Ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σε δεδομένα που «κρύβονταν» μέχρι τώρα σε δυσανάγνωστους πίνακες
Φως στα δεδομένα που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων πολιτικών με βάση τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» έρχεται να δώσει μια νέα interactive εφαρμογή.
Πρόκειται για το Wealth Observer, (wealthobserver.gr) που συγκεντρώνει όλην την πληροφορία για το πόθεν έσχες των πολιτικών από το 2016 και μετά (χρήση 2015) με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο για οποιονδήποτε να πλοηγηθεί στα στοιχεία, να συγκρίνει τα δεδομένα αλλά και να ενημερωθεί για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Τα δεδομένα αυτά αντλήθηκαν από το site της Βουλής των Ελλήνων σε μορφή pdf, αναγνώστηκαν με αυτοματοποιημένο τρόπο και αποθηκεύτηκαν σε μια νέα βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της εφαρμογής, η οποία ανανεώνεται κάθε φορά που δημοσιεύονται νέα Πόθεν Έσχες.
Tα ποσά που παρουσιάζονται είναι το άθροισμα των υπόχρεων με τους/τις συζύγους και ότι λόγω των περιορισμών που θέτει ο νόμος τα στοιχεία παραμένουν δημοσιευμένα έως και τρία χρόνια από τη λήξη της θητείας του εκάστοτε πολιτικού.
Πώς λειτουργεί
Ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σε διαφορετικούς τύπους περιουσίας όπως το εισόδημα, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις, τα ακίνητα, τα δάνεια (οφειλές) και τη συμμετοχή σε εταιρείες των πολιτικών, ενώ μπορεί να μελετήσει πολύπλευρα τα δεδομένα όπως να δει τους πολιτικούς ανά τύπο εισοδήματος (ποιοι πολιτικοί, για παράδειγμα, έχουν εισοδήματα από δωρεές κ.ά.), να προσθέσει ή να αφαιρέσει κόμματα, αλλά και να δει δεδομένα προηγούμενων ετών.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αναζήτησης ενός πολιτικού με βάση το όνομά του ή την εκλογική του περιφέρεια, όπως και η δυνατότητα επιλογής ενός ή και περισσότερων πολιτικών, τους οποίους μπορεί να παρακολουθήσει ο χρήστης μέσα στα χρόνια.
Οι άνθρωποι πίσω από την εφαρμογή
Το Wealth Observer αποτελεί ιδέα του data journalist/developer Αχιλλέα Γαλατσίδα, ο οποίος συνεργάστηκε με τον προγραμματιστή Αχιλλέα Κυριτσάκα για την κατασκευή του, και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD.
«Το wealthobserver.gr είναι μια προσπάθεια για το “άνοιγμα” των δεδομένων σε όλους τους πολίτες, με την ελπίδα να συμβάλει στο αίτημα για διαφάνεια», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Αχιλλέας Γαλατσίδας.