Η EDF ανακοίνωσε ότι η πυρηνική παραγωγή της μπορεί να μειωθεί φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990, ενώ η Morgan Stanley σημειώνει ότι υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» μείωσης της παραγωγής της και το 2023
Αλμα έκαναν σήμερα οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη καθώς η γαλλική Electricite de France «έκοψε» τον στόχο για την παραγωγή της από πυρηνικά εργοστάσια για δεύτερη φορά σε έναν μήνα.
Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Η τιμή του γερμανικού ρεύματος για το 2023, η οποία αποτελεί και δείκτη αναφοράς, αυξήθηκε έως 4,7% στα 147 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα συμβόλαια για παράδοση τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν έως 5,5%.
Τα γαλλικά συμβόλαια για το επόμενο έτος αυξήθηκαν 7% στα 162 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.
Τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου τον Μάρτιο αυξήθηκαν στην Ολλανδία έως 4,3% στα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μετά το μεσημέρι υποχώρησαν στα 79 ευρώ.
Η EDF ανακοίνωσε ότι η πυρηνική παραγωγή της μπορεί να μειωθεί φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990, ενώ η Morgan Stanley σημειώνει ότι υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» μείωσης της παραγωγής το 2023.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται στα πυρηνικά εργοστάσια της EDF
Το έλλειμμα ανάγκασε τη Γαλλία να κάνει εισαγωγές ρεύματος κατά διαστήματα, μειώνοντας την παροχή σε γειτονικές χώρες που στηρίζονταν παραδοσιακά στον πυρηνικό γίγαντα για τις προμήθειές τους.
Οι αντιδραστήρες της EFD αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του όλο και πιο πολύ ενοποιούμενου ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου, αλλά γίνονται όλο και πιο αναξιόπιστοι λόγω των μεγάλων περιόδων προγραμματισμένης και μη συντήρησής τους.
Οι πρόσφατες διακοπές λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων έχουν επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όταν η Ρωσία μειώνει την παροχή αερίου στην περιοχή και κλιμακώνονται οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία.
Πόσο θα μειωθεί η παραγωγή
Η EDF ανέφερε ότι η πυρηνική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί μεταξύ 295 και 315 τεραβατωρών το 2022 έναντι 300 και 330 τεραβατωρών που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Η τελευταία φορά που η πυρηνική παραγωγή της γαλλικής εταιρείας μειώθηκε κάτω από τις 300 τεραβατώρες ήταν πριν από τρεις δεκαετίες και πλέον. Η EDF μπορεί να ανακοινώσει περαιτέρω μείωση της παραγωγής για το 2023 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αργότερα στον μήνα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
«Όταν ο στόχος είναι κοντά ή κάτω από τις 300 τεραβατώρες, αρχίζει να δημιουργεί ανησυχίες για τον επόμενο χειμώνα όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικές εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων COR-e.