Το 2021 το 70% των νοικοκυριών της ΕΕ απολάμβανε κάλυψη υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο, από μόλις 16% το 2013
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην ΕΕ όσον αφορά την πορεία επίτευξης του στόχου που έχει θέσει η Κομισιόν για συνδεσιμότητα gigabit σε όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ και κάλυψη 5G για όλες τις κατοικημένες περιοχές μέχρι το 2030.
Όπως επισημαίνεται στη στατιστική ανάλυση της Eurostat, έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εγκατάσταση συνδέσεων σταθερού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) σε ολόκληρη την ΕΕ.
Παραφωνία στη γενική θετική εικόνα αποτελεί ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα. Η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό σταθερών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, ενώ σε περιοχές με λίγους κατοίκους η κάλυψη ήταν μηδενική.
Διαβάστε επίσης: Πώς δρουν οι απατεώνες του διαδικτύου – Ο «ρομαντικός», ο «φίλος» και η «ευκαιρία»
Πιο αναλυτικά, το 2021 το 70% των νοικοκυριών της ΕΕ απολάμβανε κάλυψη υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο, από μόλις 16% το 2013.
Η συνδεσιμότητα VHCN βελτιώθηκε επίσης σε περιοχές με χαμηλή εγκατάσταση. Μεταξύ 2013 και 2021, το μερίδιο των νοικοκυριών σε περιοχές με χαμηλή εγκατάσταση με σταθερή σύνδεση VCHN αυξήθηκε από 4% σε 37% σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών
Παρά την πρόοδο, ωστόσο, τα επίπεδα πρόσβασης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και επίσης εντός πολλών κρατών μελών όσον αφορά την πυκνότητα του πληθυσμού, διαπιστώνει η Eurostat.
Πρωτιά για τη Μάλτα, στον αντίποδα η Ελλάδα
Το 2021, η Μάλτα κατέγραψε κάλυψη υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο για όλα τα νοικοκυριά (100%), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (96%), τη Δανία (95%) και την Ισπανία (94%).
Αντίθετα, οι σταθερές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο ήταν οι λιγότερο διαδεδομένες στην Ελλάδα (20%), στην Κύπρο (41%) και στην Ιταλία (44%).
Σε περιοχές με χαμηλό οικισμό, η πιο διαδεδομένη κάλυψη αναφέρθηκε στη Μάλτα (100%), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ολλανδία (79%). Εν τω μεταξύ, η λιγότερο διαδεδομένη κάλυψη σε περιοχές με χαμηλό οικισμό αναφέρθηκε στην Ελλάδα (0%), ακολουθούμενη από την Τσεχία (7%) και τη Φινλανδία (12%).