Οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα αποκτούν όλο και πιο «αποφασιστικά» χαρακτηριστικά – Το μπρα ντε φερ ΕΕ-Πούτιν περνά στην επόμενη, ακόμα πιο σκληρή απ’ ό,τι φαίνεται, φάση, με τους Ευρωπαίους καταναλωτές να ζουν ένα πρωτοφανές κύμα ενεργειακής ακρίβειας και τις χώρες να έχουν σημάνει συναγερμό για το δύσκολο χειμώνα που πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο
Νέο κεφάλαιο στην επικίνδυνη κλιμάκωση του ανοιχτού ενεργειακού πολέμου άνοιξε χτες, με την Gazprom να επιβεβαιώνει τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά ότι δεν θα ξεκινήσει σήμερα η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, όπως αναμενόταν, γεγονός που ήρθε λίγες ώρες αφότου ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.
Λίγο μετά τη δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου και πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Gazprom για επ’ αόριστον κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G-7) σε κοινή δήλωσή τους ανακοίνωναν το σχέδιο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών για το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου ρωσικής προέλευσης.
Λίγη ώρα μετά, η Gazprom και ενώ προηγουμένως διαβεβαίωνε ότι η ροή φυσικού αερίου θα ξεκινούσε όπως ήταν προγραμματισμένο το Σάββατο το πρωί, μετά την τριήμερη συντήρηση, αιφνιδίως με ανακοίνωσή της στο Telegram ενημέρωνε ότι κατά τη συντήρηση στο σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού στην κύρια τουρμπίνα, τονίζοντας ότι πρόκειται για σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, που μέχρι να διορθωθεί οδηγεί στη διακοπή της παροχής, χωρίς να γίνεται σαφές πότε θα αντιμετωπιστεί η βλάβη, κάτι που σημαίνει επ’ αόριστον διακοπή της τροφοδοσίας μέσω του Nord Stream 1.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα αποκτούν όλο και πιο «αποφασιστικά» χαρακτηριστικά. Το μπρα ντε φερ ΕΕ-Πούτιν περνά στην επόμενη, ακόμα πιο σκληρή απ’ ό,τι φαίνεται, φάση, με τους Ευρωπαίους καταναλωτές να ζουν ένα πρωτοφανές κύμα ενεργειακής ακρίβειας και τις χώρες να προσπαθούν να βρουν αντίβαρα στην οικονομική αφαίμαξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, έχοντας σημάνει συναγερμό για το δύσκολο χειμώνα που πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Τι ανακοίνωσε η Gazprom
Σε ανακοίνωσή της στο Telegram η Gazprom ανέφερε χτες ότι κατά τη συντήρηση στο σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού στην κύρια τουρμπίνα αερίου.
Επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να ανασταλεί η περαιτέρω λειτουργία της μονάδας συμπιεστή αερίου Trent 60 σε σχέση με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.
Μάλιστα, από την ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα επισκευαστεί η ζημιά, ώστε ν’ αρχίσει ξανά η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1.
Η Gazprom επικαλείται και τη Siemens Energy, αναφέροντας ότι «η πλήρης αντιμετώπιση της διαρροής λαδιού σε αυτούς τους κινητήρες είναι δυνατή μόνο από εξειδικευμένο συνεργείο», προσθέτοντας ότι «επιστολή σχετικά με τις διαπιστωθείσες δυσλειτουργίες της μονάδας Trent 60 (Νο 24) και την ανάγκη αντιμετώπισής τους εστάλη στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens Energy AG, Christian Bruch».
Και η ανακοίνωση κατέληγε: «Μέχρι να εξαλειφθούν τα προβλήματα στη λειτουργία του εξοπλισμού, η μεταφορά φυσικού αερίου στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream έχει διακοπεί πλήρως».
H Gazprom στην ανακοίνωσή της δημοσίευσε και φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η ζημιά που εντοπίστηκε και εξαιτίας της οποίας δεν ξεκίνησε σήμερα η ροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1.
