Δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερις ημέρες από τη συμφωνία των χωρών της G7 για την θέσπιση ενός παγκόσμιο εταιρικού φόρου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πιέσεις για εξαιρέσεις εταιρειών.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Ρίσι Σουνάκ ασκεί πιέσεις προκειμένου να εξαιρεθούν οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από το νέο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα για το οποίο συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της G7, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ένας από τους αξιωματούχους τόνισε ότι η Βρετανία, έδρα του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κόμβου στην Ευρώπη, έχει θέσει στο τραπέζι των τεχνικών συζητήσεων όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για τη θέσπιση του παγκόσμιου εταιρικού φόρου, το ζήτημα της εξαίρεσης των τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν μόλις το Σάββατο επί ενός φορολογικού συστήματος που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές εταιρείες να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους στις χώρες όπου λειτουργούν, παράλληλα με έναν ελάχιστον παγκόσμιο συντελεστή εταιρικού φόρου που θα διαμορφώνεται τουλάχιστον σε 15%.
Η συμφωνία των G7 χαιρετίστηκε ως ένδειξη ότι αναζωπύρωσης της παγκόσμιας συνεργασίας υπό την προτροπή των ΗΠΑ και του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη στη Βρετανία εν όψει της συνόδου κορυφής των ηγετών των G7.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση που θα στοχεύει συγκεκριμένα τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία από τη μεριά της θέλει να αποφύγει ένα ακόμη πλήγμα στις τράπεζές της, που ήδη επλήγησαν λόγω του Brexit που τους κόστισε την πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ.