Την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 18 μήνες μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας με βασικότερη τη ρύθμιση οφειλών και για τους εγγυητές πρωτοφειλετών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και ενσωματώνει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2021.
Ειδικότερα οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
Πρόγραμμα «Ηρακλής»
α) Παρέχεται η δυνατότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που στοιχειοθετούν έκτακτες καταστάσεις, να δίνεται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών παράταση 6 μηνών στην 24μηνη περίοδο που δίνεται στις εταιρείες διαχείρισης για την έναρξη της μέτρησης των επιδόσεών τους στις ανακτήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.
Με την παράταση αυτή παρέχεται η αναγκαία ευελιξία, ώστε να διασφαλίζεται περαιτέρω η πορεία των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
β) Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των «τιτλοποιήσεων απαιτήσεων», ώστε να περιλαμβάνεται η μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα.
Δεύτερη ευκαιρία / εξωδικαστικός
α) Επιχειρείται η προσθήκη προβλέψεων για τη βελτίωση των εργαλείων της προληπτικής αναδιάρθρωσης. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η ρύθμιση οφειλών και από εγγυητές των πρωτοφειλετών. Περαιτέρω, επέρχονται βελτιώσεις στις διατάξεις που αφορούν την εξυγίανση οφειλών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
β) Γίνεται αποσαφήνιση ζητημάτων που έχουν απασχολήσει τους εφαρμοστές της νομοθεσίας.
γ) Μπορούν ελεγκτικές ή συμβουλευτικές εταιρείες να αποκτήσουν την πιστοποίηση του εμπειρογνώμονα, εφόσον απασχολούν τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του μητρώου εμπειρογνωμόνων εξυγίανσης, συμβάλλοντας έτσι, έμπρακτα, στη διάσωση και αναδιάρθρωση των βιώσιμων παραγωγικών επιχειρήσεων.
δ) Προβλέπεται ρητά ότι το τεκμήριο παύσης πληρωμών του οφειλέτη στην πτώχευση είναι μαχητό.