Report της ΕΚΤ «βλέπει» αύξηση των τιμών δυσανάλογη με την αύξηση των εισοδημάτων
Η ζήτηση για κατοικίες ως μορφή επένδυσης έχει ενταθεί από την έναρξη της πανδημίας και έκτοτε παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως η τάση αυτή, η οποία θα παραμείνει ισχυρή, επιφέρει αύξηση στις τιμές της αγοράς, η οποία με τη σειρά της θα πλήξει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των εισοδημάτων είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις προσδοκίες για αύξηση των τιμών των κατοικιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έρευνας Προσδοκιών των Καταναλωτών (CES) που δημοσίευσε η ΕΚΤ, ένας χρήσιμος δείκτης ο οποίος αντανακλά την πιθανή ζήτηση στη στέγαση για επενδυτικούς σκοπούς είναι ο βαθμός ελκυστικότητας της κατοικίας ως επένδυσης στη γειτονιά των ερωτηθέντων, ο οποίος μετράται σε μια κλίμακα πέντε βαθμίδων. Ο δείκτης για την ελκυστικότητα των κατοικιών αυξήθηκε σε όλες τις κατηγορίες εισοδήματος κατά την περίοδο της έρευνας, πριν παρουσιάσει μια στασιμότητα την άνοιξη του 2021. Η άνοδος του δείκτη ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των ερωτηθέντων στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Οι προσδοκίες για τις πιστωτικές συνθήκες και τις τιμές των κατοικιών, υποδεικνύουν μια ισχυρή αγορά κατοικίας. Εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για κατοικία, οι μετέχοντες στην CES υπέδειξαν μεταξύ άλλων την ύπαρξη προσδοκιών για ευκολότερη πρόσβαση στην πίστωση στο μέλλον, όπως και μείωση των επιτοκίων στα ενυπόθηκα δάνεια.
Συγχρόνως, για την περίοδο μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαΐου 2021, οι προσδοκίες όσων συμμετείχαν στην έρευνα για αύξηση στις τιμές των κατοικιών διαρκώς ενισχύονταν.
Μια τάση που με τη σειρά της προδιαθέτει για ισχυρή ζήτηση στον κλάδο κατοικίας, παράλληλα όμως και την ύπαρξη δυσκολιών στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, από τη στιγμή που η αναμενόμενη αύξηση στις τιμές κατοικίας, είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση στο εισόδημα των νοικοκυριών και την αντίστοιχη αύξηση του γενικού δείκτη της έρευνας.
Πρόθεση αγοράς
Σημαντική απόκλιση παρατηρείται επίσης στην πρόθεση αγοράς ενός σπιτιού ή διαμερίσματος, αναλόγως με τον εισόδημα. Τα νοικοκυριά με μεγαλύτερο εισόδημα είναι πιο πιθανό να προβούν σε μια τέτοια αγορά κατά τους επόμενους 12 μήνες, κάτι που με τη σειρά του θα προσφέρει περισσότερο στήριξη στη ζήτηση σε σχέση με τα χαμηλά εισοδήματα. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα, τους προηγούμενους 12 μήνες, οι πιο πιθανοί αγοραστές κατοικίας ήταν εκείνοι με υψηλό εισόδημα.
Ένας επίσης καταλυτικός παράγοντας που επηρεάζει τις αποφάσεις για επένδυση σε κατοικίας σχετίζεται με την εισοδηματική διαστρωμάτωση και έχει να κάνει με την αναμενόμενη δυναμική του εισοδήματος. Εκείνοι που σκοπεύουν να αγοράσουν κατοικία τους επόμενους 12 μήνες, έχουν σημαντικά αυξημένες προσδοκίες για αύξηση του εισοδήματός τους, εν συγκρίσει με αυτούς που δεν θα προβούν σε αγορά κατοικίας.