Ποια είναι τα πρώτα υποθηκοφυλακεία. Πόσες εκατομμύρια σελίδες αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά
Το σήμα της εκκίνησης για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα δόθηκε χθες Παρασκευή. Η Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου υπέγραψε την πρώτη εκτελεστική σύμβαση ψηφιοποίησης αρχείου υποθηκοφυλακείων. Πρόκειται για ένα από τα συνολικά πέντε τμήματα του έργου τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες της χώρας. Όπως αναφέρει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Δημήτρης Σταθάκης, εντός του καλοκαιριού θα υπογράφουν και οι υπόλοιπες τέσσερις εκτελεστικές συμβάσεις.
Υποθηκοφυλακεια
Το σύνολο των αρχείων στα 390 Υποθηκοφυλακεία, τα οποία τηρούσαν το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών και το σύστημα ενεχύρων, ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες. Από το 2018 έχει αποφασιστεί η σταδιακή κατάργησή των υποθηκοφυλακείων και η μετάβαση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο των αναλογικών συστημάτων, το οποίο θα ενημερώνεται εφεξής ψηφιακά και θα χρησιμοποιείται για τη διενέργεια έρευνας στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου.
Τι ψηφιοποιείται
Πρόκειται να ψηφιοποιηθούντα βιβλία μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια. «Τα αρχεία θα σαρωθούν με ειδικούς σαρωτές. Η σάρωση θα είναι έγχρωμη και σε καλή ανάλυση. Για να μην παρακωλύεται η καθημερινή χρήση του αρχείου η σάρωση θα γίνεται σε σχετικά μικρές παρτίδες σελίδων που θα επιστρέφονται αμέσως μετά στη θέση τους. Κάθε συνεργείο θα ολοκληρώνει τις διαδικασίες σάρωσης για το σύνολο των εγγράφων-βιβλίων του υποθηκοφυλακείου πριν μεταβεί στο επόμενο. Μετά τη σάρωση θα ακολουθεί βελτίωση της ποιότητας των σαρωμένων εγγράφων όταν χρειάζεται», εξηγεί ο κ. Σταθάκης.
Πως θα καταχωρούνται τα έγγραφα
Στη συνέχεια θα καταχωρούνται σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα και μεταδεδομένα, δηλαδή ορισμένα βασικά στοιχεία των εγγράφων. Τα μεταδεδομένα περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως κωδικός υποθηκοφυλακείου, κωδικός ∆ήμου/ΟΤΑ, αριθμός τόμου, αριθμός σελίδας, αριθμός εγγράφου – πράξης κλπ. Για τη διασφάλιση της ποιότητας καταχώρισης θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, «ενδεικτικό της απαιτούμενης ποιότητας είναι ότι στην καταχώριση των μεταδεδομένων δεν είναι αποδεκτό κανένα λάθος, έστω και σε έναν χαρακτήρα». Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου τα στοιχεία θα πληκτρολογούνται από δυο καταχωρητές ώστε να διασταυρώνονται και έτσι να εκμηδενίζεται η περίπτωση σφάλματος.
Πρόσβαση των πολιτών από το διαδίκτυο
Κομβικό σημείο του έργου είναι ότι πάνω στα μεταδεδομένα θα χτιστούν ειδικές εφαρμογές ώστε να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω διαδικτύου πολίτες και επαγγελματίες (π.χ. δικηγόροι, συμβολαιογράφοι). Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων εφαρμογών αποτελεί αποκλειστικά αντικείμενο της πρώτης εκτελεστικής σύμβασης και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.
Εκατομμύρια σελίδες
Η πρώτη εκτελεστική σύμβαση περιλαμβάνει και τη σάρωση του αρχείου 14 υποθηκοφυλακείων, μεταξύ των οποίων ορισμένα πολύ σημαντικά, με συνολικό μέγεθος της τάξης των 50 εκατομμυρίων σελίδων. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τα υποθηκοφυλακεία:
- Αθηνών με 22 εκατ. σελίδες
- Πειραιώς με 7 εκατ. σελίδες
- Νίκαιας με 3,8 εκατ. σελίδες
- Καλλιθέας με 3 εκατ. σελίδες
- Σαλαμίνας με 2,5 εκατ. σελίδες
- Γλυφάδας με 2,5 εκατ. σελίδες
- Π. Φαλήρου με 2,4 εκατ. σελίδες
- Ν. Σμύρνης με 1,8 εκατ. σελίδες
- Βούλας με 1,1 εκατ. σελίδες
- Αίγινας με 1,1 εκατ. σελίδες
- Πόρου με 1 εκατ. σελίδες
- Κυθήρων με 0,6 εκατ. σελίδες
- Σπετσών με 0,25 εκατ. σελίδες
- Ύδρας με 0,148 εκατ. σελίδες
Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η φάση εγκατάστασης της υλικοτεχνικής υποδομής και εκπαίδευσης υπεύθυνων σάρωσης και καταχώρησης. Στο τέλος του 2024 τα πρώτα ψηφιακά αρχεία θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμα online. Το συνολικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 καθώς χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης με 238,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.