Στη «σκιά» της τεράστιας συρρίκνωσης εισοδημάτων -ελέω της πανδημίας- χιλιάδες πολίτες θα διαπιστώσουν πως έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο αναστολών είτε καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων, τα οποία δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν λόγω των αποδοχών που δήλωναν κατά το παρελθόν ή θα δουν να αυξάνονται εκείνα που ήδη έπαιρναν: Και αυτό γιατί ναι μεν τα κριτήρια για τη χορήγησή τους δεν έχουν αλλάξει, άλλαξαν όμως προς τα… κάτω οι αποδοχές των νοικοκυριών.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδομάτων να παραμένουν ίδιες με την περασμένη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους αν μη τι άλλο θα λάβουν και κάποια επιδόματα που πιθανόν… δεν περίμεναν από το κράτος: Πολλοί πληττόμενοι οικονομικά από την επιδημία του κορονοϊού -δεδομένου ότι απαλλάχθηκαν και από τα τεκμήρια διαβίωσης- θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων και άλλων κρατικών παροχών, χορηγουμένων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Άλλοι μάλιστα που πιθανόν ήταν ήδη δικαιούχοι είναι πολύ πιθανόν να τα λάβουν φέτος αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.
Επιδόματα και… τεκμήρια διαβίωσης
Οι «πληττόμενοι» στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν υποστεί σημαντικές εισοδηματικές απώλειες κατά τη διάρκεια του 2020 και τα πραγματικά φορολογητέα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι μειωμένα κατά πολύ σε σύγκριση με τα εισοδήματα που δήλωσαν πέρυσι για το 2019. Αν ληφθεί υπόψη και η απαλλαγή τους από τον προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, τότε στις φετινές δηλώσεις τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα των φορολογουμένων αυτών, με βάση τα οποία θα κριθεί εάν είναι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων και άλλων παροχών του κράτους, χορηγουμένων με εισοδηματικά κριτήρια, θα είναι τόσο χαμηλά ώστε πολλοί από αυτούς να καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι αυτών των παροχών.
Αυξήσεις στο επίδομα τέκνων και νέοι δικαιούχοι
Ένα από τα επιδόματα που σίγουρα θα εισπράξουν φέτος αρκετές οικογένειες -που μέχρι πρότινος δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια για να το λάβουν- είναι το επίδομα τέκνων Α21: Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:
Για την Α κατηγορία:
- 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την Β κατηγορία:
- 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την Γ κατηγορία:
- 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
- επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Το υψηλότερο ποσό του επιδόματος, δηλαδή αυτό της Α΄κατηγορίας χορηγείται σε οικογένειες με εισοδήματα ώς και 10.500 €, ενώ τα χαμηλότερα ποσά μπορούν να δοθούν ακόμη και σε κείνους που δηλώνουν οικογενειακές αποδοχές μέχρι 71.250 ευρώ. Οικογένειες που ήδη το λαμβάνουν, αλλά μοιραία θα «πέσουν» εισοδηματικά κλιμάκια, θα πάρουν αυξημένα επιδόματα.
Και επίδομα ενοικίου
Όσοι έχουν μισθωμένη την πρώτη κατοικία τους, φέτος μπορεί να πάρουν και μια βοήθεια από το Κράτος για να εξοφλήσουν το ενοίκιό τους: Αρκεί να πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, τα ποσά τα οποία προβλέπονται για το λεγόμενο Επίδομα Στέγασης είναι:
- Για τον δικαιούχο του επιδόματος είναι 70 ευρώ το μήνα.
- Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού υπάρχει προσαύξηση κατά35 ευρώ το μήνα.
- Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
- Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ/μήνα, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον:
- Διαμένουν σε κύρια μισθωμένη κατοικία
- Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
- Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.
- Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.