Από τα εκατοντάδες ερωτήματα που έγιναν στη διάρκεια της ημερίδας της Epsilon net «ΔΩΡΕΑΝ ημερίδα για myDATA & Ηλεκτρονική Τιμολόγηση» με τον κ. Νιφορόπουλο που διεξήχθη στις 22/2/2022, με εξαίρεση κάποια που ήδη απαντήθηκαν ή άλλα που επαναλαμβάνονταν, θέτουμε παρακάτω τις σχετικές απαντήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ για υποβολή και με εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ EPSILON NET, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΑΝ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΕΣΩ ΤΑΧΙΣ?
Βασική αρχή είναι ότι η διαβίβαση μέσω λογιστικών προγραμμάτων (ERP) γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα επιτρέπεται η διαβίβαση των δεδομένων μόνο εφόσον επιλεγεί ως κανάλι διαβίβασης η ειδική φόρμα καταχώρισης της ΑΑΔΕ. Για το 2021 ως έτος ανοχής και για το 2022 μέχρι να νομοθετηθούν οι κυρώσεις, δίνεται η δυνατότητα διαβίβασης μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα για το κανάλι των ERP, με εξουσιοδότηση λογιστή.
1. ΑΔΗΜΕ ΤΑΞΙ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ? ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ?
2. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ? ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ? ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΩ ΜΕΣΩ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ/ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ?
3. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ? ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ? ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΩ ΜΕΣΩ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ/ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ?
Τα ταξί μέχρι να διασυνδεθούν στο e-send, δύνανται να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα. Ο χρόνος διαβίβασης εξαρτάται από το κανάλι διαβίβασης που θα επιλεγεί. Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω εμπορικών/λογιστικών εφαρμογών ή ERP (και είναι συμβατά με το myDATA), διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση αυτών. Στην περίπτωση που διαβιβάζουν μέσω της φόρμας καταχώρησης, η διαβίβαση γίνεται μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού.
Ξέρει κανείς επισήμως τι ισχύει και τι θα ισχύσει για τις πωλήσεις exvan?
Πότε στέλνουμε? κατά την έκδοση στον δρόμο?
Κατά την επιστροφή στην επιχείρηση?
Βασική αρχή είναι ότι η διαβίβαση μέσω λογιστικών προγραμμάτων (ERP) γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα επιτρέπεται η διαβίβαση των δεδομένων μόνο εφόσον επιλεγεί ως κανάλι διαβίβασης η ειδική φόρμα καταχώρισης της ΑΑΔΕ. Επομένως, εφόσον δεν διαβιβάζετε δεδομένα μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρισης, θα πρέπει και στην περίπτωση που αναφέρεστε να διαβιβάσετε σε πραγματικό χρόνο.
Σχετικά τους υπόχρεους σε ERP προγράμματα από πότε θα αρχίσουμε να θεωρούμε ως έτος βάσης τον τζίρο του 2020 αντί του 2019;
Για το έτος 2022 κατά την άποψή μας και με βάση τα αναφερθέντα στην Α.1138/2020 λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του έτους 2020.
Τα τιμολόγια που εκδίδουμε και αφορούν επενδυτικά αγαθά και βάσει νομοθεσίας πρέπει να χρεώνεται ο ΦΠΑ αλλά δεν εισπράττεται γιατί υπόχρεος για την καταβολή είναι ο αγοραστής, πως ανεβαίνουν στο mydata ώστε να μην χρεωθεί ο ΦΠΑ στον εκδότη ? Στην ειδική φόρμα καταχώρησης έχει προστεθεί ένα σχετικό tickbox αλλά μέσω epsilon smart ή erp δεν υπάρχει τέτοια επιλογή.
Η ένδειξη αναστολή καταβολής ΦΠΑ αναφέρεται στην Π.2869/1987 για την περίπτωση των αγαθών που δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/2/22 ΕΚΔΙΔΩ ΤΔΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/2/22 (ΚΥΡΙΑΚΗ). ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΙΣ 12/2/22 ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/2/22. ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΩ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/2/22?
Η Διαβίβαση γίνεται σε πραγματικό χρόνο κατά την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού και όχι μεταγενέστερα. Οπότε στην περίπτωση που αναφέρεστε θα διαβιβάσετε με ημερομηνία έκδοσης 12/2 και ημερομηνία αποστολής 13/2.
Πρακτικά πείτε μας πώς θα διαβιβάσουμε τα έσοδα του 2021 πχ εγώ που έχω εκδώσει 30 τιμολόγια εσόδων πώς θα τα διαβιβάσω ; με ποιόν τρόπο ; θα κάνω μία μία εγγραφή στο mydata ; το epsilon smart έχει αυτή τη δυνατότητα ;
Σύμφωνα με τον εναλλακτικό τρόπο οι επιχειρήσεις δύνανται να διαβιβάσουν τα δεδομένα τους για συναλλαγές χονδρικής (B2B) 2021, είτε αναλυτικά ένα – ένα, είτε συγκεντρωτικά ανά πελάτη και ανά μήνα, σύμφωνα με το Πρότυπο Αρχείο myDATA 2021. Στην παραπάνω διαδικασία δύνανται να διαβιβάσουν και τις συναλλαγές εσόδων λιανικής (B2C), είτε αναλυτικά ένα – ένα, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, επιλέγοντας τους διακριτούς Τύπους Παραστατικών και τους διακριτούς χαρακτηρισμούς συναλλαγών της περίπτωσης αυτής.
