστόσο δεν αφορά το σύνολο των 18ρηδων, καθώς προϋπόθεση για την υποβολή δήλωσης είναι να υπάρχει οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση οι νέοι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.
Ενδεικτικά, 18αρης ο όποιος δεν έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια του 2020 δικό του εισόδημα αλλά έχουν πιστωθεί στο όνομα του τόκοι καταθέσεων είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει δήλωση.
Ειδικότερα, σε περιπτώσεις των νέων φορολογουμένων οι οποίοι , συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια το 2020 φέτος υποχρεούται να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:
– δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
– έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
– απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
– ίδρυσε εντός του 2020 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
– προχώρησε εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος
– είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Eπίσης, υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση είναι:
– Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα. Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μία δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μία δήλωση από τον πτωχό για την τυχόν μη πτωχευτική περιουσία και εισοδήματα ηλεκτρονικά.
– Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
– Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση:
– Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
– Οι κεκαρμένοι μοναχοί (εκτός μονών – ασκητές) για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.