Ορισμένοι δείκτες στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να πηγαίνουν χειρότερα – Ανάσα από την επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης
Ηκρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης στις ΗΠΑ, αλλά συνεχίζει να επιδεινώνεται στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ορισμένοι δείκτες στην Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός έφθασε το 4,1% τον Οκτώβριο, εξακολουθούν να πηγαίνουν χειρότερα. Μία ανακούφιση προσφέρει το γεγονός ότι ο ρυθμός επιδείνωσης της προσφοράς επιβραδύνεται.
Οι προβληματικοί δείκτες
Βασικοί δείκτες, όμως, υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στην περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.
Για παράδειγμα, ο λόγος των νέων παραγγελιών προς τα αποθέματα στα ευρωπαϊκά εργοστάσια και καταστήματα εξακολουθεί να αυξάνεται. Στη Γερμανία, επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν, δείχνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα εργατικού δυναμικού που μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τους μισθούς.
Αντίστοιχη είναι, σε γενικές γραμμές, η εικόνα στη Βρετανία, όπου επίσης τα προβλήματα προσφοράς κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο. Οι δείκτες τιμών παραγωγού, αποθεμάτων και των συνθηκών στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι τα προβλήματα γίνονται εντονότερα. Ο αντίκτυπος της επανέναρξης λειτουργίας της οικονομίας μετά το lockdown, ο οποίος ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, επιτάθηκε λόγω των εμπορικών προβλημάτων λόγω του Brexit.
Μικρή βελτίωση στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η χαλάρωση της κρίσης προσφοράς, αν συνεχισθεί το 2022, θα κάνει ευκολότερο το έργο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που διορίστηκε στη θέση του για δεύτερη θητεία και πιέζεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Η εξέλιξη αυτή πιστώνεται στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η δυσκολία εφοδιασμού της αγοράς περιορίζεται μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αύξηση της δυναμικότητας των λιμανιών της Δυτικής Ακτής. Και μπορεί να βοηθήσει τη δημοτικότητά του, η οποία μειώθηκε στο 43% λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού στο 6,2%.
Οι αμερικανικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι τα ελλείμματα προσφοράς κορυφώθηκαν το καλοκαίρι και μειώθηκαν ελαφρά στη συνέχεια, καθώς μειώθηκαν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες και οι τιμές των εργοστασίων.
Ωστόσο, δεν βελτιώνονται όλοι οι αμερικανικοί δείκτες. Οι περιορισμοί στην προσφορά στον τομέα των υπηρεσιών συνεχίζουν να επιδεινώνονται και το έλλειμμα εργατικού δυναμικού δεν φαίνεται να περιορίζεται.