Οι επενδύσεις σε ορισμένα εργοστάσια φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας θα χαρακτηρίζονται ως “πράσινες” σύμφωνα με τους κανόνες που πρότεινε η Κομισιόν την Τετάρτη, ένα σχέδιο που έχει διχάσει χώρες και επενδυτές και το οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν.
“Υπό αυστηρές προϋποθέσεις, το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες προς ένα πιο πράσινο ενεργειακό σύστημα”, ανέφερε σε tweet ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι Βρυξέλλες χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο για να αποφασίσουν αν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να λογίζονται ως πράσινες επενδύσεις, σε ένα εγχειρίδιο κανόνων για την καθοδήγηση των επενδύσεων που θα συμβάλει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.
Στους τελικούς κανόνες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα χαρακτηρίζονται πράσινοι αυτή τη δεκαετία αν πληρούν το όριο εκπομπών των 270g ισοδύναμου CO2 ανά kWh ή έχουν ετήσιες εκπομπές κάτω από 550kg CO2e ανά kW για 20 χρόνια.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονάδες φυσικού αερίου με σχετικά υψηλές εκπομπές CO2 σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταπηδήσουν σε αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή θα μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους τα επόμενα χρόνια.
Οι μονάδες φυσικού αερίου πρέπει επίσης να στραφούν σε αέρια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2035. Μια απαίτηση που υπήρχε σε προηγούμενο σχέδιο, σύμφωνα με την οποία οι σταθμοί έπρεπε να αρχίσουν να αλλάζουν από το 2026, εγκαταλείφθηκε.
Τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής πριν από το 2045 για να λάβουν το σήμα της πράσινης επένδυσης και να βρίσκονται σε χώρα με σχέδιο και κεφάλαια για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων έως το 2050.
Η πράσινη σήμανση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις σε πολλαπλά μέτωπα από ειδικούς συμβούλους για τους κανόνες, ορισμένους επενδυτές και χώρες, αντανακλώντας τις ευρύτερες διαιρέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων σχετικά με την πορεία προς την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.
Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να μπλοκάρουν ενδεχομένως τους κανόνες αυτούς, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με πλειοψηφία από τις 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ -ένα όριο που θεωρείται απίθανο- ή με την πλειοψηφία των νομοθετών.
Οι πράσινοι νομοθέτες της ΕΕ δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα κάνουν εκστρατεία για να συγκεντρώσουν τις 353 ψήφους που απαιτούνται για να μπλοκάρουν την πρόταση, ενώ ήδη διαθέτουν περίπου 250.
“Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να το σταματήσουμε αυτό”, δήλωσε ο Γερμανός Michael Bloss των Πρασίνων.
Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν απειλήσει με νομικές δράσεις αν η πυρηνική ενέργεια χαρακτηριστεί ως πράσινη, επικαλούμενες ανησυχίες για ατυχήματα και πυρηνικά απόβλητα. Τα κράτη που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, λένε ότι η πυρηνική ενέργεια χωρίς CO2 είναι πολυ΄σημαντική για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Το φυσικό αέριο προκαλεί επίσης διχόνοιες, με την Πολωνία και τη Βουλγαρία να συγκαταλέγονται μεταξύ των κρατών που λένε ότι οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο θα πρέπει να ενθαρρύνονται για να καταργηθεί σταδιακά ο πιο ρυπογόνος άνθρακας. Η Δανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες λένε ότι ο χαρακτηρισμ΄ςο του φυσικού αερίου ως πράσινου θα υπονόμευε την ηγετική θέση της ΕΕ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Αν εγκριθούν, οι κανόνες για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2023.