Για τις 24 Νοεμβρίου μετατίθεται η λήψη αποφάσεων για το καυτό θέμα του φυσικού αερίου. Γενική συμφωνία στο θέμα των κοινών προμηθειών αλλά διαφωνίες για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η παρέμβαση Κ. Σκρέκα.
Μια γενική συζήτηση για να προσδιοριστούν τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν για το φυσικό αέριο ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης, όπως ανακοίνωσε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας J. Sikela.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να εστιάσουν στις κοινές προμήθειες αερίου και στήριξαν την δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου» για τις τιμές του αερίου που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των βίαιων μεταβολών στις τιμές.
javascript:”;
Για το πλαφόν στο αέριο και το μηχανισμό που θα ελέγξει τις τιμές του TTF υπήρξαν διαφορές μεταξύ των υπουργών. Το στοιχείο κλειδί είναι πως θα προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες.
Παράλληλα, όπως είπε κάποιοι υπουργοί ζήτησαν μέτρα για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Δεδομένων των διαφωνιών θα υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών στις 24 Νοεμβρίου ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.
Κ. Σκρεκάς: Ζητάμε άμεση Άμεση εξειδίκευση των μέτρων
Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη να εξειδικευθούν, εντός των επόμενων ημερών, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πράγας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον μηχανισμό των κοινών αγορών, μέσω της πλατφόρμας ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθέσει στον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) τον καθορισμό ενός εναλλακτικού δείκτη τιμών για τις εισαγωγές LNG.
Ο κ. Σκρέκας, παίρνοντας πρώτος τον λόγο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ανέφερε: «Οι μεγάλες μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές του φυσικού αερίου και το TTF οφείλονται στο ότι οι αγορές προεξοφλούν το γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση και θα επιβάλλει πλαφόν. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, καθώς έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η επάρκεια εφοδιασμού της Ε.Ε., χάρη στην ταχύτατη πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου που έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 90%. Κρίνουμε, επίσης, ως πολύ θετικό το μέτρο της επιβολής ‘‘κόφτη’’ που θα περιορίσει την ενδοημερησία μεταβλητότητα των τιμών στο TTF, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο κερδοσκοπίας».
Τέλος, συμφωνήθηκε η κοινή θέση του Συμβουλίου για την αναθεώρηση της πρότασης για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων (EPBD), ως μέρος της δέσμης μέτρων «Fit for 55», που θέτει το φιλόδοξο όραμα για την απαλλαγή του κτιριακού αποθέματος από τις εκπομπές CO2 έως το 2050.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του Συμβουλίου, δεδομένου ότι αναγνωρίζει τις εθνικές ιδιαιτερότητες και παρέχει στα κράτη μέλη την απαραίτητη ευελιξία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού τους αποθέματος. Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της, με την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το «Εξοικονομώ 2021» για τα νοικοκυριά και το «Ηλέκτρα», για τον Δημόσιο Τομέα.