Η υπόθεση αφορά εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τους γονείς τους ή γονείς με τα παιδιά τους
Την επιβολή φόρου δωρεάς σε φορολογούμενο, για ανάληψη ποσών από κοινό λογαριασμό με τη μητέρα του καταλόγισε η Εφορία και μάλιστα ο φόρος επικυρώθηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Η υπόθεση αυτή αφορά εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τους γονείς τους ή γονείς με τα παιδιά τους, καθώς όπως αποδεικνύεται ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να μπλέξουν σε περιπέτειες με την Εφορία.https://741c2bb6f219269e5cc73dda0c4967a2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Στην περίπτωση που το «Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» της ΑΑΔΕ εντοπίσει μια μεγάλη ανάληψη από συνδικαιούχο του λογαριασμού. Επίσης σε κάθε κίνηση μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών που θεωρείται «ύποπτη» για τις φορολογικές αρχές, οι ελεγκτές ζητούν και λαμβάνουν πρόσθετα στοιχεία, από το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που αφορούν στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου, για μια πενταετία πίσω, που δεν έχουν παραγραφεί οι συγκεκριμένες κινήσεις.
Κατόπιν ο καταθέτης – φορολογούμενος καλείται για εξηγήσεις στην Εφορία και για εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο, ενώ θα πρέπει να δικαιολογήσει και την παραμικρή κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών εντόπισε φορολογούμενη, η οποία το 2010, άντλησε από κοινό λογαριασμό με τη μητέρα της το ποσό των 16.000 ευρώ.
Κατόπιν, αγόρασε ένα αγροτεμάχιο αξίας 20.000 ευρώ, για το οποίο πλήρωσε φόρος μεταβίβασης και νόμισε ότι είχε ξεμπερδέψει.
Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το 2020, διενεργήθηκε έλεγχος και διαπίστωσε ότι ένα σημαντικό ποσό προήλθε από τον κοινό λογαριασμό που τηρούσε με τη μητέρα της, στον οποίο κατέθεταν και οι δύο χρήματα.
Για το ποσό των 16.000 ευρώ, η Εφορία της επέβαλε φόρο δωρεάς, ύψους 1.600 ευρώ (16.000 Χ 10%), καθώς και πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 1.605,92 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό καταλογιζόμενο ποσό να φτάσει σε 3.205,92 ευρώ.
Η φορολογούμενη προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αλλά έχασε την υπόθεση και επικυρώθηκε το πρόστιμο.
Πότε φορολογούνται οι αναλήψεις από κοινό λογαριασμό
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΔΕΔ, το οποίο έχει ευρύτερη εφαρμογή, «τα χρήματα που αναλαμβάνονται από τέκνο από κοινό λογαριασμό Τράπεζας δεν υπόκεινται σε φορολογία, όμως όταν εμφανισθούν αξιοποιούμενα δηλαδή αγορασθεί με αυτά ακίνητο, θα πρέπει να φορολογηθούν, γιατί λαμβάνει χώρα άτυπη δωρεά η οποία φορολογείται αυτοτελώς».
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή:
- δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α’ κατηγορία (πχ σύζυγος, τέκνα, εγγόνια κα),
- είκοσι τοις εκατό (20%) προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία (πχ οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών όπως δισέγγονα κα, ή οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών όπως παππούδες, προπαππούδες
- σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία (οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής ή εξωτικός).
Η επίμαχη απόφαση της ΔΕΔ εδώ
https://www.sofokleousin.gr/foros-doreas-gia-analipsi-apo-koino-logariasmo-apofasi-ded