Διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με τις ροές φυσικού αερίπου προς την Ευρώπη ο Ρώσος πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι η τουρμπίνα του Nord Stream που έχει περάσει από συντήρηση μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα επιστραφεί η τουρμπίνα (στρόβιλος) του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον αγωγό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί και πάλι σε λειτουργία έπειτα από εργασίες συντήρησης.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός που έχει περάσει από συντήρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1.
Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού στο 40% της δυναμικότητας του τον Ιούνιο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις καθυστερήσεις της επιστροφής μιας τουρμπίνας που η Siemens Energy επισκεύαζε στον Καναδά.
Η τουρμπίνα, η οποία είχε εμπλακεί στις κυρώσεις, ανακοινώθηκε αυτήν τη εβδομάδα ότι βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής για να επανεξοπλισθεί.
«Τώρα λένε ότι θα επιστρέψουν αυτά τα μηχανήματα, τουλάχιστον ένα από αυτά. Αλλά σε ποια κατάσταση από άποψη ποιότητας θα τα επιστρέψουν, ποιες θα είναι οι τεχνικές παράμετροι έπειτα από αυτήν την επισκευή, η οποία έχει προγραμματισθεί;» δήλωσε ο Πούτιν σε μια εκδήλωση που μετέδωσε η τηλεόραση.
«Μπορεί… να το βγάλουν εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή, και αυτό είναι, και ο Nord Stream 1 θα σταματήσει, επειδή ήρθαν από εκεί, από τον Καναδά», δήλωσε ο Πούτιν χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.
Ο Nord Stream 1 είναι ο μεγαλύτερος αγωγός που τροφοδοτεί απευθείας με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη. Αναμένεται να αρχίσει και πάλι τις εξαγωγές φυσικού αερίου αύριο Πέμπτη, έπειτα από εργασίες ετήσιας συντήρησης διάρκειας δέκα ημερών.
Ο Πούτιν υπαινίχθηκε νωρίτερα σήμερα, ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που καταλήγει μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στην Γερμανία, που είναι η οικονομική δύναμη της Ευρώπης και η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.