Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σταθερά κρατά τα τεκμήρια το υπουργείο Οικονομικών τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία αυξάνεται από το νέο έτος.
Είναι γνωστό ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει περίπου 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Ωστόσο, είναι και βάση υπολογισμού δεκάδων επιδομάτων, φοροαπαλλαγών καθώς και των τεκμηρίων.
Μπορεί, το πρόβλημα στις γονικές παροχές να λύθηκε, καθώς το αφορολόγητο όριο ανέρχεται πλέον στα 800.000 ευρώ, παραμένει όμως για τα τεκμήρια. Έτσι λοιπόν υπάρχει ο κίνδυνος να πιαστούν πολλοί στην “τσιμπίδα” των τεκμηρίων.
Ουσιαστικά, χωρίς υπαιτιότητα των φορολογούμενων η αναπροσαρμογή μπορεί να τους οδηγήσει στην καταβολή πρόσθετων φόρων. Τα αναχρονιστικά τεκμήρια ξυπνούν λοιπόν με την αναπροσαρμογή και την εκτόξευση των τιμών στο 55% της επικράτειας.
Στις περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξάνονται πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος αυξάνονται κατά 40%.
Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών αυξάνονται κατά 21,43%.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών δεν σκέφτεται σε αυτή τη φάση να τροποποιήσει τα τεκμήρια διατηρώντας τα στα ίδια επίπεδα. Σημειώνεται ότι από τις αντικειμενικές αξίες επηρεάζονται:
– Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.
– Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος σήμερα, πριν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνεια της, ως ακολούθως:
• Μέχρι και 80 τ.μ κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
Από 81 τ.μ μέχρι και 120 τ.μ κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
Από 121 τ.μ μέχρι και 200 τ.μ κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
Από 201 τ.μ μέχρι και 300 τ.μ κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
Από 301 τ.μ και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Αντίθετα, έρχονται αλλαγές για τα προνοιακά επιδόματα προκειμένου αυτά να μην χαθούν συνεπεία της αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Οι νέες τιμές ζώνες επηρεάζουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα καθώς και όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθώς και το επίδομα στέγασης, ή το επίδομα θέρμανσης (το φετινό επίδομα υπολογίζεται με τις παλαιές αξίες).
Η χορήγηση των επιδομάτων αυτών συνδέεται με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.
Για παράδειγμα για την χορήγηση του του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, να μην υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
https://www.capital.gr/agora-akiniton/3589601/pio-tsouxtera-ta-tekmiria-logo-auxisis-antikeimenikon