Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής ελάχιστες αιτήσεις – Νέα παράταση για την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων – Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς
Με εκστρατεία ενημέρωσης-επιμόρφωσης θα επιχειρήσουν υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες/servicers να «ξεκολλήσουν» τις πτωχευτικές διαδικασίες, καθώς στη χτεσινή καθιερωμένη μηνιαία σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι ενώ η πλατφόρμα είναι λειτουργική και οι «επισκέπτες» χιλιάδες, οι πλήρεις αιτήσεις είναι λιγοστές και από αυτές έχει ολοκληρωθεί μόνο ένας διψήφιος αριθμός.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους περίπου 37.000 επισκέπτες της πλατφόρμας, πλήρη υποβολή αίτησης έχουν κάνει μόλις 500-600. Οριστικοπίηση αίτησης σημαίνει ότι οι αιτούντες -φυσικά και νομικά πρόσωπα- έχουν συναινέσει στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, έχουν υποβάλλει τα στοιχεία συζύγου, εγγυητών κ.λπ.
Σύμφωνα με πηγές, από εξέταση μικρού δείγματος αιτήσεων το οποίο διενήργησε μια από τις συστημικές τράπεζες, διαπιστώθηκε ότι οι μισοί από τους αιτούντες δεν γνώριζαν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, την οποία έχουν αναθέσει σε λογιστή ή δικηγόρο.
Η δυστοκία που παρατηρείται αφορά όλους τους κρίκους της αλυσίδας: από τους αιτούντες πτώχευσης ώστε να έχουν τη «δεύτερη ευκαιρία» κι αυτούς που έχουν αναλάβει να τη διεκπεραιώσουν, μέχρι τους φορείς που πρέπει να παράσχουν στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, οι οποίες δεσμεύτηκαν να «τρέξουν» πιο γρήγορα τις διαδικασίες και να «κλείσουν» υποθέσεις που χρονίζουν.
Οι τράπεζες, πάντως, ξεκαθάρισαν ότι θα κάνουν ενδελεχή έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για να περιορίσουν τις ζημιές τους.
Νέα μετάθεση για το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα περνάνε τα ακίνητα-πρώτες κατοικίες των ευάλωτων νοικοκυριών που θα πτωχεύουν, «επισημοποιήθηκε» η μετάθεση της ίδρυσης και λειτουργίας του για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε και με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες μέρες θα βγει η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το φορέα και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν 45 μέρες προθεσμία για να δηλώσουν κατ’ αρχάς το ενδιαφέρον τους και να μπουν στην επόμενη φάση, αυτή του «ανταγωνιστικού διαλόγου».
Πώς επηρεάζονται οι πλειστηριασμοί
Η χρονική μετάθεση λειτουργίας του φορέα, για μια ακόμα φορά, θα επηρεάσει και την πορεία των πλειστηριασμών, καθώς οι servicers -που κατά κύριο λόγο κάνουν πλειστηριασμούς, μιας και έχουν αποκτήσει τεράστιο όγκο «κόκκινων» δανείων- δεν θέλουν να φορτωθούν «προβληματικά» ακίνητα, δηλαδή, αυτά που έχουν προβλήματα πολεοδομικής φύσης, ιδιαίτερα αυτά των ευάλωτων δανειοληπτών.
Επιπρόσθετα, έχουν μεγάλο απόθεμα ακριβών ακινήτων μεγαλοφειλετών, ορισμένοι εκ των οποίων μετά πολλά χρόνια -ακόμα και δέκα- λίγο πριν χτυπήσει το «σφυρί» του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού προχώρησαν σε ρύθμιση και κατέβαλαν «ζεστά» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ρύθμισαν το υπόλοιπο οφειλής σε πολλές μηνιαίες δόσεις, ύψους 4.000-5.000 έκαστη.