Όσοι διαβάζουν τις ειδήσεις συχνά, σίγουρα έχουν αισθανθεί μια αυξημένη αγωνία και έναν πιο έντονο προβληματισμό τους τελευταίους μήνες. Η επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη, και αυτό είναι ο παράγοντας που αυξάνει την αγωνία όλων. Επιστήμονες έχουν δηλώσει πως εάν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους με την ίδια ταχύτητα και ένταση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.
Παραπάνω από το 1/3 των Αμερικανών πολιτών ζουν σε κομητείες οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από κλιματικές καταστροφές το καλοκαίρι. Τα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, οι πλημμύρες στην Νέα Υόρκη και το κύμα καύσωνα ανά την χώρα, απέδειξαν ότι η προσοχή μας πρέπει πλέον να στραφεί πιο οργανωμένα και συλλογικά προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα περισσότερα, αν όχι όλα από αυτά τα φαινόμενα, σήκωσαν τον πήχη των καταστροφών ακόμα πιο ψηλά και οδήγησαν σε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται σε θερμοκρασία η οποία είναι αυξημένη κατά 1.1 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την μέση τιμή της προβιομηχανικής περιόδου. Πολλά από τα φυσικά φαινόμενα είναι ήδη εκτός των στατιστικών περιθωρίων σφαλμάτων που έχουν θέσει οι επιστήμονες, γεγονός που πρέπει να αυξάνει την ανησυχία ακόμα περισσότερο. Η τελευταία αναφορά της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) σημειώνει τις δυσκολίες με τις οποίες κυβερνήσεις και οργανώσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν, μιας και ο πλανήτης διανύει την πιο θερμή περίοδο τα τελευταία 125.000 χρόνια.
Παρά τις δεκαετίες προειδοποιήσεων και έκφρασης ανησυχιών από την επιστημονική κοινότητα, οι κυβερνήσεις και επιχειρηματίες δεν υιοθετήσαν περισσότερες «πράσινες» τεχνολογίες, οι εκπομπές αεριών, όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι μπορεί να μειωθούν.
Καθώς οι ειδήσεις οι οποίες μας περιβάλλουν αναφέρονται πολύ συχνά σε αυτά τα γεγονότα, είναι λογικό ο καθένας να αισθάνεται άγχος και αγωνία. Η αβεβαιότητα για το μέλλον του πλανήτη είναι ένας από του φόβους οι οποίοι έχουν παρατηρηθεί πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, γεγονός στο οποίο συμβάλει η έλλειψη θεσμών και οργανισμών οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με επιτυχία.
Ωστόσο, η δυνατότητα διαμόρφωσης μηχανισμών για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα πιο πιθανή και επιτυχημένη. Οι τιμές της ηλιακής και αιολικής ενέργειας υποχωρούν, γεγονός που τις καθιστά πιο προσιτές. Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται στις μπαταρίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ειδικοί στον χώρο της ενέργειας επίσης υποθέτουν ότι ο τομέας του υδρογόνου θα ακολουθήσει.
Πολλές επενδύσεις επίσης καθοδηγούνται προς το τρίπτυχο Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση (ESG), το οποίο έχει αρχίσει να αποτελεί την βάση για την λήψη πολιτικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών αποφάσεων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως και η χρηματιστηριακή αγορά έχει στραφεί προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και μάλιστα πιο συνειδητά σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.
Αν και ο τομέας της διπλωματίας σχετικά με την κλιματική αλλαγή βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη και παραμένει περίπλοκος, η διεθνής κοινότητα έχει σημειώσει σημαντική ρόοδο. Έπειτα από την όχι και τόσο επιτυχημένη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών το 2009 στην Κοπεγχάγη, οι διεθνείς προσπάθειες στον τομέα έχουν γίνει πιο οργανωμένες και επικεντρωμένες. Νησιωτικά κράτη καταφέρνουν να στρέφουν την προσοχή προς την τήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 1.5 βαθμούς Κελσίου.
Φέτος, 9 από τις μεγαλύτερες οικονομίες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές τους σύμφωνα με τον στόχο του 1.5 βαθμού Κελσίου. Αν και η πολιτική τους ατζέντα έχει συμπεριλάβει αυτόν τον σχεδιασμό, η πρακτική εφαρμογή τους αργεί για πολλούς ακόμα. Ωστόσο, είναι ένα σαφές δείγμα βελτίωσης και ανάπτυξης του τομέα, μιας και διπλωμάτες της προηγούμενης δεκαετίας δεν μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξη του κλάδου τους τόσο πολύ.
Η ανησυχία εκ μέρους των πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί σημαντικά. Βρίσκεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους στην Γερμανία και τον Καναδά, γεγονός που ενεργοποιεί τους πολιτικούς εκπροσώπους περισσότερο. Οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του κλίματος συνέχισαν να κάνουν έκκληση για πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτικών εκπροσώπων τους, ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Η επιστήμονας Κέιτ Μάρβελ υποστηρίζει πως η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να αισιόδοξη, μιας και οι παράγοντες που εντείνουν την κλιματική κρίση έχουν εντοπιστεί και πρακτικές λύσεις υπάρχουν. Το ζήτημα, βέβαια, σχετίζεται με την εφαρμογή τους και την ουσιαστική υλοποίηση των στόχων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Όσο εξελίσσονται οι τεχνολογίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή περισσότερο, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται η αντιμετώπιση του φαινομένου. Ωστόσο, η εκτέλεσή τους είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι κυβερνήσεις.