Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την αγροτική παραγωγή σε όλο τον κόσμο, γεγονός που συμβάλλει στην άνοδο των τιμών στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ οι τιμές τον προηγούμενο Ιούλιο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 31%. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές της Ε.Ε., συνδέεται επίσης με τις ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, καθώς και με τις δυσκολίες που έχουν σημειωθεί στις μεταφορές, μετά την κρίση της πανδημίας.
Παγετός έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ του πλανήτη, η οποία αντιμετώπισε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες –κάτω από το μηδέν τον Ιούλιο– αναλογικά για την περιοχή της τελευταίας 25ετίας. Ο καφές είναι μια καλλιέργεια εξαιρετικά ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες, οπότε το πλήγμα ήταν μεγάλο και έφερε αύξηση τιμών σε όλο τον κόσμο. Η χώρα επίσης πέρασε μια περίοδο μακράς ξηρασίας, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού και έτσι να επιδεινωθούν τα προβλήματα στις καλλιέργειες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει.
Η ξηρασία πλήττει επίσης τις καλλιέργειες σιταριού στον Καναδά και τις βόρειες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, για σιτάρι το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού για κουλούρια και ζύμη πίτσας, γεγονός που έχει αυξήσει πολύ τις τιμές.
Οι πρόσφατες συνθήκες ξηρασίας στο Μεξικό επέδρασαν αρνητικά στην παραγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, λειτουργώντας ενισχυτικά τόσο στην τιμή της ζάχαρης όσο και στην τιμή της αιθανόλης ως καύσιμο (πηγή: έκθεση Τράπεζας Πειραιώς).
Πλημμύρες στην Κίνα έφεραν καταστροφές σε καλλιέργειες καλαμποκιού, αλλά και φάρμες εκτροφής χοίρων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και για τα δύο προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώθηκαν λιγότερες ζωοτροφές από τη μια, αλλά από την άλλη η Κίνα εισήγαγε χοιρινό.
Οινοπαραγωγοί
Στην Ευρώπη, ο χειρότερος παγετός της τελευταίας 30ετίας έπληξε τον Απρίλιο τους γαλλικούς αμπελώνες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές σε πολλές περιπτώσεις, που φτάνουν το 80% των αμπελώνων σε περιοχές όπως η Καμπανία, το Μπορντό και η Βουργουνδία. Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί έχουν ήδη πολλά προβλήματα εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών και της κατανάλωσης οίνου λόγω του κορωνοϊού.