Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες του μπλόκου στη ρωσική κεντρική τράπεζα και της αποσύνδεσης τραπεζών από το Swift. Ο πονοκέφαλος των ανατιμήσεων και της ανάσχεσης της ανάπτυξης. Τα θετικά στοιχεία από τις εξελίξεις.
Άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για το ελληνικό σύστημα από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, κυρίως το SWIFT, που έλαβε η Δύση έναντι της Ρωσίας, «δεν υπάρχουν», τονίζουν στο Euro2day.gr υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές καθώς, αφενός, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία είναι ανύπαρκτη, αφετέρου, διότι οι πελάτες-επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις δύο αυτές χώρες έχουν έτοιμα plan b, όσον αφορά την άμεση προμήθεια πρώτων υλών.
Ωστόσο, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σε επιφυλακή, διότι οι εξελίξεις ξεπερνούν τα στενά όρια μιας οικονομίας και κανένας δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει το μέγεθος των παράπλευρων απωλειών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.Remaining Time-0:00FullscreenMute
«Είναι μια νέα, απρόβλεπτη και άκρως σοβαρή εξέλιξη», δηλώνει στο Euro2day.gr ανώτατος τραπεζικός παράγων και προσθέτει: «Βραχυπρόθεσμα θα ανέβουν οι τιμές και θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ».
Σε διεθνές επίπεδο, για το τι σημαίνει το πάγωμα του ενεργητικού της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η ίδια πηγή αναφέρει ότι «το πλήγμα στην καρδιά της ρωσικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν έχει καμία πλέον πρόσβαση στις επενδύσεις της -από το σύνολο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της περίπου 630 δισ. ευρώ- εκτός συνόρων, είτε πρόκειται για γερμανικά ομόλογα είτε για αμερικανικά treasuries».
Όσον αφορά τις επιπτώσεις από τη διακοπή του SWIFT, οι ελληνικές τράπεζες επισημαίνουν πως «εφόσον οι επιχειρήσεις έχουν εξασφαλίσει προμηθευτές εκτός των δύο αυτών χωρών, δεν αλλάζει κάτι στις εν λόγω συναλλαγές».
Έμμεσες επιπτώσεις
Θα υπάρξουν, όπως εκτιμούν, έμμεσες επιπτώσεις, οι οποίες συνδέονται ευθέως με το μέγεθος του πλήγματος που θα δεχθούν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα από την έκρηξη των τιμών: από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, μέχρι τα τρόφιμα.
Ένας ακόμη ανησυχητικός παράγων είναι, με βάση την επιβάρυνση στο εισόδημα από τις ανατιμήσεις, οι επιπτώσεις, κυρίως το μέγεθος και η διάρκεια αυτών, στην πορεία του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και στα έσοδα των τραπεζών.
«Είναι βέβαιο ότι η παρατεταμένη έκρηξη των τιμών θα ροκανίσει το οικογενειακό εισόδημα και αυτό πιθανόν να έχει αντίκτυπο στις μηνιαίες υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το τραπεζικό σύστημα. Επίσης, θα φρενάρει -δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε σε ποιο βαθμό- την πρόθεση λήψης για παράδειγμα στεγαστικού δανείου για όσους σχεδίαζαν κάτι τέτοιο. Η αβεβαιότητα οδηγεί πάντα σε πιο συντηρητικές κινήσεις», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται πρώτες ύλες, από τον χάλυβα και το αλουμίνιο μέχρι τις αλευροβιομηχανίες, τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι η μεγαλύτερη εξάρτηση από τις δύο αγορές (Ουκρανία και Ρωσία) αφορά τα σιτηρά, ωστόσο οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν εναλλακτικά σενάρια. Βέβαια, το κόστος θα ανέβει, αλλά όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η αύξηση του κόστους θα διαπεράσει όλες τις οικονομίες.
Τα θετικά
Στα θετικά όλης αυτής της σοβαρής γεωπολιτικής αναταραχής για τις ελληνικές τράπεζες πιστώνεται το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων ενδεχομένως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ενώ η FED έδωσε το σήμα για το πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων.
Το γεγονός της μη αποκοπής των ελληνικών ομολόγων από το έκτακτο -λόγω πανδημίας- πρόγραμμα αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα δίνει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, τις κρατά προσδεμένες στην ομπρέλα προστασίας από την ΕΚΤ και βοηθά τους ισολογισμούς τους, κρατώντας ορθάνοικτες της φθηνές γραμμές χρηματοδότησης.
Επίσης, η διατήρηση της δημοσιονομικής χαλάρωσης δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να δαπανά με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών όσον αφορά τα όπλα ανάσχεσης του ισχυρού κύματος ακρίβειας.