Ωστόσο, λίη ώρα αργότερα η Siemens Energy ανέφερε ότι η διαρροή λαδιού μηχανής, που σύμφωνα με την Gazprom εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια, δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1. «Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», ανέφερε η γερμανική εταιρεία.
θυμίζουμε ότι ο Nord Stream 1 επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream σταματάει για αόριστο χρονικό διάστημα, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο την ανακοίνωση της Gazprom, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe.
«Η Gazprom απέστειλε επιστολή σχετικά με τις βλάβες του κινητήρα του αγωγού Nord Stream και την ανάγκη επιδιόρθωσής τους στη Siemens», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. «Η Gazprom σταμάτησε τη λειτουργία της μοναδικής εναπομείνασας τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream στις 31 Αυγούστου. Η αναστολή της λειτουργίας της για τρεις ημέρες ήταν απαραίτητη «για τη διενέργεια συντήρησης και προγραμματισμένων προληπτικών εργασιών συντήρησης».
Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο «σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου».
Σχέδιο για πλαφόν από την ΕΕ
Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας θα παρουσιάσει σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
«Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικού αερίου, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο αποτελούν τις τρεις κατευθύνσεις στις οποίες οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούν λύσεις στην ενεργειακή κρίση.
Η ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης αποτελεί πλέον αίτημα της πλειονότητας των χωρών-μελών και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού -την οποία κατέθεσε από τον περασμένο Οκτώβριο- γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.
Πλαφόν από τους G7
Χτες, επίσης, το σχέδιο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών για το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G-7) σε κοινή δήλωσή τους.
Το αρχικό ανώτατο όριο τιμής θα υπολογιστεί μέσα από ένα εύρος τεχνικών εισροών και θα επανεξεταστεί όταν είναι απαραίτητο, δήλωσαν οι υπουργοί.
«Στοχεύουμε να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή του μέτρου με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ», πρόσθεσαν.
«Επιβεβαιώνουμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μια συνολική απαγόρευση παροχής υπηρεσιών που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης παγκοσμίως», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 σε κοινή δήλωση. «Η παροχή τέτοιων υπηρεσιών θα επιτρέπεται μόνο εάν το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου αγοράζονται στην τιμή ή κάτω από μια τιμή (“ανώτατο όριο τιμής”) που καθορίζεται από τον ευρύ συνασπισμό χωρών που τηρούν και εφαρμόζουν το ανώτατο όριο τιμών».
Το σχέδιο των G-7, το οποίο αποτελεί μέρος των ευρύτερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, θα επιτρέψει στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου κάτω από μια ανώτατη τιμή να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση δεξαμενόπλοιων.
Για να εφαρμόσουν ένα ανώτατο όριο, θα πρέπει να πειστούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροποποιήσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία -και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, επισημαίνει το Bloomberg. Αυτό το πακέτο, το οποίο απαγορεύει την αγορά ρωσικού πετρελαίου, περιελάμβανε απαγόρευση της χρήσης από τρίτες χώρες των εταιρειών του μπλοκ για ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το πετρέλαιο.
Η ΕΕ έχει αποφασίσει πως το εμπάργκο στο αργό θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Δεκεμβρίου και το εμπάργκο στα πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου.
Ποιοι αντιδρούν – Τι λέει η Μόσχα
Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, ιδιαίτερα αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας – όπως η Κίνα και η Ινδία- δεν έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν.
Η Ινδία είναι απρόθυμη, καθώς η βιομηχανία της ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αν άλλοι αγοραστές δεν συμμορφωθούν και αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο με έκπτωση.
Επίσης, δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει πλήρης υποστήριξη εντός ΕΕ. Η Ουγγαρία, η οποία διατηρεί στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, μπλόκαρε τη συμφωνία για το αρχικό πακέτο κυρώσεων για εβδομάδες.
Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιό της. «Απλώς δεν θα αλληλεπιδράσουμε μαζί τους για τέτοιες μη αγοραίες αρχές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα βρει εναλλακτικές αγορές.