Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Από τα περίπου 34 δισ. ευρώ που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογούμενων στα τέλη του 2009 έχουν φθάσει πλέον στα 112,96 δισ. ευρώ. Προφανώς τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των μεγάλων οφειλετών έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει. Τεράστιο είναι το χρέος και των ΔΕΚΟ, αλλά ουδεμία προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εισπραχθεί ή τουλάχιστον να συμψηφιστεί ή ακόμα και να διαγραφεί η οφειλή.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής από το σύνολο του προαναφερόμενου ληξιπρόθεσμου χρέους μόλις τα 26,9 δισ. ευρώ είναι σίγουρα εισπράξιμα. Τα υπόλοιπα παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας ενώ άλλα μηδενικό.
Την ίδια στιγμή τα χρέη της πανδημίας αλλά και η ενεργειακή κρίση “φουντώνουν” τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη και συγκεκριμένα του Ιανουαρίου του 2022, θυμίζοντας άλλα εποχές που τα χρέη αυξάνονταν με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν τα 803 εκατ. ευρώ. Μάλιστα 220 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα οφείλουν 60 φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με την έκθεση προϋπολογισμού της Βουλής:
– Ποσοστό 22,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 25 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης
– Το 28,2% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου που αντιστοιχεί σε 24,8 δισ. ευρώ προέρχεται από πρόστιμα (φορολογικά και μη) τα οποία παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστό εισπραξιμότητας
– Χαμηλή εισπραξιμότητα διαπιστώνεται και στις μη φορολογικές οφειλές, οι οποίες αποτελούν το 20,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18,2 δισ. ευρώ. Βασική συνιστώσα των μη φορολογικών οφειλών είναι η κατηγορία των “δανείων” που αφορούν σε καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου. Το κυριότερο μέρος αυτής της κατηγορίας οφειλής αποτελεί το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), ύψους 10,7 δισ. ευρώ, για το οποίο έχει διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του. Εκτός από τα δάνεια στις μη φορολογικές οφειλές περιλαμβάνονται και κατηγορίες όπως “δικαστικά έξοδα”, “καταλογισμοί”, “μισθώματα” κτλ.
– Ποσό 8,9 δισ. ευρώ πηγάζει από οφειλές αφερέγγυων οφειλετών (κυρίως πτωχών και υπό εκκαθάριση οφειλετών), ενώ 9,2 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας. Τα οποία καταγράφουν έως και μηδενική εισπραξιμότητα.
Συνεπώς, απομένουν 26,9 δισ. ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
– Τον Ιανουάριο τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν συνολικά σε 863 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 599 εκατ. ευρώ. (αύξηση κατά 44,07%). Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ υπάρχει επιβάρυνση ακραίων τιμών, καθώς το 25,5% (220 εκατ.) του εν λόγω ποσού για το 2022 προέρχεται από 60 οφειλέτες
– Οι φόροι που δεν πληρώθηκαν τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 803 εκατ. ευρώ.
– Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 112,959 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 25,029 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται στα 87,931 δισ. ευρώ.
– Με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 4.049.913 φορολογούμενοι εκ των οποίων 1.989.167 απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.335.786 οφειλέτες έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.