Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, και μάλιστα από το τρέχον έτος, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης σε μόνιμη βάση. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση που γίνεται από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το 2019 είχε μειωθεί ο συντελεστής από το 28% στο 24% και πλέον περιορίζεται στο 22%. Για παράδειγμα, νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ με τον φορολογικό συντελεστή 24% έπρεπε να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ. Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 400 ευρώ. Το όφελος της επιχείρησης, με βάση και την πρώτη μείωση, ανέρχεται σε 1.200 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 μειώθηκε και ο συντελεστής στα διανεμόμενα κέρδη από 10% σε 5%. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τις περισσότερες επιχειρήσεις η μείωση του συντελεστή σε συνδυασμό με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 80%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις προσφέρουν ανάσες ρευστότητας.
Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 30%, από το 22% στο 15,5% για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται, προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου με στόχο τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, «οι επιχειρήσεις που συγχωνεύονται θα επωφεληθούν με έκπτωση φόρου της τάξης του 30% σε ετήσια βάση για τρία χρόνια. Ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να συμπράξουν συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου αυτού».
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι για να διοχετευθούν τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων από τα Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να «μεγαλώσουν» ώστε να καταφέρουν να φθάσουν στο… Ταμείο. Εκτιμούν, δε, ότι οι περισσότερες συγχωνεύσεις θα είναι από τις αναδυόμενες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι να «σπρώξει» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια οι όποιες συγχωνεύσεις προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της ναυτιλίας και των τραπεζών, δηλαδή από πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν και παραμένουν ανταγωνιστικές.
Βέβαια και σήμερα υπάρχουν φοροαπαλλαγές και κίνητρα για συγχωνεύσεις σε διάσπαρτους νόμους, οι οποίοι όμως επί της ουσίας έχουν ακυρωθεί λόγω της δυσνόητης νομοθεσίας και των διασταλτικών ερμηνειών από τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που ακυρώνουν στην ουσία το πνεύμα του νομοθέτη.
Παράλληλα, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται για τις επιχειρήσεις κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου, ενώ οι δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη δράσεων που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.