Οι επιχειρήσεις που είναι χειρόγραφες, δύνανται να διαβιβάσουν τα δεδομένα τους για το 2021, επιλέγοντας τους διακριτούς Τύπους Παραστατικών και τους διακριτούς χαρακτηρισμούς συναλλαγών σύμφωνα με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης, μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της ΑΑΔΕ, εφόσον έχουν τα όρια χρήσης της.
Με τις κρατήσεις των δικηγόρων που δεν τις ανεβάζει το epsilon smart στο my data τι γίνεται;
Οι διαβιβάσεις δεδομένων για το 2021, προκρίνεται να έχουν σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά σωστή την καθαρή αξία, κατά προσέγγιση τις κατηγορίες ΦΠΑ και χωρίς καμία υποχρέωση τη διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις), σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις στελεχών της ΑΑΔΕ.
Αναφορικά με την Knowledge Base, υποστηρίζετε και τα προγράμματα της Data ή μόνο της epsilonnet?
Οι απαντήσεις είναι κοινές και για τις εφαρμογές της DC, σύντομα θα προστεθούν και παραδείγματα με video στα οποία αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο της Epsilon net.
Καλησπέρα επιχείρηση έχει συνάψει σύμβαση με πάροχο και εκδίδει ΑΛΠ μέσω αυτού. Μέχρι τώρα όλες διαβιβάστηκαν χωρίς χαρακτηρισμό. Πηγαίνω από τα my data με τους κωδικούς του να τα χαρακτηρίσω και με βγάζει μήνυμα ότι πρέπει να γίνει από το λογιστή. Μπαίνω από εμένα και κάνω αποστολή χαρακτηρισμού και βγάζει το ίδιο μήνυμα. Εννοείται ότι έχει γίνει εξουσιοδότηση. Σας έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ή κάνω κάτι λάθος εγώ. Πώς κάνουμε χαρακτηρισμό ως λογιστές σε δαιβιβασθέντα παραστατικά που έχουν πάρει ΜΑΡΚ;
Περιμένουμε βελτίωση από την ΑΑΔΕ. Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα.
Το Esend από ποια ημερομηνία και έπειτα θα διαβιβάσει τα παραστατικά στο mydata;
Δηλαδή επιχείρηση που έχει ανεβασμένα παραστατικά στο esend από 6 του 21. Το esend θα τα διαβιβάσει όλα στο mydata;
Η υποχρέωση διαβίβασης στον e-send αναφέρεται στο άρθρο 2 της Α.1171/2021. Μέχρι τη διασύνδεση στον esend οι λιανικές δύνανται να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα από το κανάλι των ERP. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, θα ενημερωθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία χωρίς να χρειάζεται να διαβιβάσει η επιχείρηση.
Καλησπέρα, έσοδα παροχής μη διαβιβασμένα τα οποία χωρίζονται σε 2 χρήσεις. Στο λογιστικό πρόγραμμα είναι καταχωρημένα στους 70 κ 56 ,πως διαβιβάζονται; Επίσης έχουν διαβιβαστεί από τιμολογιέρα έσοδα χωρίς τον διαχωρισμό 70& 56 πως διαμορφώνονται ; Τέλος πρέπει να γίνει μια εγγραφή με έσοδα από προηγούμενη χρήση , με τι εγγραφή;
Οι επιλογές χαρακτηρισμού των εσόδων στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι:
1.1_Έσοδα από Πώληση Εμπορευμάτων,
1.8_Έσοδα προηγούμενων χρήσεων,
1.9_Έσοδα επομένων χρήσεων “
“ΑΥΡΑ • 2 ώρες πριν
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ‘Ζ’ ΑΠΟ 01/01/2021 ΕΩΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΦΗΜ ΜΕ ΤΗΝ ΑΑΔΕ ΣΤΟ ESEND
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ : ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ : ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ‘Ζ’ , ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ (ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ESEND) ΤΟΥ 2021.
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 01/07/2021.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ‘Ζ’ ΑΠΟ 01/01/21 ΕΩΣ 30/06/21 ΣΤΟ MYDTA;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Η υποχρέωση διαβίβασης στον e-send αναφέρεται στο άρθρο 2 της Α.1171/2021. Μέχρι την διασύνδεση στον esend οι λιανικές δυναται να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανα μηνα απο το κανάλι των ERP. Απο την ημερομηνία αυτή και μετά, θα ενημερωθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία χωρίς να χρειάζεται να διαβιβάσει η επιχείρηση.
Για το 2021 τις χειρόγραφες ΑΠΥ πρέπει να τις ανεβάσουμε στο mydata μία μία ξεχωριστά η μπορούμε και συγκεντρωτικά ανά ημέρα ή μήνα? Σας ευχαριστώ.
Για το 2021 τα δεδομένα σύνοψης και χαρακτηρισμού εσόδων συναλλαγών λιανικής, διαβιβάζονται είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, από τα λογιστικά προγράμματα ERP, και δεν χαρακτηρίζονται οι συνόψεις που διαβιβάστηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ (ESEND) για το διάστημα από 01/10/2021 έως 31/12/2021.
