Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην περιοχή της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε και έφθασε σε υψηλό 15ετίας τον Ιούνιο καθώς τα μέτρα περιορισμών άρχισαν να αίρονται, απελευθερώνοντας τη ζήτηση και ενισχύοντας τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, σχετική έρευνα δείχνει πως η ανάπτυξη αυτή οδήγησε και σε άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων.
Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν με ραγδαίο ρυθμό, οι κυβερνήσεις επέβαλλαν περιορισμούς, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, αναγκάζοντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου των υπηρεσιών να παραμείνει κλειστό. Ενώ στην αρχή το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρωζώνη ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς, έπειτα άρχισε να επιταχύνεται και το βάρος των υπηρεσιών υγείας περιορίστηκε, επιτρέποντας έτσι να αρθούν κάποιοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε άνοδο του σύνθετου δείκτη μεταποίησης PMI της εταιρείας ερευνών IHS Markit, που αποτελεί ένδειξη για την ευρωστία της οικονομίας. Ετσι, ο δείκτης ανήλθε στις 59,2 μονάδες από 57,1, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2006. «Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων επιτρέπουν την άρση των περιορισμών και δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση» επεσήμανε ο Γουίλεμ Σελς, επικεφαλής του κλάδου των επενδύσεων στην HSBC. «Οι υπηρεσίες και συγκεκριμένα ο κλάδος της κατανάλωσης έχουν δείξει ισχυρή δυναμική και τώρα αποτελούν τη βασική μηχανή για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης». Ο σύνθετος δείκτης flash PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών ανέβηκε στις 58 μονάδες από 55,2 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2018.
Η άνοδος αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις 57,8 μονάδες που είχε προβλέψει το Reuters. Σημειώνεται ότι η τελευταία άρση των περιορισμών στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και τις μοναδικές χώρες που δημοσίευσαν τον δείκτη flash PMI, οδήγησε σε μια άνθηση του κλάδου των υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα επιβραδύνθηκε ελαφρώς έπειτα από μία ενίσχυση που έφθασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάιο, όταν περισσότεροι περιορισμοί άρχισαν να αίρονται.
Παράλληλα, ο δείκτης που επηρεάζει τις τιμές καταναλωτή (index measuring output) ανέβηκε στις 62,4 μονάδες από 62,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε στις 88 μονάδες από 87,1 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση του συγκεκριμένου δείκτη, τον Ιούνιο του 1997. «Οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να αυξάνονται καθώς οι τιμές παραγωγού συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τον Ιούνιο» επεσήμανε ο Bert Colijn της ING. «Σε αυτές τις έρευνες το πρόβλημα είναι ότι μετρούν τον αριθμό των επιχειρήσεων που επισημαίνουν την άνοδο των τιμών, και όχι τον βαθμό ανόδου τους.
Σε αυτήν τη φάση ανοίγματος της αγοράς, κάτι τέτοιο μπορεί να διογκώνει τις εκτιμήσεις που αφορούν τον ρυθμό του πληθωρισμού».
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε νωρίτερα φέτος το Reuters, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να εξετάσει αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις και να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική χαλαρή φέτος, ώστε να παράσχει στήριξη στην οικονομία. Εν μέσω μιας γενικότερης ελπίδας πως τα χειρότερα της πανδημίας η Ευρωζώνη τα έχει αφήσει πίσω της, αυτή η αισιοδοξία έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που η IHS Markit άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία, τον Ιούλιο του 2012.