Υπεγράφη η τελευταία σύμβαση κτηματογράφησης μεταξύ Ελληνικού Κτηματολογίου και του αναδόχου για την περιοχή Θεσπρωτίας – Κέρκυρας. Σύμφωνα με το business plan του Κτηματολογίου, τα τελευταία προγράμματα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το β’ εξάμηνο 2025.
Ιστορική η χθεσινή ημέρα για το Ελληνικό Κτηματολόγιο καθώς υπεγράφη η τελευταία σύμβαση με τον ανάδοχο που θα αναλάβει την κτηματογράφηση της περιοχής «Θεσπρωτίας – Κέρκυρας». Πρόκειται για μία από τις πέντε «ορφανές» μελέτες, οι οποίες λόγω δικαστικών εμπλοκών, η ανάθεσή τους καθυστέρησε για χρόνια _ οι προκηρύξεις των μελετών είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2016 και η τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν στα τέλη Μαΐου του ίδιου χρόνου.
Έτσι, μετά από πολλές περιπέτειες, στα τέλη Μαΐου 2021 κρίθηκαν τα ασφαλιστικά μέτραπου είχε ασκήσει ο ένας εκ των δύο υποψηφίων αναδόχων για την μελέτη «Θεσπρωτίας – Κέρκυρας», οπότε άνοιξε ο δρόμος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του μειοδότη. Σε κάθε περίπτωση, παρότι η σύμβαση υπεγράφη χθες, η κτηματογράφηση αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2023 καθώς απαιτείται οκτάμηνη προετοιμασία έως ότου εγκατασταθεί ο μελετητής για να ξεκινήσει τη συλλογή δηλώσεων των περίπου 458.540 ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που εκτιμάται ότι απομένουν στην περιοχή.
Τα συνολικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα ανά την ελληνική επικράτεια είναι 39 εκατομμύρια, πάνω σε 15 εκατομμύρια γεωτεμάχια, συνολικής αξίας περίπου 760 δισ. ευρώ.
Σήμερα, έχει ήδη συλλεχθεί το 87% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Μάλιστα, σε επίπεδο χώρας το 36% του Κτηματολογίου βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και μαζί με το στάδιο της ανάρτησης (αναρτώνται τα αποσπάσματα του κτηματολογικού πίνακα και του κτηματολογικού διαγράμματος ώστε να ελέγξουν οι πολίτες την ορθότητα των στοιχείων ως προς την ακίνητη περιουσία τους) φτάνει το 70%.
Με την τελευταία σύμβαση που αφορά τμήματα της Κέρκυρας και της Θεσπρωτίας θα κλείσει ο κύκλος της κτηματογράφησης. Γενικότερα, από όλες τις συμβάσεις που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας, μόνον τέσσερις έχουν ποσοστό συλλογής κάτω από 50%. Τρεις από αυτές είναι συμβάσεις της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου) στις οποίες ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων καθυστερημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες και σύμφωνα με το business plan του Κτηματολογίου (για την περίοδο 2022-2026) έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το β’ εξάμηνο 2025.
Οι πολίτες θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν στις συγκεκριμένες περιοχές τις περιουσίες τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα εμφανιστούν σωστά στο στάδιο της Ανάρτησης και έτσι δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν σε πολύ πιο δύσκολες διαδικασίες, όπως στον εκτοπισμό τρίτων κλπ. Οι ειδικές περιπτώσεις, που δεν περιλαμβάνουν συμβατικό στάδιο συλλογής δηλώσεων, κυρίως στα παλιά κτηματολόγια (σ.σ. Πρωτευούσης και Δωδεκανήσων), έχουν αντιμετωπιστεί με συμβάσεις μετάπτωσης, οι οποίες θα προκηρυχθούν πολύ σύντομα.
Έτσι, η κτηματογράφηση της χώρας επιτέλους θα ολοκληρωθεί. Αυτό που απασχολεί πλέον τη Διοίκηση είναι η ολοκλήρωση της μετάβασης στην οριστική δομή, δηλαδή να κλείσουν τα υποθηκοφυλακεία και να ανοίξουν τα νέα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους. Σήμερα έχουν ήδη κλείσει 137 από τα 392 υποθηκοφυλακεία και έχουν ανοίξει 57 από τα 92 Κτηματολογικά Γραφεία.