1. Σε περίπτωση που από την ταμειακή μηχανή έχει κοπεί λάθος συντελεστής ΦΠΑ και το αντιληφθούμε ετεροχρονισμένα πως μπορεί να
διορθωθεί και από ποιόν θα σταλθεί δεδομένου ότι οι ταμειακές θα συγχρονίζονται
με το esend ;
2. Σε περίπτωση που ταμειακή μηχανή κόβει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις πώλησης εμπορευμάτων πως θα γίνει ο διαχωρισμός αφού από το esend δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε;
3. Σε περίπτωση που δεν σταλθεί στο esend το Ζ της ημέρας ενώ έχει εκδοθεί λόγω τεχνικού προβλήματος θα διαβιβαστεί με την επόμενη έκδοση εφόσον έχει διορθωθεί το πρόβλημα;
1. Μεταγενέστερα της έκδοσης με τη χρήση ΦΗΜ δεν γίνονται αλλαγές. Θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία π.χ. έκδοση πιστωτικού παραστατικού.
2. Ο διαχωρισμός στην περίπτωση που αναφέρεστε γίνεται κατά των χαρακτηρισμό των δεδομένων, όχι κατά τη διαβίβαση.
3. Η ΑΑΔΕ θα αντλεί τα δεδομένα για τα Ζ που δεν έχουν διαβιβαστεί, σύμφωνα με αυτά που μας έχουν ανακοινώσει.
Με τα Ζ του 2021 τι γίνεται; θα τα ανεβάσουμε ή θα τα τραβήξουν από το σύστημα;
Για το 2021 τα δεδομένα σύνοψης και χαρακτηρισμού εσόδων συναλλαγών λιανικής, διαβιβάζονται είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, από τα λογιστικά προγράμματα ERP και δεν χαρακτηρίζονται οι συνόψεις που διαβιβάστηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ (ESEND) για το διάστημα από 01/10/2021 έως 31/12/2021.
Σχετικά με τις πωλήσεις λιανικής με tax-free, όταν καταβάλετε το επιστρεφόμενο ποσό από την εταιρεία διαμεσολάβησης και μας αποστέλλει στο λογιστήριο το χρεωστικό σημείωμα για να την εξοφλήσουμε, αντιλογίζουμε την πώληση 24% και το ΦΠΑ της με πώληση 0% .Τι παραστατικά πρέπει να διαβιβάσουμε στο mydata για την δήλωση ΦΠΑ;
Διαβιβάζεται Πιστωτικό ΦΠΑ προς την εταιρεία διαμεσολόβησης για την επιστροφή ΦΠΑ.
Σχετικά με τον τρόπο υποβολής των χειρόγραφων ΑΠΥ (π.χ. γιατρών) τις οποίες οφείλουμε να ανεβάσουμε οι λογιστές για την περίοδο από 01/01/2021 μέχρι τον Οκτώβριο, θα πρέπει να ανεβούν συνολικά ή μεμονωμένη η κάθε απόδειξη;
Μέχρι να ξεκινήσει η διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο δύναται να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα.
Εκδόθηκε αποδ. λιανικής από φτμ στο σύνολό της αλλά στο τμήμα Ε δηλαδή χωρίς ΦΠΑ. Πως διορθώνεται στο e-send;
Περιμένουμε διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ
Καταλάθος έστειλα τα ζήτα φορολογικού μηχανισμού για τον Ιανουάριο. Πρέπει να το διορθώσω και πως θα γίνει;
Περιμένουμε διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΥ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 01-2021 ΕΩΣ 09-2021 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑ ΜΗΝΑ …. Η ΠΡΕΠΕΙ ΜΙΑ ΜΙΑ…ΕΥΧΑΡΣΤΩ
Μέχρι να ξεκινήσει η διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο δύναται να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα.
Αν κατάλαβα καλά, τα ημερήσια ζ για το διάστημα από 1/1 έως 30/9 θα τα στείλουμε στην my data από το λογιστικό μας πρόγραμμα ως Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης (Τύπος παραστατικού 11.1) μέχρι 31/3;
Για το 2021 τα δεδομένα σύνοψης και χαρακτηρισμού εσόδων συναλλαγών λιανικής, διαβιβάζονται είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, από τα λογιστικά προγράμματα ERP, και δεν χαρακτηρίζονται οι συνόψεις που διαβιβάστηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ (ESEND) για το διάστημα από 01/10/2021 έως 31/12/2021.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ;
Για το 2021 τα δεδομένα σύνοψης και χαρακτηρισμού εσόδων συναλλαγών λιανικής, διαβιβάζονται είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, από τα λογιστικά προγράμματα ERP, και δεν χαρακτηρίζονται οι συνόψεις που διαβιβάστηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ (ESEND) για το διάστημα από 01/10/2021 έως 31/12/2021.
Αν έχουμε στείλει αναλυτικά τα Ζ έως 30-9-21 στο my data και όχι συγκεντρωτικά, υπάρχει πρόβλημα;
Όχι. Η δυνατότητα να σταλούν τα παραστατικά αυτής της περιόδου συγκεντρωτικά ανα μήνα είναι προαιρετική. Εάν επιθυμεί κάποια επιχείρηση, μπορεί να τα διαβιβάσει ένα προς ένα.
Θα ήθελα να ρωτήσω τελικά με αυτούς έως 50 τιμολόγια ή 50.000,00 τζίρο μπορεί ο λογιστής να ανεβάζει τα my data γι’ αυτόν?
