Η κλοπή χρημάτων και κοσμημάτων από τραπεζική θυρίδα στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης. Ο ιδιοκτήτης που θα λάβει αποζημίωση, μιλάει για πρώτη φορά…
Αυλαία σε μια πολυσυζητημένη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη, με μια τραπεζική θυρίδα να αδειάζει και τον ιδιοκτήτη να προσπαθεί για 11 ολόκληρα χρόνια να πάρει αποζημίωση. Με δικαστική απόφαση δικαιώθηκε και πλέον η τράπεζα θα πρέπει να του δώσει σε μετρητά, την αξία των χρημάτων και κοσμημάτων που έκαναν φτερά. Το όλο θέμα έχει απασχολήσει έντονα τις Αρχές, με τους υπεύθυνους της τράπεζας να ρίχνουν το βάρος της υπεξαίρεσης σε έναν υπάλληλο, που όμως το 2018 αυτοκτόνησε. Η απόφαση φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για δικαίωση και άλλων ιδιοκτητών που έχουν καταγγείλει κλοπές σε τραπεζικές θυρίδες.
Η πρώτη απόφαση που δικαιώνει θύμα του σκανδάλου των τραπεζικών θυρίδων εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αποφάσισε η Τράπεζα και οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι να επιστρέψουν στον πελάτη όσα χρήματα και τιμαλφή είχε στη θυρίδα του και να τον αποζημιώσουν για ηθική βλάβη.
«Είδαμε την πόρτα ανοιχτή, πλησιάζοντας μετά τη θυρίδα και ανοίγοντας τελείως την πόρτα ήταν άδεια. Είχαν πάρει τα χρήματα που ήταν το εφάπαξ», περιέγραψε στο seleo.gr ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός, ενοικιαστής, όταν πήγε να δει την τραπεζική του θυρίδα σε κεντρικό τραπεζικό υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης, το 2012.
Οι κόποι μιας ζωής είχαν χαθεί. Από τότε αγωνίζεται να πάρει πίσω τα κλεμμένα. «Δεν λάμβαναν υπόψιν τα στοιχεία που παρουσιάσαμε, θα έπρεπε να φέρουν το υλικό από τις κάμερες… Αισθάνομαι εν μέρει δικαιωμένος για την απόφαση, μακάρι να γίνει οδηγός και για τους υπόλοιπους», αναφέρει.
Το σκάνδαλο με τις θυρίδες ερευνάται από τότε. Τα ποινικά δικαστήρια επέρριψαν όλες τις ευθύνες σε έναν υπάλληλο που όμως το 2018 αυτοκτόνησε, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την κλοπή των θυρίδων.
Έντεκα χρόνια μετά την κλοπή και τα αστικά δικαστήρια δικαιώνουν το πρώτο θύμα του σκανδάλου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να του επιστραφούν όλα τα κλεμμένα, αλλά και να αποζημιωθεί για ηθική βλάβη. Παράλληλα το δικαστήριο επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην Τράπεζα όσο και στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.
«Όλες οι παραλείψεις των καθηκόντων των αρμοδίων υπαλλήλων της Τράπεζας ως προς τη διατήρηση της ασφαλούς λειτουργίας του θησαυροφυλακίου λάμβαναν χώρα εν γνώσει και με την ανοχή τους», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.
Στα αστικά δικαστήρια έχουν προσφύγει και τα άλλα θύματα των θυρίδων που διεκδικούν ποσά που φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.