Στο έγγραφο που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν στις 28 Σεπτεμβρίου θα περιγράφονται λεπτομερώς τα μελλοντικά βήματα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ για την εκτόνωση της κρίσης
Αύριο Τετάρτη αναμένεται να δημοσιευτεί το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης με τις προτάσεις της για τα μέτρα για τα φλέγοντα θέματα που έμειναν αναπάντητα στο προηγούμενο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.
about:blank
Θέματα όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η έκτακτη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά ενδεχομένως και άλλες προτάσεις της Κομισιόν, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από όλα τα κράτη-μέλη.
Τι σκοπεύει να κάνει η Κομισιόν, τι θα γίνει με την Ελλάδα
Εν αναμονή του προσχεδίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα δώσει στα κράτη-μέλη περιθώρια να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο από ό,τι προτείνεται επί του παρόντος.
Από κάποια κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια το συγκεκριμένο μέτρο να είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, στο έγγραφο που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν στις 28 Σεπτεμβρίου θα περιγράφονται λεπτομερώς τα μελλοντικά βήματα που θα μπορούσε να λάβει η Ευρώπη για την εκτόνωση της κρίσης.
Οι προτάσεις
Για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, η πρόταση της Κομισιόν είναι να μειωθεί κατά 5% ανά ώρα σε ώρες αιχμής, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 10% όλων των ωρών από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023. Ενδεχομένως όμως οι χώρες μπορεί να αποφασίσουν να θέσουν έναν στόχο για διαφορετικό ποσοστό ωρών αιχμής, εφόσον καλύπτεται τουλάχιστον το 7% των ωρών αιχμής.
Μεταξύ των μέτρων που αναμένονται με ενδιαφέρον οι θέσεις της Κομισιόν είναι το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι επιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Η επιστολή υποστηρίζει ότι το πλαφόν πρέπει να είναι γενικό, να μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Ωστόσο θέση της Κομισιόν, σύμφωνα με την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, είναι ότι πρέπει να επιβληθεί πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.
Η έκτακτη φορολόγηση των πετρελαϊκών
Όσον αφορά την έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή τουλάχιστον 33% των πετρελαϊκών, η Κομισιόν έχει προτείνει ότι αφορά μόνο τα κέρδη το 2022 που υπερβαίνουν κατά 20% τον μέσο όρο των κερδών στις τελευταίες τέσσερις φορολογικές χρήσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 και όχι τρεις όπως αναφερόταν προηγουμένως.
Παρά την έντονη αντίδραση των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου, τα κράτη-μέλη φαίνεται πως θα υιοθετήσουν αυτό το μέτρο.
Η συνεισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να χρησιμοποιείται για:
- μέτρα οικονομικής στήριξης ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας,
- μέτρα οικονομικής στήριξης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας,
- μέτρα οικονομικής στήριξης για τη στήριξη επιχειρήσεων σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας,
- μέτρα οικονομικής στήριξης για την ανάπτυξη της ενεργειακής αυτονομίας της Ενωσης.