Η υποβολή των παραστατικών μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης γίνεται με τους κωδικούς TaxisNet του υπόχρεου
Πως στέλνω από την ειδική εφαρμογή καταχώρησης εγγραφές τακτοποίησης 17.3; Τι συμπληρώνω στη σειρά και α/α παραστατικού, ημερομηνία βάζουμε 31/12/21; Για το 2021 με ενδιαφέρει.
Αναγράφεται η ημερομηνία στην οποία πραγματοποιούνται οι εγγραφές τακτοποίησης.
Για Ομοσπονδία που εισπράττει συνδρομές, χορηγίες πως καταχωρούνται, αλλά συγχρόνως εκδίδει και τιμολόγια προς τον ΟΑΕΔ για προγράμματα που πραγματοποιούνται και λαμβάνει τιμολόγια και από τα ΚΕΚ που κάνουν τα σεμινάρια, όλα αυτά πως τα βάζουμε στο συνοπτικό βιβλίο
Επίσης για τους ασφαλιστές που λαμβάνει προμήθειες από ασφαλιστική/ές πως εγγράφουμε τα έσοδα αυτά στο mydata
Τα Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα στην πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας διαβιβάζουν τα δεδομένα τους συγκεντρωτικά στο τέλος του έτους μόνο μέσω των τύπων παραστατικών 17.4 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – Φορολογική Βάση» και 17.6 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εξόδων – Φορολογική Βάση» και δεν έχουν υποχρέωση για χαρακτηρισμό Ε3. Σε κάθε περίπτωση, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν παραστατικά που εκδίδουν βάσει προδιαγραφών (σύνοψη – χαρακτηρισμός) για συναλλαγές που υπόκεινται σε Φ.Π.Α., καθόσον αποκτούν έσοδα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία και χαρακτηρίζουν με 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων. Στην περίπτωση εξόδων που λαμβάνουν από υπόχρεους Εκδότες ημεδαπής τα χαρακτηρίζουν με 2.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων. Στις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και οι Αστικές μη Κερδοσκοπικές. Τα τιμολόγια που αφορούν επιδοτήσεις διαβιβάζονται με τύπο παραστατικού 1.1. Για προμηθειες διαμεσολάβησης η ασφαλιστική θα διαβιβάσει έξοδο αυτοτιμολόγησης και θα ο ασφαλιστής θα το χαρακτηρίσει ως έσοδο. Για το 2021 δεν υπάρχει υποχρέωση χαρακτηρισμού των εξόδων.
Τιμολόγιο που εκδίδουμε στο δημόσιο εκτός από τον φόρο έχει και λοιπές κρατήσεις δημοσίου, σε ποιο κωδικό αντιστοιχούν οι λοιπές κρατήσεις στο mydata;
Οι διαβιβάσεις δεδομένων για το 2021, προκρίνεται να έχουν σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά σωστή την καθαρή αξία, κατά προσέγγιση τις κατηγορίες ΦΠΑ και χωρίς καμία υποχρέωση τη διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις).
Τα πρακτορεία οπαπ τι υποχρεώσεις έχουν ως προς τα my data? Να θυμίσουμε ότι λαμβάνουν την ετήσια εκκαθάριση από τον ΟΠΑΠ στις αρχές του επόμενου χρόνου. Είναι κάτι παραπλήσιο όπως οι ασφαλιστικοί πράκτορες;
H διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί σχετικά με τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είναι ότι ο ΟΠΑΠ θα στέλνει μηνιαία αυτοτιμολόγηση με τύπο παραστατικού 2.1 “Αυτοτιμολόγηση Παροχής – Χονδρική” και το πρακτορείο θα το χαρακτηρίζει. Για το 2021 ο χαρακτηρισμός είναι προαιρετικός.
Πολλές επιχειρήσεις που διαβιβάζουν τιμολόγια, τα διαβιβάζουν μονίμως με διαφορές από τα τιμολόγια που εκδίδουν και παραλαμβάνουμε, συνήθως στις στρογγυλοποιήσεις του ΦΠΑ.
Π.χ. καθαρή αξία 100€, αξία ΦΠΑ τιμολογίου 23,97€, αξία στη διαβίβαση 24€.
Τι κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση;
Οι διαβιβάσεις δεδομένων για το 2021, προκρίνεται να έχουν σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά σωστή την καθαρή αξία, κατά προσέγγιση τις κατηγορίες ΦΠΑ και χωρίς καμία υποχρέωση τη διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις). Ωστόσο, στην περίπτωση διαφορών, ο γενικός κανόνας είναι ότι ενημερώνουμε τον εκδότη και ότι δύναται να χαρακτηριστεί ως απόκλιση από τον λήπτη.
Η απογραφή έναρξης κ λήξης θα ανεβαίνει στο mydata; με τι κωδικό κ ως πότε?
