Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών στρέφουν πλέον το βλέμμα τους ανατολικότερα από την Ουκρανία, εκεί όπου εκτιμούν ότι βρίσκεται η πιο μεγάλη και σοβαρή απειλή για τη Δύση.
Έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως ουσιαστικές ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου στο ορατό μέλλον δεν υπάρχουν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η Δύση μοιάζει να ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη αναμέτρηση, στρέφοντας πλέον το βλέμμα της προς τον πραγματικά μεγάλο της αντίπαλο: την Κίνα.
Στην Ουκρανία, για του λόγου το αληθές, η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι δεν θα σταματήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προτού πετύχει τους στόχους της – που, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, δεν περιορίζονται μόνο στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς.
Όσο για το Κίεβο, εξοπλίζεται με διαρκώς περισσότερα δυτικά όπλα και ετοιμάζεται να κάνει τις δικές του κινήσεις στα πεδία των μαχών. Μάλιστα, κορυφαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ανακαταληφθεί η πόλη της Χερσώνας και η γύρω περιοχή, προαναγγέλλοντας ένα ιδιαιτέρως «θερμό» και βίαιο δίμηνο.
Το βλέμμα στο Πεκίνο
Σε αυτό το φόντο, η Δύση, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η ηγεσία του Πεκίνου αδιαφορεί για τις όποιες πιέσεις και συνεχίζει στην πορεία την οποία έχει χαράξει, σε όλα τα μέτωπα, τα επιτελεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, όπως και των συμμάχων τους στον Ινδοειρηνικό, μοιάζουν να παίρνουν απόφαση ότι η αντιπαράθεση – πιθανότατα δε και ο πόλεμος – με την ανερχόμενη υπερδύναμη είναι αναπόφευκτη.
Δεν είναι τυχαίο, από αυτή την άποψη, ότι στις αρχές Ιουλίου οι επικεφαλής του FBI και της MI5 επέλεξαν να εμφανιστούν για πρώτη φορά δημοσίως μαζί, στο Λονδίνο, προκειμένου να στείλουν μια σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει σήμερα η Κίνα.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και είναι σε θέση να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού προέρχεται από ολοένα πιο αυταρχικό ΚΚ Κίνας, το οποίο ασκεί συγκαλυμμένες πιέσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορεί να ακούγεται ως κάτι αφηρημένο, αλλά είναι πραγματικό και επιτακτικό. Είναι ανάγκη να το συζητήσουμε και να αναλάβουμε δράση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας, Κεν Μακάλουμ.
Πρώτη προτεραιότητα
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο «ενδιαφέρεται για το δημοκρατικό μας σύστημα, για τα μίντια και το νομικό μας σύστημα. Όχι για να τα μιμηθεί, αλλά για να τα αξιοποιήσει προς όφελός του». Απηύθυνε δε ιδιαίτερα έντονη προειδοποίηση προς την πλευρά των επιχειρήσεων, καλώντας τις να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό.
Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, ο συνάδελφος του Μακάλουμ και επικεφαλής της MI6, Ρίτσαρντ Μουρ, είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι η Κίνα είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα για την υπηρεσία του. «Εάν δούμε σε βάθος τη στρατηγική τους, το πώς την εφαρμόζουν, πώς οργανώνονται, ποιες είναι οι τακτικές τους επιδιώξεις και, τέλος, ποιες δυνατότητες αποκτούν – τότε έχουμε να κάνουμε με ένα μαύρο κουτί», είπε μιλώντας σε διάσκεψη ασφαλείας στο Κολοράντο.
Σήμερα ήταν η σειρά του επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να βάλει τη δική του πινελιά στο συγκεκριμένο θέμα. «Το μήνυμα που έχω να στείλω είναι ότι ο κινεζικός στρατός, σε αέρα και θάλασσα, έχει καταστεί σαφώς και διακριτά πιο επιθετικός σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.
Η Ταϊβάν και η Πελόζι
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, μιλώντας στο πλευρό του ομολόγου του από την MI5, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις ότι η Κίνα προσεγγίζει ακόμη περισσότερο το σημείο στο οποίο θα αποφασίσει να εισβάλει στην Ταϊβάν. «Στον κόσμο μας ονομάζουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά ως ένδειξη (…) Μια εισβολή στην Ταϊβάν θα αντιπροσώπευε μία από τις πιο τρομακτικές αναταράξεις για τον επιχειρηματικό κόσμο που έχει γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης», υπογράμμισε.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την προαναγγελθείσα επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι (έστω κι αν ο Μπάιντεν πήρε σαφείς αποστάσεις), το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ, διαγκωνίζονται σε σκληρότητα έναντι της Κίνας, καθώς και την έντονη στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, τότε δεν θα δυσκολευτεί να συνειδητοποιήσει ότι τα σύννεφα στο μέτωπο Δύσης και Κίνας πυκνώνουν διαρκώς και γίνονται ολοένα πιο βαριά.