Κακούρης Παναγιώτης
Σε προσωρινή αναστολή των προβλεπόμενων προστίμων για τυπικές παραβάσεις στο σύστημα MyData προσανατολίζονται το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που εμφανίζονται στην πλατφόρμα και στις δυσκολίες εξοικείωσης των χρηστών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναστολή των προστίμων θα ισχύσει έως τον Ιούνιο και θα εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2022 και μετά. Το πάγωμα δεν αφορά μόνο σε τεχνικά προβλήματα, αλλά και στο ελλιπές, ακόμη, πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.
Ήδη εκκρεμεί η νομοθέτηση της διάταξης και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων, που θα καθορίζουν τα πρόστιμα και γενικότερα τις κυρώσεις για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν θα τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία και ως εκ τούτου δεν θα διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA τα στοιχεία για τα τιμολόγια που θα εκδίδουν.
Η χρήση της εφαρμογής MyData είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε υποχρεούνται να μεταβιβάζουν τα δεδομένα τους στην εφαρμογή.
Επίσης, τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myData το αργότερο έως την 31.03.2022. Ως προς τις προθεσμίες ενημέρωσης θα υπάρξει μια ελαστικότητα και πάγωμα των προστίμων.
Με την οριστικοποίηση του ποινολογίου για τις παραβάσεις στα MyData, θα οριστεί και η περίοδος εφαρμογής των προστίμων για τους παραβάτες, με την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να είναι η μη εφαρμογή των κυρώσεων για το πρώτο μισό του 2022.
Κανονικά οι… κανονικοί έλεγχοι
Το πάγωμα των προστίμων για τις τυπικές παραβάσεις, δεν καλύπτει και τους κανονικούς φορολογικούς ελέγχους που θα διενεργούνται στα MyData για την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η διοίκηση της ΑΑΔΕ έχει στα χέρια της την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ελεγκτών, «για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς».
Το βασικό όπλο που δίνουν στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι η online παρακολούθηση του τζίρου όλων των επιχειρήσεων. Έτσι, όταν σε μία επιχείρηση διαπιστώνεται απότομη κάμψη του δηλωθέντος τζίρου με βάση τα διαβιβασθέντα στοιχεία, τότε θα δίνεται εντολή για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου, για να διαπιστωθεί η αιτία.
Αυτό γίνεται και τώρα, αλλά με σημαντική καθυστέρηση. Η πτώση του τζίρου γινόταν αντιληπτή με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ ανά μήνα η ανά τρίμηνο ή με τις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και κατόπιν δινόταν εντολή ελέγχου.
Με τα MyData, η διαπίστωση των αρρυθμιών στον τζίρο θα είναι αυτόματη, αφού τα στοιχεία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορολογικούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
Επίσης, πάντα, θα ελέγχεται η αυθεντικότητα των εγγραφών στα e-βιβλία, η τήρηση ασφαλούς αρχείου και η διασφάλιση της αποτροπής διορθώσεων στα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στη «μερίδα» του υπόχρεου που τηρείται στην εφαρμογή myData.