Ανατροπές φέρνει ο νέος χρόνος στην φορολογία και αυτές δεν αφορούν μόνον την ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ούτε βέβαια στο γεγονός ότι επεκτείνονται οι κλάδοι που θα χρησιμοποιούν POS με μία λογική «τσουβαλιάσματος», χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται
υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επαγγελματία.
Υπάρχουν και ευνοϊκές ρυθμίσεις που αγγίζουν κυρίως οικογένειες με παιδιά, ιδιοκτήτες «ακριβών» ακινήτων και νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Πέραν λοιπόν των «χαμένων» από αλλαγές που υιοθετούνται για ακόμη μία φορά στο φορολογικό σύστημα, υπάρχουν και οι «κερδισμένοι»: Η λίστα των φορο-ελαφρύνσεων ξεκινά με την
«πριμοδότηση» των οικογενειών με παιδιά με «ενισχυμένο» αφορολόγητο στον φόρο εισοδήματος.
Νέο αφορολόγητο για οικογένειες και «κούρεμα» Τέλους Επιτηδεύματος
Ενώ μένει σταθερό το αφορολόγητο ποσό στα 8.636 ευρώ για άγαμους, αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα ζευγάρια που έχουν παιδιά. Πόσο αυξάνεται λοιπόν το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά;
- 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ για 1 εξαρτώμενο τέκνο
- 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα
- 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα
- 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για 4 εξαρτώμενα τέκνα
- 14.000 ευρώ από 13.000 ευρώ εάν έχει 5 εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ.
Το όφελος σε επίπεδο ετήσιας μείωσης φόρου διαμορφώνεται σε 90 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο και σε 220 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 ή 3 τέκνα. Για μισθωτό, συνταξιούχο και κατ' επάγγελμα αγρότη με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240 ευρώ.
Προκύπτει και ενίσχυση … δια της πλαγίας στους μισθωτούς με αύξηση των καθαρών αποδοχών από 6,4 έως 18,3 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το αν εργάζονται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, λόγω των μειωμένων κρατήσεων με την «ενίσχυση» του αφορολογήτου.
Ακόμη ως αντίβαρο στην αύξηση φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις με την υιοθέτηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής, ενεργοποιείται νωρίτερα η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
Όσοι δηλώσουν κέρδη που θα υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο εισοδήματος, θα έχουν μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος (δηλαδή θα πληρώνουν 325 ευρώ από 650) ενώ όσοι δηλώσουν λιγότερα θα έχουν μείωση 25% στο τέλος επιτηδεύματος (θα πληρώσουν 488 ευρώ από 650).
Εδώ ξεκάθαρα «κερδισμένοι» είναι οι νέοι, που η δραστηριότητά τους δεν ξεπερνά τα 3 χρόνια, καθώς πέρα από το γεγονός ότι μένουν εκτός τεκμηρίων, θα δουν και το τέλος επιτηδεύματος να μειώνεται.
Μειωμένος ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις
Από την νέα χρονιά υιοθετείται και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον μια οικία είναι ασφαλισμένη έναντι φυσικών καταστροφών και παρέχεται εάν η αξία του ακινήτου δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του. Αναλυτικά:
- Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
- Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.
- Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
- Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.
Μια πρόχειρη ματιά στα κόστη ασφάλισης οικίας, πάντως, δείχνει ξεκάθαρα πως για να έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πραγματικό όφελος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ η αξία της περιουσίας του θα πρέπει να ξεπερνά τα… 750.000 ευρώ.