Τα ενεργειακά «φέσια» θα τεθούν επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Ενέργειας με τους προμηθευτές – Τι προτείνει η ΡΑΕ και ποια είναι τα δύο κρίσιμα άρθρα
Ενα βήμα πιο κοντά έρχονται τα μέτρα για τον «ενεργειακό» Τειρεσία, καθώς σήμερα το πρωί πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη από το ΥΠΕΝ με τους παρόχους ενέργειας, με θέμα τις σχετικές αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο είναι δύο κρίσιμα άρθρα που αφορούν στην αλλαγή προμηθευτή με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον παλαιό πάροχο και στην Καθολική Υπηρεσία, θέματα για τα οποία αναμένεται και η άποψη της ΡΑΕ.
Ο κίνδυνος εκτόξευσης των ανεξόφλητων οφειλών από τους καταναλωτές που καταφεύγουν στον «ενεργειακό τουρισμό» για να αποφύγουν οφειλές κάνει το υπουργείο Ενέργειας να λάβει μέτρα.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αναμένεται να οξυνθεί τους επόμενους μήνες. Ηδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι πάροχοι χρειάζονται τεράστια κεφάλαια ρευστότητας για να αντεπεξέλθουν στις αγορές ενέργειας.
Οι προμηθευτές ενέργειας έχουν ήδη, μέσω του Συνδέσμου της ΕΣΠΕΝ, θέσει το θέμα στο ΥΠΕΝ σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας την ανάγκη για τη δρομολόγηση ενός φορέα τύπου «ενεργειακού» Τειρεσία και πλέον η αντίδραση του υπουργείου είναι θετική.
Τι λέει η ΡΑΕ
Σε προηγούμενη πρότασή της η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί την καθιέρωση ενός συστήματος «Debt Flagging», που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη και με «πράσινη» αυτοί που έχουν εξοφλήσει ή έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.
Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος, τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να δώσει στον Διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του πελάτη-οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή (debt flagging), σύμφωνα με τη ΡΑΕ.
Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν τη διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.