Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να εισηγείται προς την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει την εποπτεία, την επιβολή κυρώσεων, ποινών προς τις εταιρείες διαχείρισης – Το νέο πλαίσιο θα ορίζει τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που θα έχουν οι εταιρείες έναντι των δανειοληπτών και ειδικότερα την παροχή προσωποποιημένης και αναλυτικής ενημέρωσης αλλά και τις ποινές που θα επιβάλλονται όταν δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ίσως και νωρίτερα, αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια (servicers).
Το νέο πλαίσιο θα ορίζει τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που θα έχουν οι εταιρείες έναντι των δανειοληπτών και ειδικότερα την παροχή προσωποποιημένης και αναλυτικής ενημέρωσης αλλά και τις ποινές που θα επιβάλλονται όταν δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις.
Το νέο ποινολόγιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να εισηγείται προς την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει την εποπτεία, την επιβολή κυρώσεων – ποινών προς τις εταιρείες διαχείρισης.
Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι servicers είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας που ισχύει και για τις τράπεζες.
Η Οδηγία για τις δευτερογενείς αγορές
Στο υπο κατάρτιση νομοσχέδιο θα περιληφθούν και διατάξεις με τις οποίες εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με την κοινοτική οδηγία 2167/2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων, με την οποία προωθείται η ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών, με καταληκτική ημερομηνία εναρμόνισης την 29η Δεκεμβρίου 2023 και ισχύ από τις 31/12/2023.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από 2015 πολλές από τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας περιλαμβάνονται στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4354/2015) ενώ σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε δεν υπάρχει ή δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα, ρυθμιστικό πλαίσιο, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η οποία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε πριν από λίγους μήνες την οδηγία.
Αυστηροποίηση πλαισίου
Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η οδηγία 2167/2021 είναι μια «βαριά» οδηγία και γι’ αυτό η συντριπτική πλειονότητα των κρατών – μελών δεν έχει εναρμονιστεί καθώς οι εν λόγω αγορές ήταν αρρύθμιστες.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη δημιουργία και τη διατήρηση των εθνικών καταλόγων ή μητρώων πιστωτικών υπηρεσιών, βάσει των όσων προβλέπει η οδηγία 2021/2167 για τους διαχειριστές (servicers) και αγοραστές πιστώσεων.
Η αυστηροποίηση και του θεσμικού πλαισίου αποτελεί, μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που έχει θέσει ως στόχο η νομοθετική πρωτοβουλία που θα «κατεβάσει» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να περιλαμβάνει τόσο το πλαίσιο κανόνων – υποχρεώσεων όσο και την εναρμόνιση με την οδηγία.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αν το νομοπαρασκευστικό έργο που αφορά την ενσωμάτωση της οδηγίας 2167/2021 δεν έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται στο «σπάσιμο» στα δύο την νομοθετική της πρωτοβουλία.
Λίφτινγκ στον εξωδικαστικό
Παράλληλα, αναμένεται να προωθηθούν σειρά βελτιώσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός, λιγότερο γραφειοκρατικός και να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν περιπτώσεις εγγυητών/συνιδιοκτητών ώστε οι ρυθμίσεις να είναι περισσότερες και κυρίως βιώσιμες.