Με αργό και βασανιστικό ρυθμό ελέω θερινής ραστώνης συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Και ενώ υπολείπονται τουλάχιστον 500.000 δηλώσεις, 13 ημέρες πριν εκπνεύσει και η πρόσθετη προθεσμία που δόθηκε λόγω παράτασης, το συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί και είναι ασφαλές: ο μέσος φόρος στα χρεωστικά εκκαθαριστικά έχει αυξηθεί κατά 31,22% σε σχέση με πέρυσι και από τα 953 ευρώ έχει ανέβει στα 1250 ευρώ. Μάλιστα, επειδή είθισται οι τελευταίες δηλώσεις που υποβάλλονται να είναι χρεωστικές και μάλιστα να βεβαιώνουν μεγάλα ποσά στους φορολογούμενους της τελευταίας στιγμής, το μέσο ποσό βεβαίωσης αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Πού οφείλεται αυτή η αύξηση; Σε μια σειρά από λόγους, αρκετοί εκ των οποίων κάνουν το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί και για τα φετινά φορολογικά έσοδα αλλά και γι’ αυτά της επόμενης χρονιάς.
Ο πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι μικρότερος ο αντίκτυπος της πανδημίας. Λιγότερες αναστολές συμβάσεων εργασίας, περισσότερη φορολογητέα ύλη, μεγαλύτερος και ο φόρος εισοδήματος.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει αρχίσει να αυξάνεται το δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών λόγω της ανάπτυξης αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (εσχάτως και λόγω πληθωρισμού).
Και ο τρίτος λόγος που σε αυτή τη φάση είναι και ο πιο ουσιαστικός, είναι η μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας. Τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος, φορολογούνται με συντελεστή 9%, τα επόμενα 10.000 ευρώ με 22% και τα υπόλοιπα με συντελεστή 28%, 36% και 44% αντίστοιχα. Έτσι, μισθωτός που θα πάρει αύξηση 5% με σημερινό εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο, γνωρίζει ότι από τα 1.000 ευρώ μεικτά (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) θα του μείνουν καθαρά τα 720 ευρώ καθώς τα υπόλοιπα 280 ευρώ θα τα πάρει η εφορία με τη μορφή της παρακράτησης.
Είχε χρόνια να απασχολήσει τους φορολογούμενους η μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας αλλά τώρα θα την βρουν μπροστά τους κυρίως λόγω πληθωρισμού. Πολύ σύντομα θα καταστεί σαφές ότι είναι άλλο η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών, και άλλο η καθαρή αύξηση που θα λάβει ο εργαζόμενος.