Διαβιβάζουμε με τύπο παραστατικού 17.3 “Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων – Λογιστική Βάση” ή 17.5 “Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων – Λογιστική Βάση” κατά περίπτωση και χαρακτηρίζουμε με category: 2_13 αρχικό απόθεμα/categogry: 2_14 τελικό απόθεμα
Επιχείρηση με μικτή δραστηριότητα πωλήσεων υφασμάτων αλλά και κατασκευής ενδυμάτων, αγοράζει υφάσματα εκ των οποίων ένα μέρος το χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη και τα υπόλοιπα πωλούνται ως εμπορεύματα. Μπορεί με τακτοποιητική εγγραφή στο τέλος της χρήσης να γίνει ο μερισμός τους σε αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών ανάλογα με το πως χρησιμοποιήθηκαν χωρίς πρόβλημα; Δεν γίνεται να γίνει εξ’ αρχής σωστός χαρακτηρισμός μιας και δεν γνωρίζει ούτε η επιχείρηση πως θα διατεθούν.
Ναι με τακτοποιητικές εγγραφές υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Από την ΑΑΔΕ περιμένουμε σε επόμενη έκδοση την υλοποίηση αντίθετου πρόσημου.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΕΞΟΔΩΝ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ;
Αναμένεται σχετική βελτίωση από την ΑΑΔΕ. Επισημαίνεται ότι για το έτος 2021 ο χαρακτηρισμός εξόδων είναι προαιρετικός.
Η μη μεταβίβαση των τιμολογίων έως 31/3/22 προϋποθέτει χρηματικό πρόστιμο και άλλες κυρώσεις ή έχει δοθεί χρόνος ανοχής;
Δεν έχουν δημοσιευθεί αποφάσεις που αφορούν κυρώσεις. Ωστόσο, προφορικά επισημαίνεται απο την ΑΑΔΕ ότι για το έτος 2021 πιθανόν να επιφέρει κυρώσεις η μη συμμετοχή στο myDATA και όχι η λανθασμένη διαβίβαση.
Με ποιόν τρόπο διαβιβάζεται Πιστωτικό Τιμολόγιο επιστροφής Φ.Π.Α.;
Η διαβίβαση γίνεται με τύπο παραστατικού 5.1 “Πιστωτικό Τιμολόγιο / Συσχετιζόμενο” ή 5.2 “Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο” με καθαρή αξία 0,00, Ποσό ΦΠΑ ΧΧ,ΧΧ, category1_95 και δεν ενημερώνουμε το Ε3.
Θα ήθελα να ρωτήσω πως θα διαβιβαστεί στο myDATA επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ ατομικής επιχείρησης, για την οποία δεν εκδίδεται τιμολόγιο. Ευχαριστώ.
Οι επιδοτήσεις διαβιβάζονται με τύπο παραστατικού 1.1 “Τιμολόγιο Πώλησης” ακόμα και εάν δεν εκδώσουμε τιμολόγιο.
Πως διαβιβάζουμε παραστατικά τιμολόγιο με μηδενική άξια π.χ δείγμα με 100% έκπτωσης και πως αποδεχόμαστε το ίδιο παραστατικό ως έξοδο με τελική αξία μηδέν
Δεν είναι υποχρεωτικό να διαβιβαστούν για το 2021, τα μηδενικά παραστατικά.
ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΠΡΟΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥ DATA;
Η διαβίβαση γίνεται με τύπο παραστατικού 1.2 “Τιμολόγιο Πώλησης / Ενδοκοινοτικές παραδόσεις” και 1.3 “Τιμολόγιο Πώλησης / Παραδόσεις Τρίτων Χωρών”
Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιόν τρόπο διαβιβάζεται Πιστωτικό Τιμολόγιο Επιστροφής ΦΠΑ (έσοδο) βάση της ΠΟΛ. 1180 /06-12-2016 (Διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ των παραδόσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης).
Η διαβίβαση γίνεται με τύπο παραστατικού 5.1 “Πιστωτικό Τιμολόγιο / Συσχετιζόμενο” ή 5.2 “Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο” με καθαρή αξία 0,00, Ποσό ΦΠΑ ΧΧ,ΧΧ, category1_95 και δεν ενημερώνουμε το Ε3.
Η διαβίβαση εσόδων από το 2022 σε πραγματικό χρόνο τι σημαίνει πρακτικά; Μόλις εκδίδεται το παραστατικό θα πρέπει να ανεβαίνει; Τι ισχύει τελικά με τις προθεσμίες;
Ναι κατά την έκδοση του παραστατικού πρέπει να διαβιβάζεται και μετά να το εκτυπώνουμε για να το δώσουμε στον πελάτη. Επί της ουσίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο, σημαίνει τα παραστατικά θα διαβιβάζονται πριν ληφθούν από τον παραλήπτη ή πριν ξεκινήσει η αποστολή των αγαθών.
Η έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες από τον οαεδ θα ανέβει στο mydata κ αν ναι πως? Το ίδιο ισχύει κ για την επιδότηση παγίων δαπανών?
Οι επιδοτήσεις διαβιβάζονται με τύπο παραστατικού 1.1 “Τιμολόγιο Πώλησης”.
Η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στο πρόγραμμα 100000 θέσεων θα ανέβει στο mydata και αν ναι πως?
Οι επιδοτήσεις διαβιβάζονται με τύπο παραστατικού 1.1 “Τιμολόγιο Πώλησης”. προς το ΑΦΜ του φορέα που μας καταβάλλει τα χρήματα.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ, ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ 7 ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ 8 ΤΟΥ ΕΓΛΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ “MY DATA”?
Στo myData διαβιβάζουμε όλες τις συναλλαγές που επηρεάζουν τα αποτελέσματα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ (Π.Χ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ) ΠΟΥ ΤΗΡΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΕ EXCEL: α. ΕΚΔΙΔΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ. β. ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ (1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ). ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΥΤΩΝ? ΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ?
