Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκαν ήδη, μετά από ενάμισι χρόνο, οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων και έπονται και άλλοι
Επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς την Εφορία σήμανε η ΑΑΔΕ, μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των πιέσεων προς τους οφειλέτες, για να ρυθμίσουν την αποπληρωμή των χρεών τους προς το δημόσιο.
Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκαν ήδη, μετά από ενάμισι χρόνο, οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί, που αφορούν δύο ακίνητα, ένα κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας και ένα οικόπεδο στην Ανάβυσσο.
Ο πρώτος πλειστηριασμός γίνεται σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου και αφορά στο κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου και ο δεύτερος προγραμματίστηκε για τις 2 Δεκεμβρίου 2021.
Φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί, πλέον, είναι ηλεκτρονικοί.
Όπως είχε γράψει το Σin, η ΑΑΔΕ σχεδίαζε να ξεπαγώσει τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, από τον Σεπτέμβριο και παράλληλα να εντείνει τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όσων οφειλετών αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία.
Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, αλλά συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής των 3+1 ρυθμίσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα λειτουργήσουν ως μέσο πίεσης για τα εκατομμύρια των οφειλετών, για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις.
Οι ρυθμίσεις αφορούν παλαιά και νέα χρέη, καθώς και πληττόμενων από την πανδημία και μη πληττόμενων, δηλαδή όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων. Οι δόσεις αποπληρωμής είναι 24-48 ή 36-72 ή η επανένταξη στις 100-120.
Σύμφωνα, με τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε., τον φετινό Ιούλιο, ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση ανέρχονταν συνολικά σε 3.489.073.
Από αυτούς, οι οφειλέτες στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ανήλθαν σε 1.830.369 και οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 1.309.222.
Η κλιμάκωση των πιέσεων από την ΑΑΔΕ
Για τα χρέη, άνω των 500 ευρώ το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με στόχο να εξασφαλίσει την είσπραξή τους. Ειδικότερα:
- Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο κοινοποιείται η πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
- Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
- Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
- Ωστόσο, μπορούν να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.
https://www.sofokleousin.gr/arxizoun-ksana-apo-simera-oi-pleistiriasmoi-tis-eforias