Μικρή αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές
Κατά 9,2% αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι τιμές καταναλωτή στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σε σύγκριση με 8,8% τον Μάρτιο του 2022.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με 5,9% τον Μάρτιο του 2022.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στον ΟΟΣΑ συνέχισε να αυξάνεται έντονα, φθάνοντας στο 11,5% τον Απρίλιο του 2022 σε σύγκριση με 10,0% τον Μάρτιο.
Μικρή αποκλιμάκωση στην ενέργεια
Οι τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ενισχυμένες κατά 4,4% από έτος σε έτος τον Απρίλιο του 2022 έναντι 3,9% τον Μάρτιο. Αυτές οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την προσωρινή επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας στο 32,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2022, περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον Μάρτιο.
Αποκλίσεις
Οι εξελίξεις των τιμών διέφεραν μεταξύ των χωρών. Εννέα χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Τουρκία και την Εσθονία. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε πέντε χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
G7
Ο ετήσιος πληθωρισμός κατά μέσο όρο στις οικονομίες της G7 παρέμεινε σταθερός στο 7,1% τον Απρίλιο. Οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν ο κύριος συντελεστής του πληθωρισμού στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία τον Απρίλιο, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισε να οδηγεί τον πληθωρισμό στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ζώνη του ευρώ
Στη ζώνη του ευρώ, ο συνολικός πληθωρισμός όπως μετρήθηκε με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) παρέμεινε σταθερός στο 7,4% τον Απρίλιο του 2022 .
Στην Ελλάδα το σχετικό ποσοστό ανήλθε σε 10,2%.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 3,5% τον Απρίλιο, έναντι 3,0% τον Μάρτιο. Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για τη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2022 δείχνει αύξηση ρεκόρ του ετήσιου πληθωρισμού και του πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας (σε 8,1% και 3,8% αντίστοιχα).
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή της G20 αυξήθηκε σημαντικά τον Απρίλιο του 2022, φθάνοντας το 8,5% σε σύγκριση με 7,9% τον Μάρτιο του 2022, με σημαντική άνοδο στην Κίνα και την Ινδία.