Ηλεκτρονικά μηνύματα σε περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις έχει αποστείλει ο ελεγκτικός μηχανισμός σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες προκειμένου να συμμορφωθούν με τη φορολογική νομοθεσία. Η αιτία που έλαβαν τα μηνύματα έγκειται στο γεγονός ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν στο ηλεκτρονικό σύστημα e-send τα δεδομένα των συναλλαγών δηλαδή τις αποδείξεις. Αν και από την ηλεκτρονική εφαρμογή appodixi διαπιστώνεται ότι οι 18.000 επιχειρήσεις έχουν ενεργές και νόμιμες ταμειακές μηχανές-φορολογικούς μηχανισμούς, ωστόσο δεν αποστέλλουν τα στοιχεία στη φορολογική διοίκηση. Έτσι, λοιπόν έλαβαν email με το οποίο καλούνται να συμμορφωθούν καθώς από την 1η Νοεμβρίου τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα, ενώ ταυτόχρονα θα αναστέλλεται και η λειτουργία της επιχείρησής τους.
Ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του έτους θα θεσμοθετηθούν και πρόστιμα για όσους δεν διαβιβάζουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyData τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θεσμοθετεί πρόστιμα για όσους δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των συναλλαγών λιανικών πωλήσεων, αλλά και πρόστιμα για όλες τις επιχειρήσεις που δεν αναεβάζουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στα myData. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη τη σχετική διάταξη η οποία αναμένεται να εντός του έτους στη Βουλή. Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών καθιστά πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία υποχρεωτικά για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες.
Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση ανακάλυψε μέσω της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών βιβλίων ότι περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν “ξεχάσει” να υποβάλλουν το 2021 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς οι έλεγχοι γίνονταν ετεροχρονισμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στα MyDATA και συγκεκριμένα 1.077.840 οι οποίες έχουν αποστείλει 1.292.204.336 παραστατικά αξίας 770 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν τα ηλεκτρονικά βιβλία οι επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες στη συμπλήρωση και αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Μάλιστα, προκειμένου να είναι συνεπής οι επιχειρήσεις στα τέλη του έτους αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν αναρτούν τα τιμολόγια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ διαβιβάζεται και καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρημένων συναλλαγών, ενώ θα καταχωρούνται οι Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρούνται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ.
Τα πρόστιμα μη διαβίβασης
1. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, δηλαδή των αποδείξεων λιανικής πώλησης που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA μέσω του πληροφοριακού συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), επιβάλλεται στην επιχείρηση:
α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, δηλαδή της κάθε απόδειξης. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 500 ευρώ, αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
γ) Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου που αναφέρεται στην πρώτη περίπτωση.
Πρόστιμα και κλείσιμο επιχειρήσεων εάν δεν διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις στην πλατφόρμα myDATA.
δ) Εφόσον από τον φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε:
– Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο πληροφοριακό σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πλέον των δέκα αποδείξεων, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
– Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο πληροφοριακό σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα ημέρες.
2. Κατά τη διενέργεια γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε από την 1/10/2021 μέχρι και τις 30/8/2022, λογίζεται ως μεταφορά χρημάτων η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή και η κατάθεση του ίδιου ποσού εντός τριών εργάσιμων ημερών σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου με τον ίδιο δωρητή ή τρίτο πρόσωπο.
3. Παρατείνονται μέχρι και τις 31/5/2023 οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα/Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των επιχειρήσεων της παρ. 1 του άρθρου 118 του ν. 4964/2022, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Οι επιχειρήσεις αυτές πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αφορούν δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδίων, εκτροφή γουνοφόρων ζώων, παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διαφόρων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων, κατασκευή γούνινων ειδών κ.λπ.