Τα Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα στην πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας διαβιβάζουν τα δεδομένα τους συγκεντρωτικά στο τέλος του έτους μόνο μέσω των τύπων παραστατικών 17.4 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – Φορολογική Βάση» και 17.6 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εξόδων – Φορολογική Βάση» και δεν έχουν υποχρέωση για χαρακτηρισμό Ε3. Σε κάθε περίπτωση, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν παραστατικά που εκδίδουν βάσει προδιαγραφών (σύνοψη – χαρακτηρισμός) για συναλλαγές που υπόκεινται σε Φ.Π.Α., καθόσον αποκτούν έσοδα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία και χαρακτηρίζουν με 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων. Στην περίπτωση εξόδων που λαμβάνουν από υπόχρεους Εκδότες ημεδαπής τα χαρακτηρίζουν με 2.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων. Στις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και οι Αστικές μη Κερδοσκοπικές.
1. ΕΣΤΩ ΕΚΔΟΣΗ ΔΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΗ ΜΕ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/1/22 ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΩ ΣΤΙΣ 18/2/22.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΨΩ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΠΤ ΙΣ 18/2/22 ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Π.Χ. 10/2/22 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ?
2. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Ή ΑΛΛΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΨΩ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΛΑΒΗ?
3. ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ? ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ?
4. ΜΥΦ 2021. ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ? ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ?
1. Ανάλογα με το κανάλι διαβίβασης που θα επιλέξει η επιχείρηση ορίζονται και ο χρόνος διαβίβασης. Για διαβίβαση μέσω ERP, τα παραστατικά διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο, αρα με τρεχουσα ημερομηνία. Αλλιώς η διαβίβαση είναι εκπρόθεσμη.
2. Ναι μπορείτε θα οριστεί συγκεκριμένη διαδικασία απο την ΑΑΔΕ διαβίβασης με απώλεια σύνδεσης σε δεύτερο χρόνο
3. Για το 2021 δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης και χαρακτηρισμού των εξόδων. Θα εφαρμοστεί από το 2022.
4. Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από την ΑΑΔΕ. Από προφορικές δηλώσεις στελεχών της ΑΑΔΕ δεν θα υποβληθούν ΜΥΦ για το 2021.
Για Χρηματικό βραβείο που εισπράττει ατομική επιχείρηση από ΝΠΔΔ ως νικήτρια σε διαγωνισμό καινοτομίας εκδίδει τιμολόγιο επιδοτήσεων και λαμβάνει τα χρήματα. Αυτά τα χρήματα είναι αφορολογητα και άνευ ΦΠΑ επειδή είναι χρηματικό βραβείο καιόχι παρεχόμενη εργασία. Παρακαλώ να πείτε τον τρόπο που θα ανέβει στα my data και αν γνωρίζετε στην απαλλαγή ΦΠΑ ποια περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί
Οι επιδοτήσεις διαβιβάζονται με τύπο παραστατικού 1.1 “Τιμολόγιο Πώλησης”. προς το ΑΦΜ του φορέα που μας καταβάλλει τα χρήματα. Εφόσον, δεν υπολοζίζεται στα αποτελέσματα, χαρακτηρίζεται με 1.95_Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων(+)/ (-). Κωδικός αιτιας απαλλαγης = 1.
Τι ισχύει για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων κ για τις εταιρείες εμπορίας γεωργικών αγαθών ( συσκευαστήρια);
Εάν είναι οντότητες του άρθρου 1 του Ν. 4308/2014 (Α΄251), ανεξαρτήτως μεγέθους αυτών και τρόπου έκδοσης και τήρησης των λογιστικών τους αρχείων, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων.
Αν δεν εχει γίνει διαβίβαση παραστατικών εσόδων στο MyData έως 31/3/2022 θα υπάρξει πρόβλημα; Θα δοθεί κάποια “άτυπη” παράταση για τη διαβίβαση των παραστατικών;
Αναμένεται τις επόμενες μέρες τροποποίηση της Α.1138/2020 και μεταβολή της προθεσμίας 31/3 σε 31/5/2022.
Αγρότης ειδικού καθεστώτος όταν κόβει ο ίδιος τα τιμολόγια εσόδων (Υπάρχει τέτοια δυνατότητα)
ποιός τα στέλνει τα τιμολόγια στο my data;
Προτείνουμε να εκδοθούν τίτλοι κτήσης από τον αγοραστή για λόγους MyData καθώς δεν έχει υποχρέωση διαβίβασης ο αγρότης ειδικού καθεστώτος.
Τις αγορές από αγρότες ειδικού καθεστώτος του 2021 για τις οποίες εκδίδουμε εμείς τιμολόγιο αγοράς, πρέπει να τις στείλουμε μέχρι 31/03;
Υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης από τον εκδότη του τιμολογίου αγοράς. Αναμένεται τις επόμενες μέρες τροποποίηση της Α.1138/2020 και μεταβολή της προθεσμίας 31/3 σε 31/5/2022.
Οι επιδοτήσεις απο ΟΠΕΚΕΠΕ με τι τύπο παραστατικού θα διαβιβαστούν?
θα πρέπει να εκδώσει παραστατικό? Ευχαριστώ!
