Από την εφορία θα κληθούν να περάσουν οι φορολογούμενοι που προχώρησαν σε αφορολόγητες δωρεές χρηματικών ποσών, αλλά δεν συνόδευσαν τη σχετική δήλωση με παραστατικά που αποδεικνύουν ότι η συναλλαγή έγινε μέσω πιστωτικού ιδρύματος
Προκόπης Χατζηνικολάου
Οσοι δωρητές δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι η συναλλαγή έγινε μέσω τραπεζών θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 10% επί του ποσού της δωρεάς. (INTIME)
Τους φορολογουμένους οι οποίοι προχώρησαν σε αφορολόγητες δωρεές χρηματικών ποσών αλλά ξέχασαν να υποβάλουν το τραπεζικό παραστατικό που αποδεικνύει ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων καλεί η εφορία. Οι δωρητές θα κληθούν να προσκομίσουν τα στοιχεία στην εφορία και όσοι δεν τα έχουν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 10% επί του ποσού της δωρεάς. Παράλληλα, σε αυτές τις περιπτώσεις η εφορία θα ελέγξει όσους έκαναν δωρεά χρηματικών ποσών εκτός τραπεζικού συστήματος για την προέλευση των χρημάτων, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι δηλωμένα και ως εκ τούτου φορολογημένα ή εάν πρόκειται για «μαύρο» χρήμα.
Με στόχο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, τα λάθη και οι παραλείψεις, τις επόμενες μέρες αναμένεται η ΑΑΔΕ να εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία θα παρασχεθούν οδηγίες τόσο στους φορολογουμένους όσο και στις εφορίες, που δέχονται αλλεπάλληλα ερωτήματα πολιτών.
Ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, και οι γονικές παροχές και δωρεές εισέρχονται στην ψηφιακή εποχή, βάζοντας έτσι τέλος στις επισκέψεις στις εφορίες και στην ταλαιπωρία υποβολής δεκάδων δικαιολογητικών από τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, στις αρχές του επόμενου μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει την πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου γονικής παροχής και δωρεών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει ανάσα και στους συμβολαιογράφους, καθώς μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ, που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, διεκπεραιώνουν εκατοντάδες δηλώσεις σε καθημερινή βάση και μάλιστα χειρoγράφως. Με τη νέα διαδικασία όλα θα διενεργούνται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενος να επισκεφθεί την εφορία του. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει και στη μείωση των λαθών. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν έχει το τραπεζικό παραστατικό δεν θα προχωράει ο συμβολαιογράφος τη δωρεά.
Ειδικότερα, η εγκύκλιος θα ορίζει τα εξής:
1. Οσοι φορολογούμενοι προχώρησαν σε δωρεά χρηματικών ποσών σε συγγενείς πρώτου βαθμού, όπου και ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνυποβάλουν το σχετικό τραπεζικό παραστατικό, από το οποίο να προκύπτει η διακίνηση των χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή στον λογαριασμό του δωρολήπτη. Οσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί θα πρέπει να ελεγχθούν και να κληθούν οι πολίτες να υποβάλουν το τραπεζικό παραστατικό. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν: ο/η σύζυγος του φορολογουμένου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά. Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).
2. Η αφορολόγητη δωρεά μπορεί να πραγματοποιηθεί από τράπεζα του εσωτερικού σε τράπεζα του εξωτερικού. Για παράδειγμα, μπορεί ο πατέρας να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού ποσού από ελληνική τράπεζα σε λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού που ανήκει στο παιδί του. Οπως αναφέρει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, ο νόμος επιτρέπει τις ανωτέρω δωρεές υπό την προϋπόθεση ότι η διακίνηση των χρημάτων γίνεται μέσω τραπεζών.
3. Η αφορολόγητη δωρεά μπορεί να πραγματοποιηθεί και αντίστροφα: πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό να προχωρήσει σε δωρεά στο παιδί που μένει στην Ελλάδα. Δηλαδή, από τράπεζα του εξωτερικού σε ελληνική τράπεζα.
4. Στην περίπτωση που πατέρας και παιδί έχουν κοινό λογαριασμό, μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της δωρεάς θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό που θα ανήκει αποκλειστικά στο παιδί.
https://www.kathimerini.gr/economy/561589702/sto-stochastro-dorees-choris-parastatika/