Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και της αυτοματοποίησης όλων των ελέγχων δεν είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή του
Έντεκα χρόνια από τη ψήφιση νομοθετικής διάταξης για τη δημιουργία περιουσιολογίου για όλους τους Έλληνες φορολογουμένους, που θα αποτελούσε βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής, η μεταρρύθμιση τείνει να καταλήξει στα… αζήτητα.
Και μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που υπό την «ομπρέλα» της θα έτρεχε το e-Περιουσιολόγιο να διαμηνύει ότι ήταν έτοιμη αρκεί να γίνονταν ορισμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες συνηγορούν ότι πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί το εγχείρημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υλοποίηση του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» προβλεπόταν για το τέλος του 2021, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2020.
Από τον… Ιούνιο του 2016
Το Περιουσιολόγιο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από τον Ιούνιο του 2016, ενώ πλέον φαίνεται να μπαίνουν οριστικοί τίτλοι τέλους στο εγχείρημα. Ουσιαστικά με το Περιουσιολόγιο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ελέγξει συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενοι και όλες οι επιχειρήσεις, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Επίσης από τη στιγμή που θα λειτουργούσε θα μπορούσαν να καταργηθούν τα τεκμήρια με τη σημερινή τους μορφή.
Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και της αυτοματοποίησης όλων των ελέγχων δεν είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή του. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, έχουν δημιουργηθεί μια σειρά εφαρμογές οι οποίες βοηθούν σημαντικά το έργο της φορολογικής διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα με άλλες εφαρμογές που θα αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα η ΑΑΔΕ θα έχει πλήρη γνώση της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών.
Στόχος της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου ήταν η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την περιουσιακή κατάσταση του κάθε Έλληνα πολίτη, ώστε να γνωρίζει το ελληνικό κράτος το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και τις μεταβολές που τυχόν θα επέρχονται ανά έτος στα περιουσιακά του στοιχεία.
Μάλιστα, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, όσοι δεν δηλώσουν τα πραγματικά τους περιουσιακά στοιχεία ή δηλώσουν ανακριβή, ο εντοπισμός τους θα οδηγεί σε κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου των στοιχείων που θα αποκρυβούν. Επίσης, αν από τους φορολογικούς ελέγχους υπήρχαν ενδείξεις για αδικαιολόγητο πλουτισμό και απόκρυψη εσόδων, οι παραβάτες που θα εντοπιστούν θα κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος ανά έτος καταβάλλοντας επιπλέον φόρους. Για μία ακόμη φορά, όμως,η ελληνική πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο ισχυρή από τις όποιες φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις.
Οι καθυστερήσεις
Ο υφιστάμενος νόμος μιλάει για εξαίρεση των καταθέσεων, ομόλογων του ελληνικού Δημοσίου, αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, μετοχών σε εταιρείες.
Στο ίδιο πλαίσιο και η ΑΑΔΕ θεωρούσε επιβεβλημένη τη νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την ενσωμάτωση των καταθέσεων στο Περιουσιολόγιο, καθώς δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν. Από τη διασύνδεση των τραπεζών με την ΑΑΔΕ ώστε να παρέχεται ενημέρωση για τις καταθέσεις, τη δήλωση του ύψους των καταθέσεων, τους λογαριασμούς και τις συναλλαγές στο εξωτερικό, έως τον τρόπο επικαιροποίησης των λογαριασμών.
Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν χρειάζεται πλέον απόφαση για καμία νομοθετική παρέμβαση, καθώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Περιουσιολόγιο δεν θα εφαρμοστεί.