Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Τέλος στην αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τους μη πληττόμενους, μη στρατηγικούς κακοπληρωτές και μη ρυθμισμένους οφειλέτες των Ταμείων μπαίνει από αυτόν τον μήνα.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του e- ΕΦΚΑ αναφέρουν πως τις αμέσως επόμενες μέρες “ξεπαγώνουν” οι κατασχέσεις σε βάρος κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, όσων οφειλετών δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, ακόμα και αν αυτές είναι μικρές.
Υπενθυμίζεται πως για τις πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις από τον Μάρτιο του 2020, οπότε ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, ίσχυε έως και τον περασμένο μήνα το “πάγωμα” των κατασχέσεων. Γι’ αυτό είχε σταματήσει η αποστολή ειδοποιητηρίων από πλευράς ΚΕΑΟ.
Ωστόσο, η ίδια τακτική είχε σιωπηρά ακολουθηθεί και για τους μη πληττόμενους οφειλέτες, οι οποίοι όμως δεν ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή είτε είχαν λίγες οφειλές, ακόμα και αν αυτές ήταν μη ρυθμισμένες.
Δεν ίσχυε, όμως, το ίδιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των Ταμείων, για τους οποίους συνεχίστηκαν ακόμα και εν μέσω πανδημίας τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Τα μέτρα αυτά θα συνεχίσουν σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στο στόχαστρο, όμως, μπαίνουν πλέον και οι μη πληττόμενοι, μικροοφειλέτες εκτός ρυθμίσεων, ενώ η παράταση του “παγώματος” των κατασχέσεων συνεχίζεται για τους πληττόμενους επιχειρηματίες τουλάχιστον έως τις αρχές του 2022, μέχρι, δηλαδή, να “τρέξει” η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Πιο αναλυτικά, το νέο “σύστημα” αντιμετώπισης των οφειλετών αλλάζει από αυτόν τον μήνα και θα έχει ως εξής ανά κατηγορία οφειλετών:
– Μη πληττόμενοι, μη στρατηγικοί κακοπληρωτές, μη ρυθμισμένοι οφειλέτες
Όσοι εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι πληττόμενοι και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα πρέπει από εδώ και στο εξής να περιμένουν ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με τα οποία θα καλούνται είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε να τις εξοφλήσουν εφάπαξ, υπό την προειδοποίηση της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος περιουσιακών στοιχείων -με πρώτο στόχο (σύμφωνα με την τακτική του ΚΕΑΟ)- τις τραπεζικές καταθέσεις τους.
Η διαδικασία την οποία ακολουθεί το ΚΕΑΟ έχει ως εξής: Στον οφειλέτη αποστέλλεται η “Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών” με την οποία ενημερώνεται ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και ότι αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.
Για τις περιπτώσεις που οι οφειλέτες είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ, οι προσκλήσεις και οι Ατομικές Ειδοποιήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και είναι προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.
Η αποστολή των ειδοποιήσεων γίνεται και μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή.
Οι Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑΟ, τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου κ.λπ.
Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι, καταρχάς, το ύψος της οφειλής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του οφειλέτη. Αξιολογείται, δηλαδή, η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, π.χ., η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού “έναντι” της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.
Εξάλλου, εκτιμάται και η παλαιότητα της οφειλής. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
– Πληττόμενοι οφειλέτες των Ταμείων
Όσον αφορά τους πληττόμενους οφειλέτες, θα συνεχίσει έως τον Ιανουάριο του 2022 το “πάγωμα” των κατασχέσεων και έτσι δεν ua λάβουν κανένα ειδοποιητήριο από το ΚΕΑΟ.
Έως τότε θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των έως 72 δόσεων μόνο για τα ασφαλιστικά χρέη τα οποία γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της 17μηνης πανδημίας (Μάρτιος 2020 – Ιούλιος 2021) και όχι για τα χρέη πριν από αυτό το διάστημα ή μετά από αυτό.
Επίσης, για την ίδια κατηγορία οφειλετών ισχύει ήδη η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100 και τη ρύθμιση των 120 δόσεων, εφόσον κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος χρόνου, πετάχτηκαν εκτός αυτής λόγω μη τήρηση των όρων τους (π.χ. μη πληρωμή δύο δόσεων, μη πληρωμή τρεχουσών εισφορών κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν τις δόσεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2021.
Οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν εν μέσω της πανδημίας θα πληρωθούν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν πλήρωσε τις (6) δόσεις Μαρτίου – Αυγούστου 2021 και η ρύθμισή του τελειώνει τον Ιανουάριο του 2023, θα τις πληρώσει στο διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2023. Δεδομένης της δεινής κατάστασης στην οποία περιήλθαν οι εν λόγω οφειλέτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα μπουν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ (μέσω αποστολής ειδοποιητηρίων και προειδοποιήσεων κατασχέσεων) τουλάχιστον έως τις αρχές του 2022.
Στρατηγικοί κακοπληρωτές
Όσοι επιχειρηματίες συστηματικά δεν πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές και αθετούν ρυθμίσεις, ειδικά εφόσον δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ, το οποίο προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά των τραπεζικών λογαριασμών τους και, έπειτα, σε βάρος άλλων κινητών ή ακόμα και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.