Οι επιδοτήσεις διαβιβάζονται με τύπο παραστατικού 1.1 “Τιμολόγιο Πώλησης”. προς το ΑΦΜ του φορέα που μας καταβάλλει τα χρήματα, ακόμα και εάν δεν εκδοθεί παραστατικό. Με τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
1)ΜΕ ΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΥΠΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΑΓΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ;
“Για το 2021 δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης των αυτοπαραδόσεων, που διαβιβάζονται με Τύπους Παραστατικών 6.1 – Στοιχείο Αυτοπαράδοσης και 6.2 – Στοιχείο Ιδιοχρησιμοποίησης.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ( ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ )
Προφανώς αναφέρεστε στην περίπτωση παράλειψης διαβίβασης από τον εκδότη, καθώς ο γενικός κανόνας είναι ότι διαβιβάζουμε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (εκτός εάν επιλέξουμε να διαβιβάζουμε μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρισης). Σε περίπτωση παράλειψης διαβίβασης από τον εκδότη περιμένουμε σχετικό update από την ΑΑΔΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΠΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΥΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ? ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ1.5 ΑΝΕΥ ΦΠΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Διαβιβάζει με τύπο παραστατικού 2.1 “Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών” και απαλλαγή ΦΠΑ άρθρο 22 του Ν.2859/2000
τι γινεται στην περιπτωση που εχω ταυτοχρονα στο ιδιο τιμολογιο απο αντισυμβαλλομενο δυο χαρακτηρισμους? ενα ποσο αφορα παγιο με φπα και ενα αλλο ποσο αφορα εξοδο χωρις φπα ?
Αναμένεται βελτίωση απο την ΑΑΔΕ
Καλησπέρα σας , Κέρδη ή ζημιές από πώληση παγίων πως μπορούν να διαβιβαστούν ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Διαβιβάζονται με τύπο παραστατικού 17.3 “Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων – Λογιστική Βάση” ή 17.5 “Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων – Λογιστική Βάση” κατά περίπτωση
Όσον αφορά τις κρατήσεις δημοσίου , υπάρχει κάποιο θέμα, επειδή το δημόσιο πλέον δεν δέχεται ΤΙΜ αν δεν έχουν αναγραφει οι παρακρατησεις. Με αυτο τον τρόπο θα πρέπει η παραμετροποιηση επιβάλλεται
Οι διαβιβάσεις δεδομένων για το 2021, προκρίνεται να έχουν σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά σωστή την καθαρή αξία, κατά προσέγγιση τις κατηγορίες ΦΠΑ και χωρίς καμία υποχρέωση τη διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις).
Σε πολλά παραστατικά υπάρχουν διαφορές 0,01 € λόγω στρογγυλοποιήσεων και δεν επιτρέπεται η αντιστοιχιση λόγω ασυμφωνίας μεταξύ ληπτή και εκδότη. Τι λύση θα δοθεί; Αυτή τη φοροδιαφυγή προσπαθεί να πιάσει η ΑΑΔΕ;
Οι διαβιβάσεις δεδομένων για το 2021, προκρίνεται να έχουν σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά σωστή την καθαρή αξία, κατά προσέγγιση τις κατηγορίες ΦΠΑ και χωρίς καμία υποχρέωση τη διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις). Ωστόσο, στην περίπτωση διαφορών, ο γενικός κανόνας είναι οτι ενημερώνουμε τον εκδότη και οτι δυναται να χαρακτηριστεί ως αποκλιση απο τον ληπτη.”
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΕΣΞΟΔΑ ΓΙΑ 2021 ΟΥΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ,ΟΥΤΕ ΜΗ
ΑΝΤΙΚΡΥΖΟΜΕΝΩΝ? ΜΥΦ ΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΟΤΩΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ 2021?
Για το 2021 υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης μόνο των εσόδων και εξόδων αυτοτιμολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αποσταλλούν οι ΜΥΦ του 2021. Αναμένονται ανακοινώσεις.
Τι ισχύει για το χρόνο διαβίβασης των εσόδων? είναι με την έκδοση του παραστατικού ή μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα?
Ανάλογα με το κανάλι διαβίβασης που θα επιλέξει η κάθε επιχείρηση. • Πάροχος Σε πραγματικό χρόνο.
ERP Σε πραγματικό χρόνο η Χονδρική. Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω εμπορικών/λογιστικών εφαρμογών ή ERP (και είναι συμβατά με το myDATA), διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα εντός πέντε (5) ημερών απο την έκδοση αυτών.
Φόρμα Καταχώρησης Μέχρι την 20η ημέρα απο την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού.
ΠΣ Φ.Η.Μ. Καθημερινά στέλνουμε δεδομένα στο e-Send. H Α.Α.Δ.Ε. στη συνέχεια θα δημιουργήσει φορολογικές συνόψεις ανά ημέρα και ανά εγκατάσταση σύμφωνα με την 1171/2021.
πως αντιστοιχούμε όταν ο ένας επαγγελματίας εκδίδει και διαβιβάζει παραστατικό με ΦΠΑ , όταν εμείς δεν εκπίπτουμε τον ΦΠΑ όντας απαλλασσόμενοι αυτού?
Χαρακτηρίζουμε τα έξοδα με 2.5_Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ
Όσο αφορά τα πιστωτικά τιμολόγια τζίρου που έχουμε εκδώσει τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να τα συσχετίσουμε με όλα τα τιμολόγια του έτους 2021 ή με κάποια τιμολόγια που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες τους έτους;
Όχι. Μπορούν να διαβιβαστούν με τύπο παραστατικού 5.2 “Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο”.
