Οι νομοθέτες της ΕΕ επιτυγχάνουν μια συμφωνία ορόσημο για τη διαφάνεια των εταιρειών
- Οι πολυεθνικές θα πρέπει να γνωστοποιήσουν το ποσό του φόρου που καταβάλλουν σε κάθε χώρα της ΕΕ
- Το κοινό και οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να δουν ποιοι φόροι καταβάλλονται πού
- Κάποια ευελιξία αλλά λεπτομερείς κανόνες για την αποτροπή της κατάχρησης των πολυεθνικών
Οι νομοθέτες υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρεώνει τις πολυεθνικές να δηλώνουν δημοσίως τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της ΕΕ, μετά από πέντε χρόνια καθυστέρησης ορισμένων κυβερνήσεων.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη το βράδυ μεταξύ διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίζει κανόνες που απαιτούν από τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές τους με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες, να δημοσιεύσουν και να καταστήσουν προσβάσιμο το ποσό των φόρων πληρώνουν σε κάθε κράτος μέλος. Οι πληροφορίες θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας ένα κοινό πρότυπο και σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή.
Λεπτομέρειες για αναφορά
Για να διευκολυνθεί η χρήση των παρεχόμενων πληροφοριών και να αυξηθεί η διαφάνεια, τα παρεχόμενα δεδομένα θα πρέπει να αναλυθούν σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η φύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, το ποσό των κερδών ή των ζημιών πριν από το φόρο εισοδήματος, το ποσό του σωρευμένου και καταβληθέντος φόρου εισοδήματος και των σωρευμένων κερδών.
Αντιμετώπιση τεχνασμάτων
Οι θυγατρικές ή τα υποκαταστήματα που βρίσκονται κάτω από το όριο εσόδων θα πρέπει επίσης να αναφέρουν εάν θεωρούνται ότι υπάρχουν μόνο για να βοηθήσουν την εταιρεία να αποφύγει τις απαιτήσεις αναφοράς.
Ορισμένες διατάξεις επιτρέπουν την προσωρινή εξαίρεση ελιγμών για τις πολυεθνικές από ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, αλλά αυτές είναι ωστόσο πολύ περιορισμένες.
Εξωεδαφική προσέγγιση
Οι εκθέσεις φορολογικής διαφάνειας θα πρέπει επίσης να επεκταθούν στον κατάλογο ΕΕ που δεν συνεργάζεται για φορολογικούς σκοπούς εκτός της ΕΕ (χώρες στις λεγόμενες «μαύρες» και «γκρίζες» λίστες της ΕΕ), λέει το συμφωνημένο κείμενο. Παρόλο που οι ευρωβουλευτές ήθελαν ισχυρότερες διατάξεις για την αντιμετώπιση της μετατόπισης των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους εκτός ΕΕ, οι νέοι κανόνες θα εξακολουθήσουν να ρίχνουν φως στο ότι οι φόροι χάνουν τους φορολογικούς παραδείσους. Τον Ιανουάριο του 2021, το Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι 6 από τους 20 μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους είναι χώρες της ΕΕ, με δύο από τις πέντε πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται από τα κράτη μέλη. Επίσης, μια μελέτη του Διευθυντή του Παρατηρητηρίου Φορολογίας της ΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 80% των κερδών που μεταφέρονται στην ΕΕ μεταφέρονται σε φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ.
Ισχυρή ρήτρα αναθεώρησης
Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία για τους διαπραγματευτές ήταν ο πλήρης διαχωρισμός των αναφορών ανά χώρα. Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου υπογράμμισαν ότι αυτοί οι κανόνες είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη φορολογικής διαφάνειας και εξασφάλισαν μια ισχυρή και ισχυρή ρήτρα επανεξέτασης που επιτρέπει στους κανόνες να επανεξεταστούν σε 4 χρόνια και να επεκταθούν μετά από αξιολόγηση.
Δηλώσεις
Η επικεφαλής διαπραγματευτής Evelyn Regner (S&D, AT) είπε: «Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη φορολογική διαφάνεια. Με τη δημόσια οδηγία ανά χώρα για την υποβολή εκθέσεων – η οποία υποχρεώνει μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να αποκαλύπτουν τα φορολογικά τους στοιχεία – απαντάμε στις εκκλήσεις της κοινωνίας για περισσότερη φορολογική διαφάνεια. Το Κοινοβούλιο αγωνίζεται για την εφαρμογή αυτής της οδηγίας για περισσότερα από πέντε χρόνια και σήμερα καταφέραμε επιτέλους να καταλήξουμε σε συμφωνία με το Συμβούλιο. Έχουμε θέσει τα θεμέλια για τη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ με αυτήν τη συμφωνία, και αυτή είναι μόνο η αρχή».
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Iban García del Blanco (S&D, ES) είπε: «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Θα θέλαμε να δούμε μια πιο σταθερή θέση σχετικά με τη διαφάνεια από το Συμβούλιο, η οποία θα επέτρεπε μια πιο φιλόδοξη συμφωνία. Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια αναμονής από το Συμβούλιο να καταργήσει τον αποκλεισμό του αρχείου, καταφέραμε να φέρουμε πιο κοντά τις θέσεις μας σχετικά με την υποχρέωση αναφοράς, την προσβασιμότητα σε πληροφορίες, τη διάρκεια της ρήτρας διασφάλισης και τους όρους της ρήτρας επανεξέτασης, για να ονομάσουμε ένα λίγοι. Είχαμε την ευθύνη να αδράξουμε το πολιτικό παράθυρο ευκαιριών που άνοιξε η πορτογαλική Προεδρία για να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο προς την έγκριση και την ανάπτυξη μιας οδηγίας που καθιστά υποχρεωτικές τις δημόσιες αναφορές ανά χώρα για πολυεθνικές και αυξάνει τη διαφάνεια σχετικά με το πού πληρώνουν τους φόρους τους.»
Επόμενα βήματα
Το κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις επιτροπές οικονομικών και νομισματικών και νομικών υποθέσεων και από το Κοινοβούλιο στο σύνολό του, καθώς και από το Συμβούλιο. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται μετά τη θερινή περίοδο.