του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν θα γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πριν από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης το 2023.
Η φορολογική διοίκηση με τα δεδομένα που λαμβάνει σχεδόν από το σύνολο των πηγών (τράπεζες εκπαιδευτήρια, ασφαλιστικές εταιρείες, κ.λ.π.) θα μπορεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της δήλωσης να εκδώσει ένα αρχικό εκκαθαριστικό προκειμένου οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν νωρίτερα το φόρο που θα πληρώσουν.
Ουσιαστικά, σε λίγα χρόνια η υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα είναι μία τυπική διαδικασία και ενδεχομένως κάποιοι να μην χρειάζονται να υποβάλλουν δήλωση καθώς η εφορία θα διαθέτει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται.
Οι καινοτομίες στις φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν ήδη. Φέτος είναι διαθέσιμη μια φόρμα ενημέρωσης για τους φορολογούμενους, μια σειρά από πληροφορίες για το τι έχει συλλέξει η ΑΑΔΕ γι’ αυτούς, ποια τα εισοδήματά τους, οι φόροι που τους έχουν παρακρατηθεί, οι τόκοι τους και τα λοιπά.
Στην επόμενη διετία όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ θα αλλάξει στο σύνολο του το οργανωτικό μοντέλο της εφορίας. Το πρώτο βήμα είναι η ψηφιακή εξυπηρέτηση στο 100%, των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων.
Το δεύτερο βήμα προβλέπει την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα σχεδόν το σύνολο των εφοριακών θα χρησιμοποιείται για ελέγχους και διασταυρώσεις.
Παρά τα μικρά προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται και τα ηλεκτρονικά βιβλία φαίνεται ότι εφαρμόζονται καθολικά από τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, πάνω από 885 χιλιάδες είναι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις.
Από τον Οκτώβριο του 2020 που ξεκίνησε, υπάρχουν πληροφορίες για 623 εκατομμύρια παραστατικά αξίας περίπου 400 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο, η ΑΑΔΕ λαμβάνει 6 εκατομμύρια παραστατικά τη μέρα. Δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων το έχει εντάξει στην καθημερινότητά του.
Σημειώνεται ότι για το 2021 οι επιχειρήσεις θα διαβιβάσουν απλώς τα έσοδά τους και έτσι θα εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για τις καταστάσεις. Από τα μέσα του Ιουνίου ως τα τέλη του Οκτωβρίου, θα μπορούν να δηλώσουν τις τυχόν διαφορές των εξόδων τους. Επίσης, με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών βιβλίων η ΑΑΔΕ προχωρά στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων.
Όμως ο σχεδιασμός της ψηφιακής εφορίας δεν σταματά εδώ. Ηδη έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους 260 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στα έργα εντάσσονται το νέο taxis, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ήδη έχουν διασυνδεθεί οι ταμειακές μηχανές με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, όχι όμως και τα POS με τις ταμειακές μηχανές.
Αυτό σημαίνει ότι η εφορία δεν έχει την πλήρη εικόνα της συναλλαγής, δηλαδή όχι μόνο πώς τιμολογήθηκε, αλλά και πώς πληρώθηκε. Επίσης, προβλέπεται και η ανάπτυξη εργαλείων, όπως Business Intelligence και Artificial Intelligence.