Tα τεχνικά κλιμάκια έλαβαν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, ώστε να βγάλουν τα αρχικά συμπεράσματα για την πορεία του νέου πτωχευτικού
Στο μικροσκόπιο των θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μπαίνουν τα στοιχεία από τις πλατφόρμες που αφορούν το ιδιωτικό χρέος και «τρέχουν» από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή -μέσω τηλεδιάσκεψης- τα τεχνικά κλιμάκια έλαβαν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία ώστε να βγάλουν τα αρχικά συμπεράσματα για την πορεία του νέου πτωχευτικού, τόσο σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις πτώχευσης, όσο και την πορεία του προπτωχευτικού σταδίου, δηλαδή του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Η προπτωχευτική διαδικασία
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προπτωχευτική διαδικασία, αν και θεωρητικά «τρέχει» εδώ και μερικούς μήνες, στην πραγματικότητα οι πρώτες αιτήσεις, περίπου 500, υποβλήθηκαν μόλις πριν από μερικές ημέρες, καθώς οι αιτούντες ανέμεναν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ώστε να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή.
Το «αποτέλεσμα» της ρύθμισης των οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο κ.ά. αναμένεται εντός του επόμενου διμήνου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η οριστική υποβολή άλλων 5.000 αιτήσεων και στην τελική φάση ετοιμάζονται να μπουν άλλες 30.000, με τις μισές εξ αυτών να αναμένουν την άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου μελών οικογένειας, συνοφειλετών και εγγυητών.
Το σύνολο των οφειλών μόνο προς τις τράπεζες, γι’ αυτούς τους 35.000 οφειλέτες που επιζητούν την εξωδικαστική ρύθμιση μέσω βιώσιμων λύσεων, εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με την είσοδο στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο οφειλέτης «κερδίζει» κατ’ αρχήν την αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, αποπληρωμή οφειλών έως 240 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και σε έως 420 για οφειλές προς τράπεζες/servicers, αλλά και διαγραφή μέρους τους χρέους του υπό προϋποθέσεις.
Στα ευάλωτα νοικοκυριά, βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων και με βάση τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, παρέχεται 5ετής επιδότηση της δόσης του δανείου πρώτης κατοικίας.
Εκκρεμείς υποθέσεις νόμου Κατσέλη
Περίπου 45.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, οι υποθέσεις των οποίων εκκρεμούσαν, προχώρησαν στην επικαιροποίηση των στοιχείων της αίτησής τους, ώστε να λάβουν άμεσα νέα δικάσιμο και να «κλείσουν» άμεσα οι υποθέσεις τους. Ωστόσο, αν και η διαδικασία επικαιροποίησης έχει ολοκληρωθεί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, η πανδημία κράτησε κλειστά τα δικαστήρια και οι υποθέσεις παραμένουν στον… πάγο.
Ετσι, ο στόχος για οριστικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να επιτευχθεί, γεγονός που πρόκειται να προκαλέσει, εκ νέου, αντικείμενο «γκρίνιας» από τους θεσμούς -τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για υποθέσεις που το αρχικό αίτημα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη είχε κατατεθεί ακόμα και πριν από το 2014 και είχαν πάρει δικάσιμο ακόμα για 15 χρόνια μετά. Γεγονός που μπορεί να ήταν… βολικό για στρατηγικούς κακοπληρωτές ή για αιτούντες που δεν πληρούσαν τα κατ’ αρχήν κριτήρια υπαγωγής, ωστόσο, αποτελούσε και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για εκείνους που δικαιούνται προστασίας και θέλουν άμεσα να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα της υπερχρέωσης.