Θα ήθελα σας παρακαλώ να ρωτήσω σε σχέση με την έκδοση τίτλου κτήσης από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Πως διαβιβάζεται στο my data?
Εάν ο εκδότης έχει υποχρέωση διαβίβασης, διαβιβάζει τον τίτλο κτήσης με τύπο παραστατικού 3.1 “Τίτλος Κτήσης (μη υπόχρεος Εκδότης)”
Οι επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ που λαμβάνονται από αγρότες του ειδικού καθώς και κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ μεταβιβάζονται στο my data? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ έχουν υποχρέωση διαβίβασης. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν έχουν τέτοια υποχρέωση.
Η εξαίρεση του αγρότη του ειδικού που προβλέπεται, η 1138 δεν κάνει μνεία θαρρώ!
Προκύπτει από την παρ. 1 του άρθρου 2 της Α.1138/2020 σε συνδυασμό μες τις διατάξεις του Ν.4308/2014.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΩΣ ΛΗΠΤΗΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΖΩ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ Ο Ο ΕΚΔΟΤΗΣ?
Εφόσον έχει διαβιβάσει δεδομένα παραστατικών ο εκδότης και δεν συμφωνούμε με τα διαβιβασμένα δεδομένα, επικοινωνούμε με τον εκδότη. Το παραστατικό ο λήπτης δύναται να το χαρακτηρίσει ως απόκλιση.
Από την μεριά του ο λήπτης θα πρέπει να αποστείλει και αυτός τις παρακρατούμενος φόρους αλλά και τις οποίες κρατήσεις υπάρχουν σε ένα τιμολόγιο;
Ο λήπτης έχει υποχρέωση να χαρακτηρίζει τις γραμμές του παραστατικού που έχει διαβιβάσει ο εκδότης
Παρακαλω ενημερωστε μας πως γινεται η αντιστοιχηση των παραστατικων που αφορουν αγορες εμπορευματων με το αρθρο 39α(κινητα ,tablet κλπ)
Ο λήπτης έχει υποχρέωση να χαρακτηρίζει τις γραμμές του παραστατικού που έχει διαβιβάσει ο εκδότης
Οι εισφορές μη μισθωτών ΕΦΚΑ που περιέχουν και προσαύξηση διαβιβάζονται με δύο εγγραφές;
Επίσης οι πληρωμές δόσεων ρύθμισης οφειλών ΕΦΚΑ και ΟΑΕΕ που έχουν κύρια εισφορά που επηρεάζει τη φορολογική βάση και προσαυξήσεις το ίδιο;
Για τις εισφορές αυτοαπασχολουμένων υπάρχει σχετικός τύπος παραστατικού 14.5 “ΕΦΚΑ και λοιποί Ασφαλιστικοί Οργανισμοί”
Οι εκκαθαρίσεις των ασφαλιστικών εταιριών προς τους πράκτορες θα πρέπει να διαβιβαστούν απο τις εταιρίες, αφού αυτοί είναι οι εκδότες;
Και σε περίπτωση μη διαβίβασης τους για το 2021 πότε πρέπει να διαβιβάσουμε εμείς ως λήπτες; 31/03/2022 ή 31/05/2022;
Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαβιβάζουν ως έξοδο αυτοτιμολογησης την εκκαθάριση συγκεντρωτικά ετησίως βάσει της βεβαίωσης και οι πράκτορες χαρακτηρίζουν ως έσοδα
πως καταχωρειται το εξοδο,η αυτοπαραδοση καυσιμων σε φορτηγακι της ιδιας της επιχειρησης πρατηριο υγρων καυσιμων?
Διαβιβάζεται με τύπο παραστατικού 6.1 “Στοιχείο Αυτοπαράδοσης” και χαρακτηρίζεται με κατηγορία 1_6 “Αυτοπαραδόσεις/Ιδιοχρησιμοποιήσεις”.
Καλησπέρα σας ,στον χαρακτηρισμό εξόδων η λειτουργία 17.6 τακτοποιητικές εγγραφές πότε θα ανοίξει στην πλατφόρμα ΜΥ DATA; Είμαστε Ναυτιλιακή ν 27/75 και πρέπει όποια έξοδα έχουμε τιμολόγια να υποβάλλουμε με τον κωδικό 2.95, τα περισσότερα έξοδά μας εμπίπτουν στην κατηγορία 17.6.
Οι τακτοποιητικές φορολογικές βάσης διαβιβάζονται. Δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα στην διαβίβαση τους.
ΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΞΟΔΟ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΓΙΟΥ ΜΕ 0 ΤΙς ΕΚΑΤΟ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟΥ 39Α(κινητο,tablet?)ΤΟΣΟ ΣΤΟ Ε3 ΟΣΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΦΠΑ?
Χαρακτηρίζουμε με κατηγορία 2.7 “Αγορές Παγίων”. Το παραστατικό προς αντιστοιχιση όπως το έχει διαβιβάσει ο εκδότης με τους αντίστοιχους χαρακτηρισμους Ε3 και ΦΠΑ (κατηγορία αγορά παγίου, Ε3 αγορά παγίου 39Α και κωδικό ΦΠΑ 366